Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Het belang van een Natuurlijke vijver.

Verwijzing naar de Facebook groep Natuurlijke Vijvers en Poelen 

Ik vind het heerlijk hoeveel prachtige natuur er bijgecreëerd is in deze groep.

Als ik al jullie mooie foto's en moeite mag ontdekken, met al die juweeltjes van biotopen om U tegen te zeggen. Mogen jullie hierover allemaal super trots zijn op jezelf! 💚
Fotootjes van Voor en Na zijn super welkom om jullie verwezenlijkingen te kunnen aanschouwen.

Voor alle mensen die meelezen, op ontdekkingsreis gaan in onze groep en serieus zin hebben om een eigen Natuurlijke vijver te creëren. Kan ik jullie alleen maar aanmoedigen.

Probeer ten allen tijden de meest Natuurlijke oplossing te kiezen, ten voordele van alles en iedereen. 🌍

Vaak wordt er natuur verwijderd om een vijver aan te leggen: probeer zoveel mogelijk plantjes te redden, zaden, struiken en bomen, die makkelijk naast je vijver kunnen blijven groeien. (Er zijn genoeg kale plekken in de omgeving of mensen die je blij kan maken.)

Een beetje moeilijker zal het worden om het huidige bodemleven te redden, maar ook daar bestaan moeizamere oplossingen voor.

Ik hoop vurig voor al die plekken waar het enigszins kan een volledige natuurlijke vijver te maken. Met natuurlijke bodemmaterialen, zodat er ook in je vijver een écht bodemleven mag bestaan.

Een bodem die kan meehelpen in het zachtjes doorsijpelen van regenwater tot gezuiverd grondwater. Die van ontzettend belangrijke betekenis is voor het bodemvoedselweb.
Een plastic kuip of betonnen natuurrijk zwembad is in wezen niet veel beter dan alle betonnering die zo fel optrekt op Aarde. Dus een aansluitende waddi voor de infiltratie van overtollig water is geen overbodige luxe.

Ook een vijverbodem heeft alle belang met bodemmulch, mulchplanten 🌱 en bodembedekkers, om je bodem sterker te maken en zo beter het water vast te kunnen houden en erosie te voorkomen. Net als in je tuin of in het veld, kan je beter hooguit alleen maar een beetje snoeien, in plaats van de grond om te ploegen. Dat je van een natuurrijke weide, boordevol bloemen en kruiden, beter geen kortgeknipte pelousse maakt, alias armetierig golfterrein of groene woestijn.

Ik wens jullie allemaal veel hulp uit deze groep ten voordele van je ontwerpplezier, desnoods werkplezier oftewel dubbel en dik verdiende zalige winterrust na een druk seizoen.

Onder de onderwerpen (tags) in deze groep kan je al veel hulp vinden van jullie voorgangers.

Bedenkingen hierover ontvang ik heel graag hieronder.

Dank! Vanwege al onze leden en jullie team.






Ook water is belangrijk voor de balans op Aarde.