Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Water - wetgeving

ℹ klik ook op de links          🔊..langer..


"Water is geen gewone handelswaar, maar een erfgoed dat als zodanig beschermd, verdedigd en behandeld moet worden.

Watervoorziening is een dienst van algemeen belang.

Een goede waterkwaliteit draagt bij tot het veiligstellen van de drinkwatervoorziening van de bevolking.

📷 J. Versteghen
Oppervlaktewateren en grondwater zijn in beginsel her­nieuwbare natuurlijke hulpbronnen. 

Met name het waar­borgen van een goede toestand van het grondwater ver­eist vroegtijdige maatregelen, alsmede een stabiele plan­ning op lange termijn van beschermende maatregelen, gezien het natuurlijke tijdsverloop dat met de vorming en vernieuwing van deze bronnen gemoeid is.

Maatregelen van duurzaam beheer en bescherming van de zoetwatervoorraden om achteruitgang op lange termijn van kwantiteit en kwaliteit van deze voorraden te voorkomen.

Het wegnemen van de hinderpalen die een verdere verbete­ring van de watertoestand in de weg staan.


Het water in de Gemeenschap komt onder steeds grotere druk te staan vanwege de voortdurend stijgende vraag naar voldoende hoeveelheden water van goede kwaliteit voor allerlei doeleinden.


Garanderen dat in de gehele Gemeenschap een goede oppervlakte- en grondwatertoestand wordt bereikt en dat op Gemeenschapsniveau verslechtering van de watertoestand wordt voorkomen.

📷 J. Versteghen
Er is behoefte aan een verdere integratie van de bescher­ming en het duurzame beheer van water in andere com­munautaire beleidsterreinen, zoals het energie-, het ver­voer-, het landbouw-, het visserij-, het regionale en het toeristische beleid.


Een doelmatig en coherent waterbeleid moet oog heb­ben voor de kwetsbaarheid van aquatische ecosystemen aan de kust en riviermondingen of in een golf of relatief gesloten zeeën; want hun evenwicht staat in hoge mate onder de invloed van de kwaliteit van het binnenlandse water dat erin uitmondt.

Bescherming van mariene wateren tegen verontreiniging.
Bijdragen tot de progressieve vermin­dering van de lozing van gevaarlijke stoffen in het water.


Regulering van zoetwateronttrekking en voor het toe­zicht op de kwaliteit en de kwantiteit ervan.

Het duurzame water­gebruik bevorderen.

De kwantitatieve toestand van een (grond)waterlichaam kan van invloed zijn op de ecologische kwaliteit van de oppervlaktewateren en de bij dat grondwaterlichaam behorende terrestrische ecosystemen.

Het verstandige gebruik en het behoud van wet­lands, waarin wordt erkend dat wetlands een belangrijke rol spelen voor de bescherming van waterbronnen.


Bescherming van het grondwater tegen verontreiniging veroorzaakt door de lozing van gevaarlijke stoffen, als onderdeel van een algemeen beleid inzake de bescherming van zoet water.

Het beleid van de Gemeenschap op milieugebied draagt bij tot het nastreven van de doelstellingen van behoud, bescherming en verbetering van de kwaliteit van het milieu uitgaande van een behoedzaam en rationeel gebruik van natuurlijke hulpbronnen. 

Het berust op het voorzorgsbeginsel en het beginsel van preventief han­delen, het beginsel dat milieuaantastingen bij voorrang aan de bron dienen te worden bestreden, en het beginsel dat de vervuiler betaalt.


Bijdragen tot afzwakking van de gevolgen van overstromingen en perioden van droogte.


Er moet worden gezorgd voor de volledige uitvoering en afdwinging van de huidige milieuwetgeving inzake waterbescherming."


Eveneens met recht op inspraak:

"Het welslagen van deze richtlijn is afhankelijk van nauwe samenwerking en samenhangende actie op com­munautair, nationaal en lokaal niveau, alsmede van voorlichting aan, overleg met en betrokkenheid van het publiek, inclusief de gebruikers."




Een goede gezondheid gewenst 💝.

Jesse.











Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.