Zout-tekorten of teveel?

🔊..langer..

Ongezonde mensen die kaliumrijk voedsel – zoals bananen en avocado's – eten, hebben een 10% meer kans om het zoutverlies via de urine te verminderen, volgens de resultaten van een recenter onderzoek. [2]


"Een goede nierfunctie houdt het kaliumgehalte in uw nieren constant."[3]

"Nieren zorgen voor een evenwicht tussen water en zout."[5]


"Zout is goud"

Je lichaam wil zijn zout en vocht niet verliezen, dat wordt door je nieren 6x per dag gezuiverd en terug in circulatie gebracht. 
Het lichaam heeft zout nodig als werkzame stof in o.a. het zenuwstelsel. Te weinig zout is veel slechter voor je dan teveel. 
De nieren verwerken per dag 1,5 kg zout. Het overtollige wordt afgevoerd. Het teveel verdwijnt gewoon met de urine mee. 
Maar uiteraard die tekorten moeten we terug kunnen aanvullen met onze voeding. [Youtube]

Een lichaam heeft zout nodig als functionele energie.

"Uitdroging of hitteberoerte zijn de gevaren van te weinig zout." [6]



Hogere kaliumuitscheiding kan gepaard gaan met hogere uitscheiding van zout door een gezondere nierfunctie, welke ook voor stabilisatie zorgt en uiteindelijk een betere gezondheidstoestand.


"Deze gezondheidswinst is het grootst bij vrouwen.
Daarbij resulteerde elke gram dagelijkse inname van kalium voor een verlaging van de bovendruk van 2,4 mmHg.

Bij mannen werd er een kleiner verband tussen kalium"verlies "en verhoging van bloeddruk "door te hoge zoutinname" aangetoond." [1][2]
"Misschien" omdat zij net een hogere behoefte hebben aan kalium wegens grotere spiermassa.

"Kalium is een mineraal dat onmisbaar is voor uw lichaam. Onder andere in spiercellen heeft het een belangrijke functie. Kalium is nodig voor de samentrekking van de spiervezels en voor een goede geleiding van zenuwprikkels. Ook heeft het samen met natrium een belangrijke functie bij het regelen van uw bloeddruk."

Maar het gaat in het onderzoek echter om "ongezonde" mensen dus :

"Bij een verminderde nierfunctie wordt er minder kalium uitgescheiden en kan het kaliumgehalte in uw bloed te hoog worden. Een te hoog kaliumgehalte kan onder andere leiden tot spierkrampen en hartritmestoornissen. In ernstige gevallen bestaat de kans op een hartstilstand."[3]

Er bestaat echter wel meer "spul" wat deze spanningssymptomen creëert.


"De verhouding van kalium tot natrium is omgekeerd, K / Na was voorheen 10 op 1, terwijl het moderne dieet een verhouding van 1 tot 3 heeft. Het tegenwoordige dieet is arm aan magnesium en kalium en vezels, en rijk is aan verzadigd vet, enkelvoudige suikers, natrium en chloride, in vergelijking met de periode vóór de landbouw."[11][12]


"Natrium (keukenzout is natriumchloride) en kalium in de urine werden gemeten om" het zoutverlies via de urine te bepalen. Er wordt geen rekening gehouden met het zoutverlies via feces of zweet.

"Een belangrijke beperking van deze studie is dat er slechts één willekeurig urinemonster werd verzameld om de 24-uurs excretie van natrium en kalium te schatten ... uit registers van huisartsenpraktijken." dus de uitslag in deze studie houdt ook geen rekening met het zeer beperkt aantal "gezonde" mensen.
"extreme uitschieters van de geschatte 24-uurs kalium- en natriumuitscheiding werden uitgesloten[1][2]

"wat het effect is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium in het dieet.

De kans dat je resultaten krijgt die écht verschil maken voor patiënten is groter als je in grote projecten onderzoek doet naar de oorzaken, de gevolgen én de behandeling." [UMCG]

"Uit onderzoek van de Voedselconsumptiepeiling bleek dat de hoeveelheid kalium bij urineonderzoek bij vrouwen niet beoordeeld kon worden, omdat deze hoeveelheid mogelijk lager was dan goed is voor vrouwen.  Daarom werd geadviseerd om dit met voedingsstatusonderzoek vast te stellen." [5]

"Belangrijker nog: we moeten allemaal prioriteit geven aan verse, onbewerkte gezonde voeding,
omdat dit keukenzoutarm, maar kaliumrijk is.

gezonde voeding, zoals het minderen van het keukenzoutgebruik

De studies onderstrepen de gunstige effecten van een kaliumrijk dieet"
[1][2]


een hoger kaliumverlies "resulteert over het algemeen in

bloeddrukverlagende effecten door 

het bevorderen van natriurese (verlies van keukenzout via urine) en 

normalisatie van de extracellulaire vloeistofstatus."[1][2]

"Intracellulaire vloeistof en extracellulaire vloeistof vormen samen de totale lichaamsvloeistoffen."

De extracellulaire vloeistof vloeit los rond de intracellulaire vloeistof (ingekapseld door een membraam/vlies).

"De concentratie van kalium- en magnesiumionen in de intracellulaire vloeistof is hoog, terwijl de concentratie van natrium- en calciumionen hoog is in de extracellulaire vloeistof." [2.1]


Is ook normaal dat de samenstelling van vocht stabiliseert als het lichaam het overbodige loslaat/verwijdert. 
Dit vertelt echter niets over de werkelijke inname ervan en kan afhankelijk zijn van heel veel factoren, o.a. van het vermogen van de nieren.



Bij zout-tekorten echter, gaat je lichaam het vocht vasthouden om meer zoutverlies te voorkomen. Met mogelijk oedeem tot gevolg?


Mogelijke oorzaken van zout-tekorten :


tekorten in de voeding of door zout-arm dieet

vochtafdrijvende middelen of andere diuretica/(hart)medicijnen/gifstoffen/allergenen

té veel water drinken, je lichaam wil een teveel immers liever kwijt

te groot vochtverlies door warmte/hitte, hoge inspanning, overgeven, diaree

"ziekte"/intoxicatie


Symptomen van geringe zout-tekorten  [7] :

‘zich niet goed voelen’
hoofdpijn
slaperigheid
futloosheid
wankele gang
verminderde aandacht/concentratievermogen

verwardheid
vallen
moeilijk stappen

zware zouttekorten kunnen leiden tot epilepsie en hartproblemen.


Stellingen :

"Magnesium, daar doe ik het beter op..." Dat zal wel. Magnesium is een zout. Het lichaam heeft zout nodig. Maar gebruik dan enkel Magnesiumcarbonaat alias E504.


"Aluminium gaat door de bloed-hersenbarriere". Ah ja, want ook aluminium is een zout. Ook de hersenen hebben zout nodig.

Ook logisch 🙃 aluminium(zout)-absorbtie is in een zuurder lichaam groter dan in een lichaam in balans. 
Idem voor gelijktijdige "inname" met een (vb.citroen)zuur, ethanol (alcohol),
 [8]



Luister dus naar je lichaam.
Je proeft het ook écht wel als iets wat je eet te zout is... pekel dus.
Te veel zout betekent ook te weinig gefermenteerd. Zowel het zoutgehalte, als het fermentatie-proces is heel belangrijk in de zuur-base-balans van het lichaam.



Een goede gezondheid gewenst 💝.

Jesse.











Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.