Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Stress is stress voor je lichaam

ℹ klik ook op de links     🔊..langer...


Wat is nu eigenlijk stress?
Er wordt zoveel over gesproken... "Verminder je stress om te genezen." 
Maar waar kan je beginnen zoeken?
"Ik heb geen stress."


Stress betekent een lichaam dat weerstand biedt...



En een emmertje kan zelfs vollopen, waarna er niet alleen lichamelijke, maar ook geestelijke klachten kunnen komen.



Er zijn meerdere redenen/héél veel verschillende soorten van stress:

lichamelijke (voeding/allergenen, chemicaliën, beweging,...) 
of 
geestelijke (spanningen etc)...

Eender welke. 
Zowel geestelijk als lichamelijk. Zowel je voeding, als hoe jij het ontvangt, als wat er rond je wel of niet gebeurt.


De zon, natuur, gezondheid of liefde. 
Gek dat een mens heel zijn leven streeft de simpele dingen, die ons gelukkiger kunnen maken, te bereiken. 
Het lijkt wel alsof hij die mooie momenten niet beseft...dat je onderbewustzijn je van Nature de mindere mooie momenten als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. En eigenlijk vaak (maar echter zeker niet altijd dus) maar goed ook 💚.
 
De momenten dat je het wel hebt en krijgt ga je ertegenaan alsof er geen andere wereld bestaat.
Maar mis je het 😅 dan kan het wel heel zwaar wegen. 
 
Maar soms kan je adrenalinepijl ineens zo hoog zijn, dat je heel makkelijk uit balans kan geraken als je zo asap, bruusk, met een enorme sprong aan het verhogen van je dopamine-niveau durft toegeven.
Herken het jojo-effect. Als je heel hoog wil springen, kan je ook heel zwaar vallen. Met alle gevolgen vandien... dat je jezelf zelfs kunt beroven van wat je ervoor al maar opgebouwd had.  
Gevaarlijk spelletje dat dopamine-tekort.      
 
Rustig en gestaag opbouwen is de boodschap. 


Lichamelijke pijnen, ongemakken of beperkingen, al is het "maar" buikpijn, hoofdpijn,... , kunnen iemand heuse stress bezorgen. Denk dan alleen al maar aan je ogentanden, of je slijmvliezen...

Een (chronische) ziekte kan op zich al voor stress zorgen.


Stress uit de kindertijd (en embryo-faze) zijn bepalend voor de verdere ontwikkeling van de persoon. 



Wist je dat verbittering alleen al om eender welke reden of persoon, maar zelfs omdat men je vertelt dat je ziek "zou kunnen zijn" ook stress kan geven?

Loslaten is ook hier de boodschap. 💝

 

Zelfs honger, te weinig voedingsstoffen, te droog, dorst, te zoet, te base, te flauw, niet genoeg vetten, te lage luchtdruk, te hermetisch afgesloten, vermoeidheid/te weinig energie, te weinig licht/zon, of ook te koud, ...,

maar uiteraard ook omgekeerd, teveel gegeten of gedronken, teveel voedingsstoffen, teveel cafeïne, te vettig, te vochtig, teveel licht, teveel lawaai, te hoge atmosferische druk, te bloot, te veel energie, te warm, te zout, te zuur, te pikant, ...,

kan een lichaam in soms zelfs zware stresstoestand brengen.

De uurverandering in het voorjaar van winter- naar zomeruur een uurtje minder slapen en omgekeerd in de winter kunnen gegarandeerd voor lichaamsstress zorgen. Net zoals het eeuwenoude bioritme verstoren je systeem helemaal in de war kan brengen.

Zelfs teveel grond 🙃 onder je voeten of te weinig ((zelfrijdend) voertuig, hoogte, lucht, water).

En ook de wind kan letterlijk roet in je eten gooien... als bijvoorbeeld deze zachte wind niet alleen het geluid van de autosnelweg naar jou toebrengt, maar ook alle voor jouw lichaam onkenbare giftige stoffen en zware metale en petrogene luchtverontreiniging. 
Een gelijkaardig voorbeeld is als een landbouwer zijn gewassen besproeid. Ook die komen, soms van redelijk ver, naar jou toe. Ookal probeert de wetgeving op te leggen dat ze dat zoveel mogelijk moeten proberen te voorkomen.

Alleszins kan je dan ook beter je venster niet openzetten. Maar ja, hetzelfde geldt als het te heet of te koud is buiten.

En dan hebben we het alleen nog maar over de lucht en nog niet over het vervuilde water dat ofwel uiteindelijk, ofwel op de lange duur, ook bij ons lichaam terechtkomt.


Maar lichamelijke kleine ongemakken hoeven niet gelijk een probleem te vormen, kijk maar naar vb. de (ijs)koudwater therapie. 
Maar toch... het is niet slecht naar je eigen lichaam te luisteren.

Ook hier weer is dat allemaal afhankelijk van persoon tot persoon en hoe sterk jouw lichaam en/of geest is om dat allemaal, misschien zelfs verschillende factoren op een hoop, tegelijk aan te kunnen. 

Eén of uiteraard meerdere, of opgestapelde, zowel lichamelijke als geestelijke trauma's kan iemand zelfs in een stressige toestand brengen. Doch omgekeerd ook dus. 

Leefstijl, opvoeding, genen... weet jij écht hoe of wat er teveel of te weinig in je lichaam ertoe brengt wel of niet, beter of minder goed te kunnen functioneren?
Wel, de wetenschap ook nog niet. Ze zijn het nog altijd aan het onderzoeken en ze leren nog elke dag bij.


J. Versteghen 📷


Een lichaam vol met allerhande afvalstoffen, opgedaan en opgebouwd door zowel je voeding, als
het milieu waar je in mag vertoeven,
als door opgelopen trauma's en stress,
gaat sneller stress ervaren.

 
Een ziek lichaam, operaties of ongevallen kunnen niet alleen geestelijke trauma's veroorzaken, maar je lichaam ook in stresstoestand brengen. Het kan veel hulp en ondersteuning van je nodig hebben om terug tot genezing te komen.

Er zijn veel zaken, gebeurtenissen in een menselijk lichaam, waar de eigenaar geen weet of kennis van heeft, krijgt, voelt of herkent, maar die je lichaam toch onder stress kunnen zetten.


Allergenen zijn voor iedereen anders. "Gezonde" voeding welk voor 1 persoon helend werkt kan voor een andere persoon zelfs nefast zijn. Ook wel herxen genoemd.
Allergieën of intoleranties wil je echt niet, want deze kunnen ontstekingskes creëren in je hersenen, welke o.a. voor (hoofdpijnen) kunnen zorgen en uiteindelijk witte stofletsels. Zware stress voor een lichaam dus...om maar over de geest te zwijgen.

Vanaf dat je organen harder voor je moeten werken, dan dat de Natuur voor je voorzien heeft, ervaart je lichaam stress.

Ongezonde, bewerkte, al dan niet verpakte, industriële lege voeding kan je best daarom ook zoveel mogelijk vermijden, omdat deze bijna alleen maar vol zit van afvalstoffen waaronder ook de welgekende E-nummers.

Chemicaliën, teveel (synthetische) zeep, synthetische, plastic producten, en hulpstoffen in en rond je voeding, niet-biodynamische voeding, 
in en rond je lichaam, 
in en rond je huis, 
vragen extra energie van je lichaam en bezorgen je lichaam zo extra stress.
Dus steeds alles wat je eet afwassen met zo natuurlijk mogelijke voor mens, (water-)dier en insect niet-toxisch produkten, vb water.


J. Versteghen 📷


Beweging is heel belangrijk voor het lichaam, die de bloedcirculatie en lymfestroom bevordert, 
welke zowel voor voeding, afvalstoffenafdrijving, als zuurstof en vochtvoorziening zorgen welke je lichamelijke en uiteindelijk je geestelijke prestaties verhogen. 
En omgekeerd is ook waar... als je geest/hersenen meer aankunnen, kunnen zij ook meer aandacht besteden aan de wel of niet automatische werking van je lichaam. 😊 en dan zijn we weer in het schuitje van het (para-)sympatisch zenuwstelsel beland.

Welke op zijn beurt je stress kunnen verminderen. 

Maar geef je aan de andere kant dan weer je lichaam óf geest teveel stress door (te veel) te bewegen, terwijl je echt onvermogend bent... en dat kan alleen jij voor jezelf bepalen, dan weet je dat je eerst de basis kunt aanpakken en je bewegingen stilletjes aan terug opbouwen of een andere manier, of met andere delen van je lichaam, zoeken dat je toch kunt bewegen. Bijvoorbeeld door (yoga)oefeningen in je bed of op de stoel, of zelfs alleen al maar trillingen veroorzaken.


Zowel teveel als te weinig 
...sporten, werken, ontspanning, rust, ... teveel kiné, teveel dokters- en ziekenhuisbezoeken, vul het voor jezelf maar verder in... 
😅 zelfs teveel of te weinig schrijven 😊
en wat vaak ook alleen jijzelf kunt bepalen wat teveel is...



Net hetzelfde met je ontspanning kunnen vinden door een beetje naar de "radio" te luisteren, TV te kijken : een rustig filmje of lachwekkende serie,
met je vrienden te chatten, een beetje te lezen in de krant of op social media interactief bezig te zijn, 
wat foto's te bekijken, klasseren of bewerken, een ontspannen spelletje te spelen, 
of alleen al maar te puzzelen, haken, brijen of eten maken, lekker koken, bakken of inmaken, voor sommigen zelfs de afwas doen of de ramen te lappen 😅...

kan voor anderen of op een gegeven moment als je het "teveel" moet doen al teveel stress betekenen...

Passie is goed, maar...
Niet alleen kan je je lijf teveel bombarderen met adrenaline, je lichaam kan het ook als teveel stress ervaren door in de blockage/vlucht/ren-respons te komen. En als je dan bij die laatsten niet effectief kunt wegrennen komt je lichaam(en geest) in frustratie terecht en overbelast je je zenuwstelsel.

Net hetzelfde met ontgiften...een beetje kan voor velen helend werken, maar voor sommigen kan zelfs een beetje al veel te veel inspanningen vergen (tot herxen toe), welke dus eerder uitputtend werkt voor je lichaam en geest. Je lichaam zal opgedane afvalstoffen steeds proberen te verwijderen uit je lichaam omdat deze anders toxisch kunnen werken. Het wordt uiteindelijk heel fel bemoeilijkt als je je organen gaat overbelasten. Dan ga je ontgiftingsverschijnselen vertonen, alias symptomen van "ziek" worden.



Als je teveel hooi op je vork neemt...

Voor je geest, meestal alles waartoe je verplicht of verboden wordt, zonder dat je het eigenlijk wil.  Piekeren, alias vnl. de verkeerde kant op fantaseren, is daar ook een van.
Er ligt een hemelsbreed verschil tussen dwil 😅, dwang wou ik schrijven en vrije wil... vooral onbewust nog een groot verschil. En je onmacht dan ook nog moeten verdedigen is niet de minste extra stressfactor.

Deze kunnen zowel je lichaam als geest in stresstoestand brengen. Zelfs tot in toestand van burn-out.

En misschien lukt het jou de dosering voor je lichaam ook tijdig te bepalen...
Alles mag, niks moet 🌻


Stress is stress voor je lichaam én geest, maakt niet uit waar die uit voortkomt.





Waar je geestelijke stress niet uit het oog mag verliezen. Want deze trauma's kunnen je lichaam enorm uit balans halen, zonder dat een mens het beseft, maar toch lichamelijke klachten geeft.

In de (reclame-)media lees je meestal alleen dat stress eigenlijk een geestelijke toestand is, maar dat is dan gericht op het verkopen, lees winst slaan uit produkten, zijnde medicatie (drugs in het Engels), kruiden, supplementen of enig ander product. Waar je uiteindelijk vooral armer door kan worden, waardoor je stress nog meer verhoogd.



Als je eindelijk weet dat je lichaam naast geestelijke stress opgelopen te hebben, ook mechanische stress kan ervaren, kan je gelijk al heel veel meer stress proberen te voorkomen en je lichaam ondersteunen.



Want als er tegenwoordig een soort stress van een menselijk lichaam over het hoofd gezien wordt, is het wel de stress die je lichaam dag in dag uit bijna elke moment zou kunnen ervaren, zelfs wanneer jij in rust bent of zelfs slaapt.


En niet alleen de negatieve...wat enorm meespeelt uiteraard, maar ook de positieve stress - adrenaline genaamd - kan je balans uiteindelijk toch negatief laten overhellen.

De ene stress gaat de werking van de andere stress versterken. Het is dus een en en verhaal.


Ergens over in spanning zitten of je lichaam onder spanning zetten, vooral wat het niet gewoon is, kan je letterlijk en figuurlijk laten verkrampen. Maar ook hier weer, vergeet niet het opgebouwde effect van meerdere oorzaken. Als het al belast is met stress, dan kan je op korte termijn positieve veranderingen aanbrengen door de positieve op te bouwen en de negatieve af te bouwen. Beetje bij beetje. Niet alles in 1 keer.

Alleen gaat dat verhaaltje uiteraard niet op voor verslavingen. Want daar werkt het beste om er echt mee te breken. En zorgen dat je hersenen de klik niet meer kunnen maken. Het gaat maar over een relatieve korte periode dat je brein nodig heeft om iets minder lekker te vinden. Zoek gezonde alternatieven en dan gaat het je zeker lukken. ...maar niet te snel...


En het allerbelangrijkste - vergeet dat nooit... - je bezighouden met ontstressen kan zelfs extra stress veroorzaken. 
En is het niet bij jezelf, dan wel bij je naasten. Maar ach, heel erg gaan zij dat niet vinden. 
Hou samen hoop voor de toekomst dat alles beter wordt.
Want ook angsten kunnen heel zware stress en trauma's veroorzaken.


Angsten 💝 waaronder de angst om, of dat je zou kunnen sterven, dat je heel erg ziek zou kunnen worden na of zelfs van het krijgen van een diagnose, kunnen heel zwaar wegen op elke persoon én zijn omgeving.


J. Versteghen 📷



Perfectionisme kan voor heel zware blockages zorgen. Is het niet omdat je teveel wil en niet krijgen kunt, dan wel dat je teveel doet of vraagt... 


Zou dit teveel stress geweest zijn?
Lijkt me net een praktijkvoorbeeld van veel te veel stress:    
"Een jaar nadat Back to the Future Part III in 1990 uitkwam, werd bij de 61-jarige activist en voormalig Hollywood-acteur Michael J. Fox, de ziekte van Parkinson op jonge leeftijd vastgesteld." 
[Still Filmtrailer]

"Stress kan een trigger zijn, maar kan de symptomen ook laten verergeren." [Download]


Geestelijke stress weghalen/wegdenken is soms moeilijker dan gewild. Je kan niet echt gaan zeggen van alé, we gaan ons dat nu allemaal effe niet in ons koppeke steken...
De zwakker/vermoeider je bent, de meer dat je je iets gaat aantrekken.

Vergeet hierbij niet dat geestelijke en lichamelijke stress een enorme viscieuze cirkel kunnen opbouwen. En mekaar zelfs in stand proberen te houden, nèt omdát je lichaam en geest de rust zó nodig hebben.
Help jezelf met zelfzorg. Óók als dit betekent dat je hulp mag inroepen. Er zijn écht veel meer mogelijkheden.



Je nieren (e.a. organen zoals lever) ondersteunen gaat je alleen maar goed doen.
Stress bemoeilijkt o.a. of om te beginnen..de werking van de nieren, waardoor je meer uitdroogt...mond, keel, ogen... 
Help je nieren en je kan zelfs pijnen verminderen.

Een gezond lichaam bestaat voor een 80% uit water. Uitdrogen betekent vocht verliezen. En als je bloed al een beetje verzuurd is, kan dat percentage alleen maar verhogen door een lagere vochtinhoud.

Drink zoveel mogelijk bij als in je mogelijkheid ligt en je eigenlijk goed merkt dat je lichaam het vraagt. 
Vooral als je uitgedroogt bent of ziekteverschijnselen hebt. 
Problemen met bloed of lymfen vragen gewoon naar water. 
Als je hoofdpijn of maagpijn, steken in je zij krijgt heeft je lichaam vaak alleen maar water nodig.

Voorzie je lichaam voldoende van dit levenselexier. Het godendrankje waarvan de Natuur ons meer dan voldoende van voorzien heeft en voor ons wil zuiveren... vervuil dit niet zomaar. Water is echt van onschatbare waarde. Zorg goed voor dit levende goud. Doodt het niet zomaar.

Ook verontreinigd water betekent extra werk(mogelijks stress) voor je lichaam.


Al is het maar door de hulp van de extra vochtstroom, door je lichaam te helpen de afvalstoffen te verwijderen. 
Ziek zijn betekent in onbalans zijn, waardoor het lichaam zijn, al is het maar de normale werking van je lichaam, zijn afvalstoffen niet of moeilijk kan verwerkt krijgen. Je lichaam geeft je dan ook symptomen. Van "kijk eens, ik vraag je om me te helpen". Je hebt je lichaam nog heel lang nodig. Dus help het waar je kan.

Hopelijk vind jij ook snel jouw pad naar een oplossing. 💝

Maar niet alleen water heb je nodig. Ook zuurstof blijft een belangrijke basis : adem-halingsoefeningen doen kan al een grote verlossing voor je zijn, maar niet alleen de belangrijke ontstressende lagebuikademhaling, maar ook vollelongademhalingen blijven als voeding voor je lichaam en bloed enorm belangrijk.

En probeer gezonde voeding. Echte voeding bestaat uit water, zuurstof en heel veel natuurlijke bouwstenen dat je lichaam nodig heeft. 
Een lichaam is een stukje natuur en heeft echte natuur nodig om van te leven.

Maak het jezelf gemakkelijker. Zo gezond mogelijke voeding, zonder de voor jou allergenen of afvalstoffen, geeft je lichaam letterlijk meer ademruimte om de noodzakelijke voedingsstoffen wel op te nemen en de reeds aanwezige afvalstoffen te verwijderen.



Niet alleen fysieke stress verminderen, zoals door gezonde voeding en herstel bioritme, zorgt voor verbeterde leefomstandigheden, maar ook geestelijke stress verminderen zorgt ervoor dat je je veel langer goed en zelfs beter mag voelen. 

Het kan je veel energie kosten, maar de mensen waar je mee te maken hebt, weten niet wat er echt in jou omgaat. Je kan ze dit dan uitleggen, desnoods opschrijven, ook wat je echt nodig hebt en wat je kan missen als kiespijn.
En vergeet niet dat in de psychologie en psychiatry teveel negativiteit naar boven gehaald wordt. Soms noodzakelijk om de problemen op te kunnen lossen of te herkennen.

Stressvermindering en positiviteit zijn net het belangrijkste om een lang en zorgeloos leven te leiden. Nu.. we willen niet allemaal 140 jaar worden, maar een beetje op ouderdom geraken moet toch kunnen lukken hé. We hebben trouwens niet voor niks ons hele leven lang zo hard gewerkt aan ons pensioen 🙃. 
Doseren blijft de boodschap in elk stadium van het leven. Doseren ipv genezen, zal steeds veel gemakkelijker zijn.


Je gemoedstoestand kan je maken of kraken. 💝

Doe je best voor een ander, maar vooral voor jezelf. Want zonder je lichaam kan je voor niemand meer iets betekenen.

Geef (ook aan jezelf) tijdig je grenzen aan en laat deze niet overschrijden.

 
Werk aan jezelf. Geniet van het zijn. ❤
Geef liefde en durf liefde te ontvangen.
Ze maakt je helemaal warm vanbinnen.

Veel liefs gewenst allemaal 💝.

    Homepage

https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/how-mindfulness-can-reduce-stress-improve-quality-life-ms


Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.