Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Je immuniteit wordt o.a. gevormd in je milt.

🔊..langer.. 

Je milt heeft dus vele - voor het voortbestaan en het goede zelffunctioneren van je lichaam - belangrijke functies. 
Ook weer niet voor niets dat hij zo goed verscholen zit in je ribbenkas.

"De milt bevindt zich bij de mens in de linker bovenhelft van de buik, onder het middenrif en achter de maag. 


Er is onderzoek dat aantoont dat de milt een belangrijke rol speelt 
bij herstel, na een hartaanval bijvoorbeeld,
en een belangrijke bron van monocyten." [1] 

Blijkbaar als de milt veel werk of moeite heeft met functioneren, kan de mens zwaarmoedig, (licht-)depressief, waar men zich niet goed raad bij weet, of zelfs agressief worden.


"Het orgaan is onderdeel van het lymfevatenstelsel, maar is, anders dan lymfeklieren, opgenomen in de bloedcirculatie. 


De milt kan worden gezien als de lymfeklier van het bloed, 
hij bevat veel lymfocyten en 

er worden plasmacellen gevormd uit B-lymfocyten, met veel bijhorende geproduceerde anti-stoffen (alias anti-lichamen of immunoglobulinen).


Hij zorgt voor 

filtering en uiteindelijke vernietiging van oude en abnormale rode bloedcellen, waarbij vrijgekomen bloedbestanddelen, waaronder ijzer en bloedplaatjes, worden opgeslaan, en 

hergebruik van hemoglobine (het eiwit dat zuurstof of koolstofdioxide transporteerd).

Er zijn volken waarbij de milt anderhalf keer de normale omvang verkregen heeft, waardoor zij tijdens het duiken naar voedsel, rond de vijf minuten hun adem kunnen inhouden."[1] (Wat veel langer is dan gemiddeld.)


"Ook draagt de milt bij aan de verwijdering van afvalstoffen uit het bloed.

Wanneer een immuuncomplex 
(gevormd door antistoffen en antigenen of andere afvalstoffen, alias vijandelijke cellen, zoals ook virussen [2]), 
verbonden aan een rode bloedcel, 
zich in de milt presenteert,
worden de T-cellen geactiveerd.

Deze activeren op hun beurt macrofagen of B-cellen, die plasmacellen of B-geheugencellen kunnen worden en produceren dan antilichamen (IgM of IgG).

De macrofagen of de B-cellen activeren
de T-cellen wanneer een virus zich zo presenteert en daarna volgt dezelfde bovenstaande procedure."


Ook de milt groeit weer aan. Heel snel zelfs. Help hem in dit zelfgenezend proces 💝




"De pancreas, alias alvleesklier, speelt een cruciale rol bij de controle van de voedingshomeostase. 
Het bestaat uit twee hoofddelen, de exocriene alvleesklier, die spijsverteringsenzymen afgeeft; en de endocriene pancreas, die hormonen afgeeft zoals insuline, glucagon, pancreaspolypeptide en somatostatine en de glucosehomeostase handhaaft." [3]

"O.a. de in de pancreas aangemaakte dopamine kan werken op receptoren die zijn ontworpen om andere moleculen te herkennen, zoals 'vecht-of-vlucht'-boodschappers adrenaline en noradrenaline. 

De menselijke alvleesklier bevat miniatuurstructuren die pancreaseilandjes worden genoemd en die bestaan ​​uit alfa- en bètacellen die als functie hebben hormonen te produceren en af ​​te scheiden die de bloedglucose reguleren. Alfacellen produceren glucagon om de bloedglucose te verhogen en bètacellen produceren insuline om de bloedglucose weer normaal te maken. 

Als ook maar één speler in de  glucoseregulerende machine kapot gaat, begint ons lichaam eronder te lijden. Een lage bloedglucose zorgt ervoor dat we ons duizelig en zwak voelen, terwijl een hoge bloedglucose - wanneer deze lange tijd aanhoudt - diabetes en andere complicaties in het cardiovasculaire systeem veroorzaakt.


Het blokkeren van remmende dopaminereceptoren met antipsychotica veroorzaakt een vicieuze cirkel: de rem gaat los en de afgifte van insuline en glucagon wordt ongecontroleerd, waardoor het lichaam snel ongevoelig wordt en hyperinsulimie, hyperglycemie en uiteindelijk obesitas en diabetes zich verder verspreiden." [4]



"De belangrijkste functie van de exocriene pancreas is om te helpen bij de spijsvertering door spijsverteringsenzymen en bicarbonaat af te scheiden in de twaalfvingerige darm. 
De exocriene alvleesklier bestaat uit slechts twee hoofdceltypen, namelijk acinaire cellen die spijsverteringsenzymen synthetiseren, opslaan en afscheiden; en ductale cellen die chloride en bicarbonaat afscheiden."[3]

De alvleesklier zorgt voor neutralisatie in je darmen: het maakt 1,5 tot 3 liter vocht aan met spijsverterings-enzymen tegen vet, zetmeel en eiwitten én bicarbonaat (base) tegen het maagzuur.



"Het parasympathische zenuwstelsel zorgt voor de belangrijkste prikkelende input voor de pancreas.

Beide delen van de pancreas worden geïnnerveerd door het sympathische en parasympathische zenuwstelsel."[3]


"Stresshormonen vergroten de gevoeligheid voor ‘agressieve stimuli’." "De constante aanmaak van adrenaline of  stresshormoon door zorgen of te hard werken, leidt tot uitputting. 

De levensweg wordt hobbelig, een slijtageslag voor het organisme.  
Vooral de pancreas wordt hierdoor aangetast. 

Daarnaast worden de Milt-Pancreas ook (verder) aangetast door piekeren, studeren, concentreren, maar ook door een vochtige omgeving, koud voedsel en koude dranken, moeilijk verteerbaar voedsel zoals fast food, gluten [3], peulvruchten, pepmiddelen zoals ook suikers/zetmelen, alcohol, fluor (schadelijke stoffen) en in koud water zijn/afkoeling van het lichaam/de Milt-Pancreas."


Eigenlijk kom je dan verder in een vicieuze cirkel terecht met nog meer stress door de minder goed werkende Pancreas.

"Het gevolg is een veelvoud van kwalen die zich zelfs tijdens vakanties manifesteren: hartkloppingen, pijnpunten, vermoeidheid, slapeloosheid, apathie, hoofdpijn, agressiviteit, enz.

Problemen met de Milt-Pancreas manifesteren zich vaak in de vorm van een gebrek aan eetlust, ernstige vermoeidheid, in slaap vallen na het eten, weke ontlasting, zwakheid van de ledematen, bleek gelaat, slapheid, snel buiten adem, verzakking van maag, anus, vagina, baarmoeder.


De Milt-Pancreas combinatie zorgt voor de suikerhuishouding van het lichaam. 

Een slechtfunctioneren geeft diabetes. 

Ook voor de spijsvertering is de Milt-Pancreas met zijn enzymenproductie van groot belang om oprispingen, maagzuur en andere problemen te vermijden. 

Ook is het de Milt-Pancreas die de Nieren de opdracht geeft lichaamsvocht vast te houden of te verwijderen. De combinatie samen met de Long (huid en darmstelsel) vormt het verdedigingssysteem. Voortdurende prikkeling ervan, ultra fijnstof en allergie geeft zwelling in de vorm van obesitas.

Ook zorgt de Milt-Pancreas voor de handhaving van de vorm van de organen en het aderstelsel. Een gezonde Milt-Pancreas beperkt orgaanverkleving, spataderen, hemorroïden, gezwollen  benen en (hersen) bloedingen. 

Daarnaast zorgt de combinatie ook voor het voeden van de spieren.


Van alle activiteiten van de Milt-Pancreas is die van de transformatie en transport van voedsel het meest belangrijk. 

Een aangetaste Milt-Pancreas kan voedsel moeilijk verteren door vermindering van enzymenproductie. 
Deze zijn echter wel aanwezig in bijvoorbeeld groenten.
(Rauw) voedsel voldoende kauwen helpt ook om de enzyme-inzet te verhogen.
Kiemgroenten, rijpend fruit en Papaya-blad zorgen voor extra verteringsenzymen.

Worden groenten echter gekookt, dan verdwijnen hun enzymen als de kooktemperatuur boven de 50°C komt. 
Dit kan opgelost worden door de groenten enkel kort te roerbakken. Dan wordt de binnenkant van de groenten niet gaar en krijgen de enzymen binnenin de kans om te overleven."


"Vloeistoffen op lichaamstemperatuur ipv te koud zijn van groot belang. Immers een glas ijskoud water of bier is in staat de temperatuur van de maag zodanig te verlagen dat het verteringsproces stopt en pas véél later weer op gang komt. 
De signalering "ik ben voldaan" valt eveneens ook weg. 
Om ijswater te verwarmen tot de voor de vertering noodzakelijke 36°C is veel energie nodig, deze is afwezig in het geval van Pancreas zwakte. 
Het zelfde geldt voor zwemmen. Een uurtje zwemmen in een bad van 25°C koelt af, waardoor de verzwakte Pancreas veel extra energie moet leveren.


Aangeraden om je weerstand terug te verhogen : vergeet de planning, begin aan iets alleen als je zin hebt, forceer niets en  laat alles uit je handen vallen als de moeheid weer toeslaat. Neem onmiddellijk echte rust, zonder audio-visuele verontreiniging, dus niet voor de TV en vooral géén sport!

Dat sporten zo uiterst gezond zou zijn, is bedacht door sportschoenenfabrikanten. Tegenwoordig zorgt de geforceerde inhalatie van ultrafijnstof/luchtverontreiniging bij joggen voor een continue prikkel van het immuunsysteem en dus de Pancreas.

Wandelen zoals vroeger, in je eigen tempo in het bos, is geen sport maar wel een aanrader."[Download]




Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.