Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Jouw balans is belangrijk

🔊..lang..

Af en toe moet een mens eens tot bezinning kunnen komen. De batterijen eens terug kunnen opladen. Best zelfs dat je dat in functie van jouw balans ook zo gedoseerd mogelijk doet. 

Ontstressen noemt men dat, maar ook ontzuren.
Dit kan op velerlei manieren, welke net het hele tegenovergestelde zijn, van waar je anders stress van zou kunnen oplopen. Over ontstressen zijn werkelijk al zoveel artikels en boeken verschenen. Daar ga ik hier niet veel woorden meer aan vuilmaken.


Maar proberen je balans (terug) te weten te vinden of krijgen is blijkbaar niet altijd even simpel.

Luister naar je lichaam wanneer het zegt dat je met iets (of meerdere dingen) verkeerd bezig bent.
Zoek het evenwicht dat wel goed voor jou past.




Bijvoorbeeld je krijgt een ongeval en uiteraard er kan steeds onmacht komen bij te kijken...laten we er samen voor zorgen, dat dat zo weinig mogelijk gebeurt.

Maar vaak krijg je een noodzakelijke hindernis gewoonweg niet genomen door een stommiteit, met hopelijk niet te grote gevolgen en dat je niemand anders meeneemt daarin. 
Meestal echter betekent het dat je effe nét niet helder/snel genoeg kan nadenken,
bepaalde handelingen te verrichten.

Moest je daarentegen je traject zelfs in alle onbewustheid toch met positieve resultaten kunnen afleggen, dan zou dat er uiteraard wel op kunnen wijzen dat jouw bovenkamer voor die reden nog picobello in orde is. 😅 over de rest spreek ik me niet over uit. 😊

Nu, als dat op die manier niet lukt, dan betekent dat in principe niet dat je oud aan het worden bent 😅 en ookal niet dat je gek aan het worden bent of er een schroef los kan zitten...dat letterlijke is dan weer een andere zaak, maar die kan zichzelf ook wel weer vastdraaien.

Jouw lichaam heeft dan meestal toch jouw bijstand nodig. Met de juiste tools kan je lichaam dat voor jou proberen te fixen. 


Maar weet, dat alleen de juiste procedure alles weer op de bijna juiste plaats krijgt, zodat je computer uiteindelijk terug, op hopelijk zelfs automatische piloot, terug kan functioneren.

Hoe je vindt wat voor jou kan werken? Probeer terug de stappen te doorlopen welke je deed en kijk dan terug waar in je verloop het effectief is foutgelopen. 
En misschien is enige hulp in dat (psychologische) denkproces geen foute keuze. Durf hulp te vragen. Jij bent dat echt waard.

Als er echt verkeerde keuzes gemaakt worden of je zelfs niet naar de signalen van je lichaam luistert, versta je gelijk ook wel, dat er zich elders meer mankementen kunnen vertonen. En dat hoeft daarom niet van vandaag op morgen te gebeuren. Dat kan een proces van vele jaren zijn.




♻️♻️♻️♻️




Over je balans, je immuniteit, je weerstand en allergieën.


Een lichaam (en geest) ondergaat zelfs al van voor de geboorte, vele jaren, altijd meer en meer, stress en trauma's.
 
Daardoor kan een lichaam ook opstapeling van afvalstoffen bevatten, welke uiteindelijk je organen het nog moeilijker maken om voor je aan de gang te gaan. 
De industrialisatie van de laatste 100 jaar heeft er niet minder schuld aan.

Hierdoor gaat je immuniteit beetje bij beetje achteruit. 

De huidige medische wetenschap heeft ons "aangeleerd" om naar die kleine symptomen niet meer te luisteren. Terwijl deze net heel belangrijk zijn om je eigen grenzen te bepalen. Opstapeling zorgt uiteindelijk ook voor meer allergieën. 

Maar niet getreurd. Omgekeerd is ook mogelijk. Je kan je eigen immuniteit terug aansterken.











Over je balans en je zenuwstelsel.

"Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel (vagotonie) na een actie. Voor een goede gezondheid dienen het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel in balans te zijn."[2]

Deze tekst is nu zomaar uit het wwweb gepikt, maar zegt alweer dat je ten allen tijden best kunt proberen in balans te blijven en 😅 uiteraard, zelfs dat kan je stress bezorgen 😅


J. Versteghen 📷


"Een voortdurende stroom van het stresshormoon adrenaline laat je balans doorslaan naar het (ortho-)sympatisch zenuwstelsel. 

Het parasympatisch zenuwstelsel wordt als het ware uitgeschakeld waardoor de aanmaak van oxytocine (gelukshormoon) stagneert. Zie ook in deze research over Parkinson.


Waar het sympatisch zenuwstelsel is gekoppeld aan dagelijkse acties zoals opstaan, lopen, zitten, eten en drinken, 

zorgt het parasympatisch zenuwstelsel voor onbewuste acties in het lichaam zoals slapen, spijsvertering, ademen en zuurstof binden."[2]


"De zenuwen van het parasympathische zenuwstelsel beginnen in twee segmenten van het ruggenmerg.

Het bovenste segment bevindt zich in de hersenstam. Drie hersenzenuwen bedienen hier respectievelijk de oogspieren, traan- en speekselklieren. Vertakkingen van de nervus vagus lopen naar het hart, de bronchiën in de longen, het maag-darmstelsel en de urineleider. Het tweede segment bevindt zich onderaan het ruggenmerg, in het heiligbeen. Hier ontspringt de zenuw voor beheersing van urineblaas, delen van de dikke darm en de genitaliën.

Het parasympathische zenuwstelsel zorgt o.a. voor een grotere productie van spijsverteringssappen, een snellere darmbeweging, een versnelde bloedaanvoer (via verwijding van de bloedvaten) naar het spijsverteringsstelsel en een snellere nierwerking. Het verlaagt verder de hartslag- en ademhalings-frequentie."[3]


Dan zie je dat je al snel duidelijke signalen op je afgevoerd krijgt als je teveel stress hebt. Luister naar je lichaam. 💝 
Zorg ook goed voor je eigen lichaam. Je hebt het nog heel lang nodig. 🦋


Met deze tekst denk ik direct aan mensen met Parkinson. Overbelast, trillen langs alle kanten, rusteloze benen,... gewoon omdat deze mensen niet anders kennen dan alleen maar continue blijven doorgaan...het tempo hooghouden van alle dagelijkse bezigheden. Als je zenuwstelsel verstoort is, dan ondergaat het enige weerstand en hort het ook in werkelijkheid.

Met hier als resultaat te weinig echt positieve dingen doen of meemaken om voldoende dopamine aan te maken.

Stress, waaronder trillen kan je regelmatig linken aan overdrive (op allerhande manieren invulbaar uiteraard) en te weinig slaap en... 

Of letterlijk zelfs jezelf voorbij lopen, dan kan je onvoorziene hindernissen soms niet meer nemen... en dan gebeuren er ongevallen.


Maar zo beginnen nog wel vele andere "ziekten" of syndromen. Dat het zenuwstelsel zo overbelast is van eender welke stress (geestelijk/lichamelijk), dat het je hele vermogen beïnvloedt. 

Om daarvan te herstellen heb je een serieuze reset nodig. 


Als je lichaam vb. alleen nog maar functioneert met het sympatisch zenuwstelsel, dan gaat de volautomatische werking van je lichaam je in de steek laten. vb. je longen en je hart zouden in het ergste geval zelfs kunnen stilvallen.

En dan naargelang van de uitbraak van symptomen zal de huidige geneeskundige wetenschap daar een eigen naam aan geven. Namen als PD, MS, Alzheimer, diabetes, hartaandoeningen, kanker, en spijtig genoeg nog heel veel meer. En omdat de diversiteit onder de mensen zo groot is, evenveel verschillen zijn er in en door mogelijke opgelopen trauma's. 

De Germaanse Geneeskunde alias 5 Biologische Natuurwetten omschrijft zelfs de linken van lichamelijke aandoeningen met psychische problemen/oplossingen.


J. Versteghen 📷


Een mens wordt ziek als ie zijn eigen grenzen niet kent, niet wil, zogezegd niet kan of niet durft toegeven.  Al ten opzichte van anderen, maar op de eerste plaats zelfs aan zichzelf.


Een lichaam, maar ook je psyche/je onderbewustzijn, of de Natuur, zal altijd proberen terug in evenwicht te komen, in balans, om zo stabiel mogelijk te geraken. Alias gemakkelijk. Alias met de natuur mee leven.

Polen gaan altijd proberen terug in de juiste stand te komen. Recht op recht op mekaar.

Soms is het evenwicht ver zoek, dan krijg je hevige reacties.


Alle ziektes hebben met overstressen te maken/uit balans geraken. Zelfs al is het slechts hoofdpijn, misselijkheid, koorts, een griepje of zelfs eczeem.
Of het nu door je lichaam, geest, voeding etc. is Meestal zelfs een combinatie van beiden. 



Gezonde voeding, gezonde leefstijl, stress op allerhande manieren proberen te voorkomen is al een grote hulp om je lichaam en geest de kans te geven om te resetten. Alias het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel terug zijn normale werk te kunnen laten doen. Maar daarvoor is geduld nodig.
Waarschijnlijk kan je nog wel meer linken maken tussen meerdere ziektefenomenen.

 

Loslaten, zelfmeditatie is de boodschap, anders kán je onderbewuste autonome zenuwstelsel het voor je overnemen, dit kan je hier lezen.



Over onze balans in onze darmen.


Ook als er disbalans is in je voeding, krijg je disbalans in je darmen en in je lichaam en geest/hersenen. (vb. Parkinson, Depressie)

Disbalans kán je dus herstellen door o.a. gezonde evenwichtige voeding tot je te nemen.[4]


Een mens is een stuk natuur. (ook cfr. Spinoza, Darwin, Haeckel, Marx, Lassalle, Freud, Dennett...)

In de natuur zijn er geen supermarkten waar je chemisch behandelde, bewerkte voeding kan vinden of synthetische stoffen.

Een mens heeft natuur nodig om te leven en te overleven.

De mens van tegenwoordig is veel te ver verwijderd van zijn eigen natuur.  

"Dat het menselijk ras geen bevoorrechte positie inneemt in de schepping, omdat het afkomstig is uit het dierenrijk." (ook cfr. Copernicus, Darwin, Freud)

 

"Oudere mensen die nog supergezond zijn, blijken meestal ook een zeer gezond en divers microbioom te hebben." [5]

Ons microbioom werd al heel veel vroeger in ons leven verstoord door een aanzienlijk verhoogde hoeveelheid vreemd spul, wat daar écht niet in thuishoorde.

Het tij kan keren, maar is best moeilijk, omdat we moeten opboksen tegen veel meer vervuilingen dan vroeger.


"Darmbacteriën produceren chemicaliën die een invloed hebben op het humeur, zoals serotonine, of neurotransmitters met een kalmerende werking. 

Ze maken ook veel dopamine aan, ook bekend als het gelukshormoon."[6] 










Over je balans en je omgeving



"Gewoon" 'mens' invullen waar je 'bij' ziet staan, dan zie je snel wat er fout kan lopen door in een "verkeerde" omgeving te moeten vertoeven. En let erop : Niets moet. Jij bent zo vrij als een vogel, maar je moet wel zelf wegvliegen. 👌




♻️♻️♻️♻️



Het is pas als je zelf gevoelig wordt voor de negatieve symptomen, dat je deze herkent, dat je er ook naar kan handelen Doe dat dan ook.

Maar dus best...
laat zoveel mogelijk los...alles wat je vastklemt en letterlijk en figuurlijk blokkeert, 
om dan wat voor jou daarentegen wel positief is, toch toe te kunnen laten.

Goed basisonderwijs hoort iedereen ook hierin een stevig fundament te geven, ook tot zelfherkenning.



Het is pas wanneer je jezelf graag gaat zien, en zo de waarschuwingen van je lichaam eindelijk hoort, dat je gaat beseffen dat jouw pijnen of (mentaal) afzien, eigenlijk betekenen dat je tegen je eigen waarde wil ingaan.


Heb jezelf lief. 
Ontstress jezelf. 
Breng jezelf terug in balans.




💝 Een heel goede gezondheid toegewenst aan iedereen  😘



Zie ook hoe belangrijk het is dat polen, ionen, zuurstof en water in balans staan.

Veel meer over het zenuwstelsel (wil ik zelf nog wel helemaal proberen te doorworstelen 😊)
https://www.gezondheidsuniversiteit.nl/gezondheidsuniversiteit/eerdere-reeksen-gezondheidsuniversiteit/17-neurologisch/avond-1
https://www.gezondheidsuniversiteit.nl/avond-4-2

Weetje... 
Ooit (of nog altijd 🙃) hebben ze zich bezig gehouden met de balans van de oceaan te onderzoeken... weet dat de groter een water/vijver is, de gemakkelijker het is om in balans te blijven.







Eveneens gepubliceerd in :




Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.