Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Zijn we het Noorden kwijt?


Weten waar het Zuiden of het Noorden ligt is o.a. interessant als je met de Natuur mee wil leven, bouwen of tuinieren.

Over polen, de Maan en de Zon.




Als je wil weten waar het noorden (koud, prachtige lichtinval - Noorwegen) ligt...
dan ligt rechts daarvan het oosten (droog - Duitsland), links het westen (regenkant - Engeland) en achter je het zuiden, waar de zon het meeste schijnt (Frankrijk en Spanje).
Maak er nuttig gebruik van maken 💝


's Nachts en soms overdag kan je deze heldere ster zien:

"De naam Polaris en Poolster dankt de ster aan het feit dat zij tegenwoordig ongeveer op de plaats van de noordelijke hemelpool staat: minder dan 1 graad of anderhalf keer de schijnbare diameter van de maan. De kortste afstand van de Poolster tot de noordelijke hemelpool zal worden bereikt in 2102 (0° 27' 37" ofwel minder dan de diameter van de maan)."[1]



📸 J. Versteghen


De stand van de zon [2]


...waardoor je in januari méér vitamine D kunt opdoen... De zon staat dan immers véél korterbij...alleen...ga je er staand makkelijker van kunnen genieten.


"Zon als tijdreferentie

"De zon staat in het zuiden om 12u"

Dat klopt niet ! De zon loopt voor, de zon loopt achter. Is er iets mis met de zon?Natuurlijk is er niets mis met de zon.

Want België behoort strikt genomen tot de tijdzone van Greenwich. Wanneer de zon daar in het zuiden staat, dan is dit in België al gemiddeld 20 minuten voorbij. En in de winter lopen we één uur voor op de tijd van Greenwich, en in de zomer zelfs twee uur. Gevolg: op 16 april, 15 juni en 2 september staat de zon bij ons in het zuiden om 13.40 u en niet om 12 u zoals verwacht. En op 26 december gebeurt dit rond 12.40."[3]




Ook als je met de definitie van polen werkt...
Gelijke polen stoten mekaar af. 
Noord en Zuid als magneet (alias magisch net) horen desondanks bij mekaar in balans te staan.
Bij te grote verschillen wordt de lading te groot en dan krijgen we bliksem⚡. Spanning is soms goed, doch teveel is meestal niet wenselijk.


"De rotatie van de aarde om haar as zorgt ervoor dat op voorwerpen op aarde naast de zwaartekracht ook een middelpuntvliedende kracht werkt, min of meer in tegengestelde richting aan de zwaartekracht. 

Hoe verder van de aardas af, hoe groter deze middelpuntvliedende kracht. 
Op de evenaar is deze kracht het grootst, aan de polen is ze nul.

De zwaartekracht is aan de polen ongeveer 0,53% groter dan aan de evenaar. 
Dat komt grotendeels doordat de centrifugaalkracht op de polen nul is, de kleinere afstand tot de aardkern is van ondergeschikt belang.


De polen zijn het koude gedeelte van de Aarde, omdat de zon daar het minst direct vuur en warmte naartoe kan spuwen, mede door hun polaire stand, maar eveneens door de meer platte-peervorm van de Aarde. 

De polen bevinden zich 21 km korter bij de vaste aardkern dan de evenaren.
Met een verschil van 32m meer bol aan de Noordpool. Dat komt door de ongelijke verdeling tussen oceanen en continenten tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond."






Maximum minimumtemperaturen
                       Zomer/middag    Winter/'s snachts
Evenaar                   80°

Het maximum temperatuursverschil tussen de koudste (polen) en warmste (evenaar) oppervlakte temperatuur bedraagt dus 169°C. 





"De Aardkern bestaat uit
buitenste vloeibare en tegengestelde harde kernmassa uit ijzer en nikkel."[9]

"De ijzer-nikkel kern is zo heet dat hij als water stroomt, 3.000 km onder het oppervlak, waardoor het magnetische veld ontstaat en het rond de planeet wordt gesleept.

Terwijl de magnetische noordpool het noordelijke brandpunt van het magnetische veld van de planeet markeert, markeert de geografische noordpool de noordpunt van de as waar de aarde om draait.

Het noordmagnetische veld is zichtbaar o.a. door de aurora, alias het noorderlicht. "De aurora is gecentreerd rond de magnetische noordpool in een ring, dus als de pool beweegt, zal de aurora hem volgen," zei hij."[8]






Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.