Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Oefeningen / Yoga op het bed

🔊..langer..

Oefeningen voor het behoud of herstel/terug opbouwen van conditie. Want het is niet omdat je niet kunt met 1 lichaamsdeel, dat het andere gezonde lichaamsdeel mee moet aftakelen door niets te doen. Jouw lichaam is belangrijk. Ook jij bent belangrijk.💝

Beweging is heel belangrijk voor het behoud van je lichaam.



Of misschien is je algehele conditie erop achteruit gegaan, ben je in stress of uit balans of je zelfs steeds vermoeid.
Begin steeds met de voor jou lichtste oefeningen, al is het alleen al maar met je vingers, je tenen, je gelaatsspieren of je longen bewegen.

Kan je toch echt niets volgens bovenstaande criteria, kan je nog steeds meditatie toepassen.

Daarom is het ook niet zo gek om oefeningen op je bed te doen. 
Je kan dan van in rust, rustig aan in beweging (leren) komen.

Het is zowiezo een vertrouwde rustgevende omgeving. Je kan in het midden van een groot bed niet vallen of je pijn doen. Doe uiteraard niet te gek, je kan er nog steeds afvallen.
Maar toch, het helpt je ook terug je evenwicht te vinden. 
Elk moment dat je te moe wordt kan je simpel tot rust komen en je ontspannen of zelfs effe je ogen toedoen of een dutje doen. Alles op jouw eigen tempo. 
 

Het hoeft ook niet allemaal in 1 keer afgehaspeld te worden. Er komen nog meerdere dagen. Ook variatie in spier(groep)gebruik is heel belangrijk.


Een lichaam heeft ontzettend heel vele spieren/spiertjes, waarbij we met het bestaan ervan nooit stilgestaan hebben, maar welke wel oefening kunnen gebruiken om aan te sterken.

Let op! Misschien is eerst leren ontspannen of zelfs opmerken dat er spieren gespannen of geblokkeerd zijn, zeker zo belangrijk voor je. Al is het maar door constant/voor lange tijd dezelfde houding aan te nemen.
Want je spieren moeten eerst los zijn én blijven voordat je er oefeningen mee kunt doen. Daarom zijn stretchoefeningen ook niet minder belangrijk.


Maar toch, beweging helpt aan de doorstroming/ontzuring om je spieren soepel te houden. Kijk maar eens als je bijvoorbeeld je enkel verstuikt hebt. Dan zal het je veel beter helpen door effe ondanks de pijn toch te blijven bewegen. Laat het niet stijf worden. Maar uiteraard 's nachts kan je dat niet voorkomen. Gelukkig is er de enorm herstellende slaapfunctie.


Trillingen zijn heel belangrijk in het circulatieproces zowel van bloed als het vocht in je lichaam, welk een herstelfunctie heeft.

(Buik)ademhalingsoefeningen om zo ontspannen mogelijk aan je oefeningen te kunnen beginnen, maar ook om het besef aan te kweken, wanneer je eigenlijk verkeerd ademhaalt, met omgekeerd effect op je vermogen.
Doch de volledige longen gebruiken met alle (rib)spiertjes errond blijven heel belangrijk, ook ter ondersteuning.

Denk ook aan dansen ❤ en zingen 🎶 🐦, dat maakt je oefeningen alleen maar leuker en brengt meer passie in je spel.

Oefeningen doen samen met je partner versterkt niet alleen de band met mekaar, maar uiteraard ook je lichaam. Maak er gretig gebruik van. Met respect voor mekaars wensen en vermogen uiteraard. Én dat kan jij niet bepalen. Erover praten met mekaar is dan zeker niet minder belangrijk.

En vergeet zeker niet de vele erogene zones die genezing helpen bevorderen.


Ah ja en zovéél mogelijk buiten als het goed weer is. Al is het met je snoet in de deuropening.
En hooguit een half uur in de zon.niet verbranden.

Als je gaat wandelen kan je af en toe misschien een beetje variatie in je bewegingen brengen. Maar niet te bruusk. Je wil immers nog terug thuis kunnen geraken.


En hele belangrijke niet overbelasten. Dus rusten regelmatig blijft belangrijk.
Rusten tussen de oefeningen door, alias doseren, stilletjes opbouwen, blijft als principe gelijk aan vb. Start to Run, zelfs heel belangrijk in het opbouwen.
Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen. Niet alleen aan de opbouwende en herstellende/genezende functie, maar ook om je energieverbruik op te bouwen.





Oefeningen kan je bespreken met je Kinesist(BE)/Fysiotherapeut(NL) om uiteindelijk niets verkeerd te doen. Maar toch, alleen jij kan voelen wanneer er iets verkeerd gaat of te weinig of net iets teveel. Ieder mens, elk lichaam is uniek.


Voetmassage en
oefeningen zie filmpje dystrofie arthrose
Tenen (t)rekken, goed ondersteunen 
En hele voet zoveel mogelijk bewegen/plooien

Beenoefeningen
Fietsen (desnoods vanop bed)
Knie afwisselend naar links/rechts

Heupoefeningen vanuit zijligging
been gestrekt links en rechts 15x

Bekkenbodemoefeningen : rug, bekken en bovenbenen in gestrekte lijn, steunend op de voeten, knieën 90° afwisselend naar terug op de rug liggen.

Jouw rug draagt letterlijk je ganse zijn. Help je lichaam te ondersteunen.

Onderrugondersteuning : idem hierboven, maar dan 1 been volledig gestrekt, goed extra stretchen door met je voet te rekken.
Als dit te moeilijk/vermoeiend is in het begin, kan je deze oefening met een recht lichaam ook liggend vanop je zij doen (uiteraard minder effect).

Rugoefeningen
rechtop blijven zittend, scharnieren tussen bibs en borsten/schouders
Met trillingen 
Extra knie/beenbewegingen
Extra arm/schouderbewegingen

Gevorderden/discusversteviging : 
Het is een beetje vergelijkbaar met je arm die tegen een muur duwt, zo kan je jezelf aanleren je eigen ruggegraat wervel per wervel (allemaal tegelijk dus) omhoog te duwen, terwijl je zit, staat, stapt.


Op de knien/handen zelfde.
Kruipen versterkt ook een baby zijn rugje, voordat ze stappen.




Jumpen niet teveel alleen knieën
Op handen/ellebogen en kniën

1Arm en 1been gestrekt.

Schouderoefeningen 
Nek steeds recht/lang maken
omhoog, achter, voor, links, rechts
Het spinnetje dat tegen een muur oploopt nabootsen met je vingers

Ellebogen in de lende, armen bewegen, laten pendelen vanuit de schouders. Stilletjes aan hoger eerst zonder en dan met kracht.

Gooioefeningen

Schouderbladen naar achter

Nekoefeningen 
Links buigen recht ezv

🌸
Voetoefeningen

Tenen oefening
Massage

Oefeningen artose

🌸
Hé en lymfedrainage 😍


🌸
En de yoga's van mijn lieve vriendin

Waarvan deze in het bijzonder ❤

Of "gewoon" massages om sneller te ontgiften





Veel liefs en plezier, maar vooral
een goede gezondheid gewenst 💝.


Jesse.











Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.