Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Slaap voldoende 💝


"Slaapgebrek op jonge leeftijd kan leiden tot gedragsproblemen, permanente slaapverstoring en verminderde hersenmassa."[1]


“Slaap is een aanpasbaar gedrag dat een onmiddellijk merkbaar effect heeft op de gezondheid.
 
Het duurt enige tijd voordat de effecten van slechte voeding en lage lichamelijke activiteit merkbaar zijn. Het effect van een slechte nachtrust is onmiddellijk merkbaar en beïnvloedt al het andere 24-uurs levensstijlgedrag.” [7.0] [7] [7.1]


Je slaapt best ook lang genoeg :

"Wil je je jong voelen? Dan is het allerbelangrijkste dat je goed slaapt.

Wie twee nachten op rij slecht slaapt, voelt zich daarna gemiddeld meer dan vier jaar ouder. 
Wie een maand lang geen enkele slechte nacht had, voelde zich zes jaar jonger." [7.0] 

"Behalve dat ze zich simpelweg meer afgeleefd voelen, kan de perceptie dat ze vele jaren ouder zijn, de gezondheid van mensen beïnvloeden. 

Als we ervoor kunnen zorgen dat mensen zich jonger voelen, kunnen ze mogelijk de bijbehorende voordelen ervaren, zoals meer bereidheid om nieuwe ervaringen op te doen en sociaal actief en fysiek actief te zijn." [7] 



De rem-slaap, alias slaap met snelle oogbewegingen, alias paradoxale slaap,
is heel belangrijk in de hersenontwikkeling, of om afbraak te voorkomen, maar ook bij herstel (vb. na infectie).

Herstel rem-slaap is uiteraard ook in het belang van vele ziektebeelden, zoals Parkinson, Alsheimer, Hart-ziekten,...

Blijkbaar helpt voldoende rem-slaap alles beter te relativeren, alias los te laten, "afleren".

"In de remslaap heeft de slaper de neiging om levendig te dromen.
Lucide (gecontroleerd) of hallucinerende dromen kunen voorkomen.
De vaak bizarre droombeelden die in een verhaal zijn ingebed, zijn mogelijk een gevolg van het feit dat ons brein probeert in de chaotische beeldenstroom enige samenhang te brengen." vergelijkbaar met hallucinaties.

Onderzoek toont aan dat verstoorde slaap met remgebrek/zonder remslaap eens zo dodelijk kan zijn (sneller dus), dan volledig zonder slaap. 
Ook met constante daling van lichaamstemperatuur tot gevolg. [5.1]
Het veroorzaakt ontsteking van de lever, apoptotische celdood van hepatocyten (leverafbraak) en van
neuronen (zenuwcellen) en kan spier-, hartletsel en neurodegeneratieve ziekten veroorzaken.




Je hersenactiviteit verbruikt in de remslaap hiervoor meer energie dan bij het wakker zijn.

Psychische moeilijkheden, o.a. depressie, geheugen- en concentratieproblemen zijn in verband gebracht met niet voldoende REM-slaap. 

Voldoende remslaap maakt een mens terug creatiever. Vaak noodzaak om situaties gemakkelijker de baas te kunnen en verbanden beter te kunnen zien.


De ontwikkeling van de ogen, maar mogelijks ook deze van andere zintuigen en het bewegingsapparaat,
is mede afhankelijk van de remslaap. 

Regelmatig uit je slaap gehaald worden, leidt o.a. tot verschrompeling van bepaalde neuronale verbindingen in het oog. [2]




De lage spierspanning, zelfs een bijna volledige verlamming van het hele lichaam, wordt bereikt door de remming van motor-neuronen.
Deze meditatief positieve toestand, zorgt o.a. net voor een beter ontspannen, uitgerust gevoel na het slapen.

Er is een bijna volledige afwezigheid van monoamine-neurotransmitters (geen reactie op je omgeving gevraagd) histamine (je veilig voelen), serotonine (geen pijnprikkels of andere stimulans) en noradrenaline (om je dromen te vergeten).


Niet-gunstige slaaphygiëne laten je minder goed slapen en vroeger ontwaken.

Bezoek net voor het slapen nog het toilet, zodat je rustiger je nacht kunt ingaan.
Als je met regelmaat naar toilet moet 's nachts, gaat je lichaam ook niet tot remslaap durven over te gaan...

Je ogen rust geven/lichtprikkels weghalen werkt ook slaapbevorderend. Ogen zijn rechtreeks verbonden met je ziel. Maak je slaappaleis pikkedonker. [6]

De niet-waakzame, veilige toestand waar de remslaap je inbrengt, zal zo ook niet tot stand komen in te koude of te warme ruimte (niet-thermoregulerend).
Je zou zo maar eens kunnen bevriezen of oververhitten en niet meer wakker worden om jezelf uit die penibele situatie te brengen.

Ook oververmoeidheid voorkomt dat je lichaam in Remslaap durft te gaan. De cortisol giert nog te fel door je lichaam. Wegens de niet-veilige toestand kan je lichaam niet tot remslaap overgaan.
De cortisol maakt je dan ook wakker met de minste opschrikking van geluid(s-trilling), licht, warmte of geur...

Oververmoeidheid zorgt er voor dat je gemoedstoestand wat minder is. Maar dit geldt ook voor (de levendigheid) van je dromen. 
Als je deze uitputting van je lichaam aanpakt,
o.a. door te proberen meer te slapen, maar ook overdag vaker rust, meer doseert, het kalmer aandoet, je lichaam en geest de tijd gunt om te recupereren/ te genezen, 
dan zal je zien dat het je veel beter vergaat en minder, tot geen nachtmerries meer hebt. 💝

Deze angsten (onveiliggevoel) kunnen anders uiteindelijk voor nog meer oververmoeidheid en uiteindelijk depressie zorgen. [5]



Antidepressiva, andere stimulanten en heftige of teveel/meer gebeurtenissen tijdens de dag of net voor het slapen gaan, 
dan je lichaam/geest gewoon is/voorlopig aan kan, tijdens de dag, of zelfs "te laat sporten",
kunnen dus voorkomen dat je vòòr het slapen voldoende tot rust kunt komen, en verstoren zo ook de mogelijkheid tot recupererende rem-slaap. 


Haal de spanningen tijdig uit je lichaam, zodat het sneller tot rust kan komen. Doe desnoods lichte yoga. Daarom is doseren ook zo belangrijk. Een lichaam kan niks met overspannenheid. Dat is dat ook niet gewoon, je ingewanden kunnen dat tempo niet volgen. 

Een meditatieve toestand voor het slapengaan, wat begint met een rustig slaapritme, zelfs bij voorkeur volgens eenzelfde bioritme/met regelmaat gepland, 
zoals allemaal dezelfde handelingen tijdens "het slapengaan", (TV uitdoen, tanden poetsen, fijne nacht zeggen,
warm badje pakken, rustig vrijen, toilet gaan, nachtkledij aandoen, rustige ademhalingsoefeningen,... desnoods voor jou in een andere volgorde), kunnen je nachtrust geleidelijker laten ingaan of zelfs bespoedigen.

Wil je tijdig gaan slapen / voldoende lange nachtrust, plan "het slapengaan" ruim vóór het moment dat je in slaap wil vallen. Gun je lichaam/geest de tijd om tot rust te komen.



Meestal zijn de remperiodes kort in het begin en langer naarmate de nacht vordert. Alsof je lichaam nog snel even wil checken of de toestand voor je vaste slaap wel veilig genoeg is. Ofwel volgens het principe van recupereren met opbouwen...

Als mensen een paar nachten achter elkaar steeds gewekt worden tijdens perioden van remslaap, lijkt er sprake te zijn van een groeiende behoefte aan remslaap. 

Daarom werkt een nachtrust alleen maar bevorderend als je voldoende bijgeslapen hebt 💝

Als je wakker wordt met tragere motoriek en zintuigen die nog niet op scherp staan, kan dit dus te maken hebben, dat je niet uit je remslaap wakker wordt. Of met andere woorden...onvoldoende geslapen.[2]



Nachtrust is heel belangrijk voor je gezondheid (verzamelbericht ook over slaaphygiëne) :

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=138182156791227&id=100017983305483

En je GSM uitzetten alleen is niet voldoende. Er blijft toch dataverkeer binnenkomen, zodat je bij bijvoorbeeld elk appje of elke load van je browser, toch wakker gemaakt wordt. Zet 'm eens op vliegtuigstand als je mobiel in een andere ruimte leggen niet mogelijk is. 
Net hetzelfde met Wi-Fi-verstoring : zet deze uit en werk met de kabel.
En ook je GPS kan je uitzetten. [3] [4]





Waarom je met ouder worden minder kunt slapen en moeilijker wakker wordt : (1 van de antwoorden erop is o.a. zuurstof)

https://herleva.nl/pijnappelklier-bijzonder-orgaantje/


Een leuk weetje :

Blijkbaar zouden diepe slapers eerder het gevoel van denken hebben ipv dromen tijdens de niet-REM-slaap. Terwijl ze toch wel effectief geslapen hebben en van daaruit het gevoel van ontwaken ontstaat.[1]


Je kan ook je weerstand verhogen door dagdromen toe te laten in je leven.



Een hele goede gezondheid gewenst aan iedereen 💝


Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.