Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Dagdromen toelaten of net niet?

Er is een verschil tussen bewust dagdromen (het gewone nadenken overdag) en onbewust dagdromen, beiden niet minder belangrijk voor een gezond leven.


Bewust dagdromen 

https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/artikel/67741/dagdromen-geen-tijdverspilling-en-hierom-zou-je-het-vaker-moeten-doen




"Wetenschappers spreken in dit verband over "incubatietijd". Een deel van je brein blijft zoeken naar oplossingen, zonder dat je je daarvan bewust bent. Dat proces gaat zelfs door terwijl je slaapt. Daarom helpt een nachtje slapen soms echt wanneer je "vast" zit."

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/09/vijf-redenen-om-meer-te-dagdromen/


Onbewust dagdromen, alias met je hoofd in de wolken zitten

"Je zit gezellig met een boek in de hand, en plots besef je dat je ogen al een poos over de pagina's glijden zonder dat er iets van tot je doordringt. Je gedachten waren elders.


Dagdromen is als film kijken, maar dan in de privéruimte van je hoofd en met jezelf als regisseur. 


Dat dit netwerk spontaan aan de slag gaat zodra ons brein weinig omhanden heeft, geeft aan dat dagdromen belangrijke functies vervult. Onze hersenen zijn immers een energieverslindend orgaan. Ze verbruiken zo'n kwart van alle beschikbare energie, terwijl ze maar enkele procenten van ons lichaamsgewicht uitmaken. 


...


Met andere woorden: het is cruciaal voor ons gevoel dat we over een zelf beschikken."

https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/dagdromen-is-geen-verloren-tijd/article-normal-101179.html


Ik heb deze scriptie nog niet volledig gelezen, maar lijkt me hierover wel interessante materie:

"Een fantasma dat ons moet beschermen tegen het verlangen van de Ander door ons op actieve wijze met behulp van een scenario te situeren in het netwerk van ouderlijke en voorouderlijke verhalen en verlangens. 


Wij hopen dat onder andere het gebruik van dagdromen in de kuur subjecten kan helpen om op hun eigen manier van deze tragedie ten minste iets tragikomisch te maken."

https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/789/475/RUG01-001789475_2012_0001_AC.pdf (download)


Jesse Versteghen


https://www.facebook.com/1675811636059525/posts/pfbid02vAhV2n8v8yyAANP42Fki8aGkkcRond3Z2Sat7chEy9Lwp8RPQzctyc39unfqc4ASl


Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.