Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Je eigen tanden zijn heel belangrijk!

🔊..langer..

David Bowie : zijn originele mond vind ik zovele mooier dan zijn nieuwe gemaakt gebit, welk laatste best goed uitgevoerd is, maar het blijkt niet echt uitzien. Een soort misbaksel van een "kunstenaar" waar heel veel meer uit te halen viel. Esthetica betekent nu eenmaal niet eenheidsworst.

Met alle eerbied voor de bedoelingen, maar als hij toch absoluut nieuwe tanden nodig had, kon zijn originele gebit, toch wel veel beter nagemaakt worden. Ja, een nieuw oog ging hij toch ook niet laten zetten?dat maakte hem nu eenmaal tot wie hij echt was.

Alzo, ik blijf erbij, het originele werk was écht heel veel beter. En vooral ook omdat met zijn zingen, of praten, er echt de nadruk gelegd werd op het uiterlijk van zijn mond. Aan de zovele kunstwerken die zijn gebit hebben proberen te reproduceren en proza eraan toegewijd is ook kenbaar dat velen er zelfs verliefd op waren.


Dus rekening houdend met de schoonheid van originaliteit, en misschien ook wel subjectiviteit, heb ik met dit schrijven eigenlijk helemaal geen recht van spreken...

Maar een eigen gebit, tanden en mond blijven voor gans je leven nu zo belangrijk voor je eigen gezondheid... al was het maar om proberen te voorkomen dat ze niet-natuurlijke plastics of metalen in je zouden steken. Vergeet daarbij nooit dat de commerce van orthodontie zelfs ook door hun collega's tandartsen in stand gehouden wordt, terwijl het eigenlijk volledig concurrerende beroepen zijn.

Verlies van tanden kan leiden tot geheugenverlies. AD.nl

De oorzaak van de ziekte van Alzheimer kan van binnenuit uw mond komen. ScienceAlert.com

Tanden die niet mooi op mekaar aansluiten, meestal wel toen je ze gekregen hebt, kunnen je lichaam stress bezorgen. 

Omdat het o.a. onrust en spanningen in je mond kan creëren, met eventueel tandenknarsen of tandenbijten tot gevolg. Maar ook dat je meer moeite kunt hebben met voedsel opnemen, of dat je voeding niet correct vermaald wordt met de noodzakelijke verteringsenzymen... daarom blijven je eigen tanden zo belangrijk.


Alleszins het komt erop neer dat je de vorm van je eigen gebit kunt (ver)vormen. Echt wel, door regelmatig duw en trekwerk. Kijk maar naar kindjes die regelmatig een duim gebruikt hebben...

Maar hou er wel rekening mee, dat als je je tanden savonds in beweging zet, dat die snachts een eigen zin kunnen gaan doen en dat wil je nu ook niet echt. 

Omgekeerde blijkt ook waar..als je savonds voor het slapen je tanden correct op mekaar zet, dan staan ze smorgens meestal ook nog tegoei. want ook je mond/tanden hebben de kracht door de stand van je mond/kaken scheef gaan te staan.

Maar toch... 
letterlijk en figuurlijk "Op je tanden bijten." is ook weer een stresstoestand.
Laat los.🕊



En nog effe over wat betreft je (eigen/stand van) tanden/mond in ere houden is gemakkelijk, als wel noodzakelijk. 

Als je weet dat echt alle noodzakelijke voedingsstoffen eerst zorgvuldig gemaald moeten worden. 
Waar deze in je mond en echt makkelijkst en meest zorgvuldig met je eigen tanden, vermengd worden met speeksel en enzymen. 
Voordat het op een deftige manier in je buik terecht komt, waarna het nog een hele belangrijke weg moet afleggen van extraheren en mengen, totdat er alleen nog afvalstoffen overblijven. 
Dan besef je ook dat zowel voor je mond als je binnenkant, de natuurlijke structuur van je voeding (de bite) zo belangrijk is. Ook natuurlijke vezels vormen belangrijke bouwstoffen voor zowel het onderhoud als constante opbouw/instandhouding van je levensbelangrijke lichaam.

En als we nu toch erover bezig zijn.. niet alleen de natuurlijke structuur van voeding is belangrijk voor je gebit, maar ook het opnemen van een zo groot mogelijke diversiteit van gezonde voeding en smaken. 


Een gezond lichaam begint met een gezonde mondhygiëne. 
Is wat je nu in je mond wil stoppen schadelijk voor je (mond)flora of niet?
 

Over gezonde voeding gesproken: je weet dat (zelfs namaak) suikers heel ongezond zijn voor je lichaam, maar ook voor je tanden. 
Zoek jezelf alternatieven. Er zijn er zoveel. Begin met fruit, groenten... Als je eenmaal de geraffineerde suikers hebt laten staan, dan weet je dat er werkelijk een nieuwe wereld aan smaken voor je opengaat. Het is slechts een instelling, een gewoonte.


"In werkelijkheid treden gaatjes en gebitsmisvormingen op als gevolg van ondervoeding, die daadwerkelijk door chemicaliën, zoals geneesmiddelen en fluoride wordt aangewakkerd. Westerse voedingsmiddelen zijn niet alleen deficiënt aan vitaminen en mineralen, maar bevatten chemicaliën die het gebruik van voedingsstoffen in het lichaam beïnvloeden.

De twee belangrijkste mineralen voor tandheelkundige gezondheid zijn calcium en fosfor. Om calcium goed te gebruiken, heeft het menselijk lichaam ook voldoende hoeveelheden vitamine D uit zonlicht of vis (niet het chemische type gevonden in melk) nodig, en het lichaam moet ook magnesium uit groenten en noten tot zich nemen.

Vet-oplosbare vitamines A, D, E en K zijn ook nodig. 

Dit zal waarschijnlijk ook de reden zijn waarom oudere mensen hun tanden verliezen... ze nemen bijna allemaal cholesterol-remmers...

 



De ideale tandpasta zal zowel calcium en fosfor bevatten als ingrediënt, zoals monocalciumfosfaat. Het mag nooit fluoride bevatten.

Antibiotica veroorzaakt tandbederf op meerdere manieren.

Suikers moeten zoveel mogelijk worden vermeden, en de koolhydraten worden verlaagd tijdens een poging om gaatjes te genezen." [1] [FB]


Ook kwa hygiëne en het creëren/toedienen van extra afvalstoffen in/aan je lichaam, is je eigen tanden voeden en verzorgen, véél gemakkelijker dan die kroon, brug of zelfs een hele mond vol tanden met gehemelte en al.

Van nature bezit een gezonde mond tanden en tandvlees, welke mooi gesloten aan mekaar verbonden zijn. 
Waar minder goede bacteriën zich niet zomaar kunnen nestelen.
Wat ook wel kan gebeuren, tevens in je lijf, door minuscule wondjes, 
o.a. veroorzaakt door droogte en scherpe voeding, waaronder het huidige brood wat "versterkt" wordt door verharder, maar kan ook als je te hevig of te hard poetst.

Vergeet niet dat echt alles wat in je mond aanwezig is ook naar je buik gaat.



Spoel je mond steeds na met waters, ook ná een mondspoeling/poetsen om de vuile restjes te verwijderen, maar vooral bij het toedienen van zuren en suikers. 

Omdat onze voeding niet toerijkend(*ei) is, blijft het belangrijk de balans ook in je mond te bewaren. 

Wat aan de ene kant automatisch zou kunnen gebeuren door het eten van vooral gezonde voeding, maar o.a. door vezelrijke voeding, noten, groenten, (groene) kruiden, welke bijna allemaal anti-septisch zijn...

kan je een uitgebalanceerde mondconditie bijstaan 
door desnoods alleen maar spoelingen 
ofwel poetsen met een niet synthetische borstel (want plastics brengen je weer uit balans - of een takje
met vb. notenolie. Met zuiver water spoelen daarna heeft ook nog eens de voorkeur.
(Na zuurdere voeding minstens een half uur wachten, anders poets je je noodzakelijke glazuur weg.)


Hou van jezelf. Hou van je lichaam.
Wees zacht, heb mededogen met je eigen lijf.
Helemaal. Je hebt het nog heel lang nodig. 


Op jullie gezondheid 💝


    Homepage

Commentaar

Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.