Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Vitamine C

Vitamine C  kan je terugvinden in een enorme variatie van Groenten, Fruit en vele andere planten.

Eet dagelijks, gedoseerd en gevarieerd je 5 porties, samen met de noodzakelijke vezels en vele andere voedingsstoffen die erin zitten, dan zal je snel mogelijke tekorten terug aangevuld hebben.

Suikers eten je vitamine C op, dus, kan je deze best ook niet extra nuttigen.

"Vitamine C is een essentiële voedingsstof die betrokken is bij het herstel van weefsel, de vorming van collageen en de enzymatische productie van bepaalde neurotransmitters. 
Het is vereist voor het functioneren van verschillende enzymen en is belangrijk voor de werking van het immuunsysteem. Het functioneert ook als een antioxidant."[1]



Overzicht (je kan in de tekst op nummer zoeken met je browser)

1.
Vitamine C ter genezing van scheurbuik, alias mond- en klauwzeer

2.
Vitamine C van Citrusvruchten

3.
Vitamine C van Aardbeien

4.
Vezels kunnen je van de nodige vitaminen voorzien


Het heeft daarom niet altijd met geld te maken, maar goedkoper is niet altijd beter...
Én gezond eten hoeft dan weer niet duur te zijn, integendeel. Meestal is dat zelfs veel goedkoper en al is het niet op de korte termijn, dan wel op de lange.


5.
Ascorbinezuur in brood niet gezond

6.
Ascorbinezuur en vitamine C zijn NIET één en hetzelfde.

"ALLE toegevoegde vitaminen aan voeding en pillen zijn synthetisch. Een enkele uitzondering is mogelijk met Vitamine D in vitamine pillen van zeer Hoge kwaliteit."[2]

7.
Bijwerkingen van teveel vitamine C door Juglen Zwaan
Met o.a. de beste "natuurlijke" bronnen van vitamine C.

8. 
Overzicht van literaire research bij onderzoek naar natuurlijke Vitamine C uit je voeding.

9. 
Mortaliteits-percentage ligt hoger in de groep van multi-vitamine-gebruikers.

10.
Het effect van vitamine C uit voeding op de secretie van groeihormoon.











Uiteenzetting 

1.
Vitamine C ter genezing van scheurbuik, alias mond- en klauwzeer

Heeft ooit iemand vele recente (zware) gezondheidsproblemen al gelinkt met scheurbuik?

"Wanneer er langere tijd een gebrek is aan vitamine C, zal er een algemene zwakte optreden. De patiënt voelt zich lusteloos en zonder kracht. Er is weinig fut om iets te ondernemen. Wanneer het gebrek aan vitamine C blijft voortbestaan, dan zal deze zwakte steeds verder toenemen."

"Symptomen van scheurbuik zijn onder meer zwellingen en bloedingen van het tandvlees, petechiën, vooral op onderbenen, slapte, stijve en pijnlijke ledematen en inwendige bloedingen. 

Vitamine C is mede verantwoordelijk voor de productie van collageen. Dat is een eiwit dat instaat voor stevigheid van biostructuren. Indien niet voldoende vitamine C aanwezig is zal dit eiwit zijn functie niet of slecht kunnen uitvoeren. Als eerste zullen bloedvaatjes het begeven en zo bloedingen veroorzaken.

Natuurlijke bronnen van Vitamine C :
Sinaasappels 
Citroenen
Lepelblad
Zuurkool

https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheurbuik
Meer : https://en.m.wikipedia.org/wiki/Scurvy

"Een ander kenmerk is het ontstaan van onderhuidse bloedingen. Deze bloedingen ontstaan doordat vitamine C verantwoordelijk is voor de stevigheid van bloedvaatjes.

Eén glas sinaasappelsap bevat ongeveer 40 mg vitamine C. Vitamine C is te vinden in groenten en fruit. Vooral sinaasappel, citrusvruchten, kiwi, tomaat en broccoli bevatten veel vitamine C. Vitamine C gaat verloren bij warmte: voedingsmiddelen die opgewarmd worden, verliezen dus vitamine C.

Diverse aandoeningen, zoals darmproblemen en een ernstige depressie leiden soms tot een verminderde inname van vitamine C, maar ook omgevingsfactoren spelen een rol en medische behandelingen.

Komt voor waar algemene ondervoeding bestaat en bij populaties die hoofdzakelijk granenkorrels eten zonder toegang tot vers fruit of verse groenten.

Vitamine C-deficiëntie verschijnt nu vooral bij zuigelingen die gekookte melk drinken, en bij ouderen en alleenstaande personen die geen groenten eten. 

Als het lichaam niet genoeg collageen produceert, sterven weefsels af. Vitamine C is tevens nodig voor het synthetiseren van dopamine, norepinefrine, epinefrine en carnitine (allen nodig voor de energieproductie)."

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/scheurbuik








2.
Vitamine C van Citrusvruchten

💛
"Wist je dat bijna alle vitamine C supplementen in de winkel gemaakt zijn van genetisch gemodificeerde mais?",
nl. "Commercieel verkregen door bacteriële fermentatie van glucose, gevolgd door een chemische oxidatiestap."
www.goedgeweten.be/ingredienten/e300/

"Maar hoe krijg je voldoende vitamine C binnen zonder het gebruik van deze supplementen? Je maakt het gewoon zelf!


Wat je nu krijgt te lezen is iets wat de grote farmaceutische bedrijven het liefst geheim houden…
Ook de gezondheidswinkels willen dit geheim liever niet prijsgeven. Je kan namelijk je eigen vitamine C supplement maken wat een tienvoud beter is dan hetgeen wat je in de winkel kunt kopen, ZONDER EXTRA KOSTEN.

Zelfgemaakte vitamine C poeder heeft levende enzymen wat er voor zorgt dat dat de vitamine C voor 100% door je lichaam opgenomen kan worden. Het is gemakkelijk te verkrijgen, gemakkelijk te maken en smaakt ook nog eens goed.

Wat heb je er voor nodig? 
Biologische sinaasappel🍊- en citroenschillen 🍋.  Zo eenvoudig is het.

Als je net als ik al elke ochtend een halve of hele citroen geperst in warm water drinkt (wat al een zeer effectieve detox is), hoef je alleen maar de schil te bewaren en het in iets kleine stukjes te snijden. Leg ze op een bord en laat het enkele dagen drogen totdat ze droog en crispy zijn. Als je het bord op de verwarming zet, versnel je het proces.

Om het uiteindelijk te gebruiken heb je meerdere opties. Je zou het in nog kleinere stukjes kunnen snijden en in je favoriete thee mixen. Dit is ontzettend lekker, het enige nadeel is dat de hitte de levende enzymen doodt. Een veel beter idee is om de stukjes in een koffiemaler te  doen waarbij de levende enzymen in tact blijven en de poeder te mixen met je ochtenddrankje of smoothie.

Zo maak je je eigen vitamine C supplement

1 flinke theelepel van dit poeder geeft je genoeg vitamine C voor de gehele dag! Ook lekker om in de blender te mixen met verse biologische appelsap. SMAKELIJK!

TIP: Koop enkel biologische citroenen en/of sinaasappels omdat de conventionele bespoten zijn met flink wat pesticiden. 
Als je geen biologische citroenen of sinaasappels hebt, zou ik bovenstaande NIET aanraden. Deze wil je niet in geconcentreerde vorm binnen krijgen."

Dank je Bianca Bianca

https://www.facebook.com/vriendenvanradio2westvlaanderen/photos/a.1403861169922330/1453839684924478/?type=3 






3.
Vitamine C van Aardbeien

Sommige mensen krijgen aften van aardbeien eten, o.a. omdat er veel vitamine C in zit.
Wat veel mensen echter niet weten is dat net de aardbei zelf over het tegengif bezit en aften ongedaan kan maken.
Maar dan moet je wel haar mooie groene kroontje mee opeten. En dat is echt helemaal niet erg, want het groen helpt ook om sneller genoeg te hebben, omdat het meer vult.

Geniet van dit gezonde fruit uit eigen tuin.
Laat je aardbei zonnen voor je ze plukt. Echt nog veel lekkerder. 🍓

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/98867-de-geneeskracht-van-aardbei.html

https://sjoerd188734106.wordpress.com/2019/07/06/aardbei-gewoon-een-simpele-vrucht-wrong/

Potentilla familie van de aardbei werkt nog sterker tegen aften
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/109983-de-geneeskracht-van-tormentil.html

#Biodynamisch #Biologisch
#NTieG 
Groenten bij de bio-boer : ecologisch, biologisch, biodynamisch Koop lokaal











4.

"Tegenwoordig eet de gemiddelde Amerikaan ongeveer 8 gram vezels per dag. Maar de gemiddelde jager en verzamelaar at 100 gram komende van allerlei soorten wortels, bessen, bladeren en plantaardig voedsel. En de vezels hielpen die voorouders van ons gezond te blijven. Kijk maar eens naar alle goede dingen die vezels voor je lichaam kunnen doen. ⁣
Je hebt vezels nodig om van boven tot onder gezond te blijven, maar ook om voedsel te leveren aan de gezonde bacteriën die in je hun werk doen om je gezondheid te bevorderen.
Je moet al heksetoeren uithalen als je elke dag 30 tot 50 gram vezels binnen wilt krijgen. Het type vezel dat je kiest, is ook van belang. ⁣
De meeste mensen denken dat zemelen het beste type vezel zijn om te eten. Maar zemelen (tarwevezel) zijn meestal onoplosbaar en worden niet verteerd. Zie het meer als een schuursponsje voor je darmen. Dat is al iets, maar het kan je gezondheid niet helpen zoals oplosbare vezels dat kunnen.
Oplosbare vezels vind je in fruit, groenten, bonen, noten, zaden en de meeste volle granen. 
De bacteriën in je darmen metaboliseren de oplosbare vezels in deze voedingsmiddelen, en dat is wanneer de voordelen beginnen.
Oplosbare vezels kunnen helpen de cholesterol, de bloedsuikerspiegel en insuline te verlagen, kanker voorkomen, hormoonspiegels in evenwicht te brengen, overtollig oestrogeen te verwijderen en het risico op borstkanker te verminderen, je van de nodige vitamines en mineralen te voorzien, voedsel te leveren aan de dikke darmcellen en meer. 
Het is dus echt niet moeilijk om in te zien hoe cruciaal oplosbare vezels zijn voor een goede gezondheid!"

https://www.facebook.com/drmarkhyman/photos/a.163412217022869/3788857687811619

"Wist je dat vezels je darmen sturen om voeding aan je bloed toe te laten en er voor zorgt dat de afvalstoffen zo snel mogelijk je lichaam verlaten.
Dit zorgt voor een goede balans in cholesterol en bloedsuiker en stilt zo je honger."





5.
Ascorbinezuur in brood niet gezond

Ascorbinezuur 
Vitamine C

In brood :
"Omdat meel drie weken lang geconditioneerd opslaan ruimte en energie kost, dus geld, wordt tegenwoordig meel al na een week naar de bakker vervoerd. Het meel is dan nog niet genoeg gerijpt. Daarom voegt de meelfabriek ascorbinezuur toe aan het meel om dit verschil te overbruggen.

Tot het midden van de 20e eeuw en daarvoor had het meel dat de bakker gebruikte reeds drie weken gerust. Tijdens die rustperiode bindt het zuurstof uit de lucht zich aan de eiwitten in het meel (die later in het deeg de gluten vormen)."

https://broodsmakelijk.nl/ascorbinezuur

Vitamine C (in suplementvorm) https://www.gezondheidsnet.nl/nieraandoeningen/vitamine-c-verhoogt-de-kans-op-nierstenen
https://plusmagazine.knack.be/gezondheid/pijnlijke-nierstenen-wie-loopt-risico/article-normal-946641.html
https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/te-veel-vitamine-c-draagt-bij-tot-nierstenen/article-normal-89105.html






6.
Gedeeld bericht uit :

"Ascorbinezuur en vitamine C zijn NIET één en hetzelfde.
STOP met het gebruik van synthetische vormen van ascorbinezuur.
Het is een van de belangrijkste boosdoeners van chronische vermoeidheid.
Alle synthetische vormen van ascorbinezuur werken in het menselijk lichaam als toxische stoffen.
Dit is al meer dan 70 jaar bekend.
Ons is voorgehouden synthetische vitamine C supplementen te gebruiken, terwijl we onbewust de voorraad ceruloplasmine in ons lichaam vernietigen, en daarmee het biologisch beschikbare koper.
—->> Die zo belangrijk is voor de productie van ENERGIE (ATP).
Finley EB, Cerklewski FL. Influence of Ascorbic Acid on Copper Status in Young Adult Men. Am J Clin Nutr. Apr 1983;37(4):553-56.
Ascorbinezuur (AA) vormt geen volledige bron van vitamine C.
Deze is geheel zonder de co-factoren zoals van echte vitamine C uit de natuur.
Geïsoleerde ascorbinezuur is afkomstig van GMO-maïs en wordt gesynthetiseerd via een proces waarbij vluchtige zuren worden gebruikt.
Geproduceerd vnl. in China, waar ze berucht staan dat ze het niet zo nauw nemen met de regels in de voedingsindustrie.
In een auto wil je ook een rem hebben, niet? Het geheel is belangrijk.
90% van alle natuurlijke Vitamine C wordt opgeslagen in de ..bijnieren voor één belangrijke reden:
* Het wordt gebruikt om het stresshormoon cortisol aan te maken.
AA alleen heeft geen vitamine C-cofactoren en zal de bijnieren juist van Vitamine C beroven!
* Vitamine C speelt een HUGE rol in de productie van koperrijke anti-oxidanten (SOD, Catylase, CAD, Cytochrome Oxidase, Glutathione Peroxidase) die ten goede komen aan de zuurstofdragende capaciteit van RBC's(rode bloedcellen), kopermetabolisme, energieproductie en ijzerrecycling.
Volwaardige vitamine C bevat: 14 flavonoïden, rutine, tyrosinase, factoren P, K en J, koperionen, ijzer, mangaan, zink, fosfor, magnesium, selenium en ascorbinezuur.
Tyrosine (tyrosinase), een van die belangrijke cofactor in vitamine C:
* Is een op koper gebaseerde enzymen in ons lichaam.
* Belangrijk voor de aanmaak van een aantal belangrijke hormonen en neurotransmitters, zoals schildklierhormonen en dopamine.
* Ook is het de belangrijkste grondstof van melanine (de voorloper van melatonine), die verantwoordelijk is voor haar- en huidskleur.
NOTES:
❌ Ascrobaat is een andere vorm van Ascorbinezuur.
❌ Liposomale C is afgeleid van Ascorbinezuur.
❌ Natriumascorbaat is Ascorbinezuur gebufferd in natrium en afgeleid van Ascorbinezuur.
Bron: samenvatting van Webinar June - Whole food Vitamin C Morley Robbins RCP
Voorbeelden van geweldige bronnen van vitamine C zijn: Zuurkool (uit het vat), citrusvruchten 🍊 🍋 paprika 🫑 kersen 🍒 en kiwi 🥝 blauwe bessen..
Wholefood vitamine C zijn ook bv: rozenbottels, camu camu, de acerola bes..







7.
Bijwerkingen van teveel vitamine C door Juglen Zwaan

"
Juglen Zwaan
Juglen is spreker en schrijver over voeding en gezondheid. Hij is een gepassioneerde voedingskundige met een onbedwingbare honger naar nieuwe inzichten. Schreef de boeken De supplementenwijzer, De voedingswijzer en De receptenwijzer. Juglen is inmiddels meer dan 8 jaar onderdeel van het radioprogramma gezondheidsnieuws en is vaste gast in het TV-programma Wat eten we op SBS6. Studeerde Voeding & gezondheid aan de Open Universiteit. Hij onderzoekt kritisch en combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis. Juglen is een voorstander van puur natuur. Hij hangt geen enkel voedingsgeloof aan, maar combineert vele visies. Klik hier om zijn verhaal te lezen.
26 gedachten over “De bijwerkingen van te veel vitamine C”
Aad
28 januari 2018 om 08:35
vitamine c in de vorm van een supplement wordt vaak aangeraden bij bijnieruitputting om de bijnieren aan te sterken. En dan bijv tablet van 1000 mg. Hoe denk jij daarover Juglen?
Juglen Zwaan
11 februari 2018 om 11:10
Ik zou dan gaan voor natuurlijke alternatieven zoals amla, camu camu, rozenbottel of acerola. Hierin zitten ook bioflavonoïden die vitamine C tegen oxidatie beschermen.
KeZa
29 januari 2018 om 10:32
Ja maar over welke C hebben we het hier Juglen en is dit ook allemaal waar als je de natuurlijke neemt uit Amla, enz… Ik neem ongeveer 375mg per dag van deze natuurlijke.
Juglen Zwaan
11 februari 2018 om 11:19
We praten hier over synthetische vitamine C in hoge dosering. Met jouw dosis zit je helemaal safe!
Larissa
1 februari 2018 om 11:34
Welk vitamine C supplement/poeder raad je aan?
Juglen Zwaan
11 februari 2018 om 21:40
Ik mag van de wetgever helaas geen merken of supplementen aanraden op deze website.
Erica Radema
4 februari 2018 om 08:02
Goedemorgen Juglen,
Andere studies, te lezen bij dr. Lenkei, geven een hogere dosis aan per dag. Ik neem standaard 3 x 1000 per dag, ik eet veel groenten maar weinig fruit omdat ik op fruit niet goed reageer. Volgens de studies van dr. Lenkei kan je tot 10 x 1000 mg vit.C per dag gaan, dit moet wel langzaam opgebouwd worden. In het niet biologische eten zit nog weinig vitaminen omdat het teveel bestrijdingsmiddelen bevat. Nog meer voedsel is zodanig gemanipuleerd om maar zo hard mogelijk te groeien waardoor er nauwelijks nutriënten aanwezig zijn.
Juglen Zwaan
11 februari 2018 om 11:09
Dan heb ik goed nieuws voor je, in groenten (kolen, paprika) zit vaak meer vitamine C dan in fruit 😉
Bovenstaand artikel is niet zelf verzonnen, maar een zoektocht in de recente medische literatuur. Overigens is Lenkei een supplementenverkoper, of dat nu de beste bron is van objectieve informatie:
Jack
4 februari 2018 om 09:03
Hallo Juglen,
Interessant artikel, maar je hebt het alleen over in water oplosbare vitamine c, maar hoe zit het met vitamine c die in vet oplosbaar is? Ik neem dagelijks een kleine theelepel ascorbylpalmitaatpoeder. Heeft dit hetzelfde effect op je lichaam als de in water oplosbare vitamine c?
Juglen Zwaan
11 februari 2018 om 11:07
Ascorbyl palmitate lijkt zeer effect opgenomen te worden in lichaamsweefsels (bron). De stof blijkt alleen niet zo heel erg stabiel (bron 1, bron 2).
Inez Pozcu
4 februari 2018 om 10:14
Hi Juglen
Las net je waarschuwing over teveel vit c dat lijnrecht tegenover je artikel over vit c in 2013 staat.Waar komt die volledig achterhaalde onzin van de nierstenen vandaan Ik neem al jaren 2 flinke theelepels vit c inde vorm van ascorbic acid per dag in zonder een niersteen op gelopen te hebben
Dit doe ik ivm mijn Lyme disease ook mensen met asthma en allergies hebben hier veel baat bij
Ieder mens heeft totaal verschillende behoefte aan vit c die ook nog eens van dag tot dag kan verschillen
Heeft Linus Pauling de Nobel prijs voor zijn research in vit c voor noppes gekregen vraag Ik me af
Juglen Zwaan
11 februari 2018 om 10:49
Pauling heeft geen nobelprijs gekregen voor onderzoek naar vitamine C, dat was zijn persoonlijke hobby. Hij heeft 2 nobelprijzen in ontvangst mogen nemen die beiden niets met vitamines hadden te maken (o.a. nobelprijs voor de vrede). Gelukkig heb je geen nierstenen gekregen, maar dat is geen bewijs dat tientallen studies ernaast zitten. Ik ken ook iemand die al 50 jaar rookt zonder ziek te worden, maar dat maakt roken niet opeens gezond…
W. van Doorn
4 februari 2018 om 11:26
En nu heb ik toevallig, is geconstateerd, een ijzer-defcientie (en daardoor komt het, is de veronderstelling, dat mijn beenspieren pijnlijk zijn). Ik moet ijzer slikken plus (om de opname daarvan zeker te stellen) vooral ook vitamine-C. Doe dit al maanden en het helpt geen bal, maar ik wil van de pijn in mijn beenspieren (die voornamelijk ‘snachts opsteekt) af. Wat nu?
Marianne
4 februari 2018 om 14:24
Juglen Zwaan
11 februari 2018 om 10:43
Deze bron bevat voornamelijk studies uit de jaren 40 van de vorig eeuw. Inmiddels zijn er honderden studies bijgekomen. De conclusies gelden nog zeker voor vitamine C tekort, maar daar gaat dit artikel niet over. Dit artikel gaat over de bijwerking van te veel vitamine C. Een grappig detail is dat wanttoknow waarschuwt voor synthetische medicijnen, maar dat vitamine C door dezelfde fabrikanten (big pharma) op chemische wijze worden geproduceerd, bv Roche (bron).
G.Weyden
4 februari 2018 om 23:52
Per dag neem ik bij het ontbijt een halve uitgeperste citroen en een sinaasappel met een puntje zuiveringszout erin en het glas aangevuld met water; is dit teveel/ te weinig/ goed; graag jouw reactie.
Juglen Zwaan
11 februari 2018 om 10:40
De beste natuurlijke bronnen van vitamine C zijn:
Paprika 150 mg = 200% v/d ADH
Zwarte bessen 150 mg = 200% v/d ADH
Spruitjes 132 mg = 176% v/d ADH
Peterselie 125 mg = 167% v/d ADH
Boerenkool 120 mg = 160% v/d ADH
Kiwi 79 mg = 105% v/d ADH
Aardbeien 64 mg = 85% v/d ADH
Peulen 60 mg = 80% v/d ADH
Rode kool 55 mg = 73% v/d ADH
Olijven 55 mg = 73% v/d ADH
Spinazie 28 mg = 37% v/d ADH
Waterkers 43 mg = 57% v/d ADH
Spitskool 50 mg = 67% v/d ADH
Sinaasappel 50 mg = 67% v/d ADH
Grapefruit 45 mg = 60% v/d ADH
Citroen 45 mg = 60% v/d ADH
Limoen 45 mg = 60% v/d ADH
Kool 40 mg = 53% v/d ADH
Dus citroen is niet de allerbeste bron van vitamine C, maar wel een goede. Het beste kun je een citroen verdunnen in een glas water, zo is het minder heftig voor je tanden.
D.Dijkstra
8 februari 2018 om 17:19
In geeneen medisch handboek staat geschreven dat vitamine C nierstenen veroorzaakt,Lees het gecencureerde boek van DR Lenkei. In het boek // Op de lopende band van de gezondheidszorg// Dat door normale voedselinname we genoeg vitamine C binnenkrijgen is ook allang achterhaalt.De ADH is alleen een aanname,want stel dat we te gezond worden.In mijn geval neem ik dagelijks al 3 jaar lang 8 gram abcorbinezuur oftewel vitamine C,en al 3 jaar lang niet meer verkouden geweest of griep gehad, raar he.
Juglen Zwaan
11 februari 2018 om 10:36
Ik heb ernaar gekeken, ik zie dat Lenkei niet bepaald onafhankelijk is omdat hij zelf vitamine C verkoopt:
P
11 februari 2018 om 09:48
Beste Juglen
Ik lees je nieuwsbrief altijd graag maar dat je nu een vertaald artikel brengt met oude koeien als nierstenen door c,verkeerde studie uit 1935! Dat valt me tegen. Vraag dr.Schuitemaker van Plantina. Hij neemt elke dag 3 gram c. Ikzelf 1 gram al 20 jaar o.a.hopelijk rectificeer je dit na groNiger bestudering !
Saskia Willemsen
Juglen Zwaan
11 februari 2018 om 10:29
Bovenstaand artikel bevat voornamelijk bronnen van na 2000. Er is zelfs een grote studie van 2016 in meegenomen. Dat noem ik niet bepaald achterhaald. Mijn standpunt is veranderd door de enorme berg studies die zijn verschenen de laatste jaren. Vitamine C is een enorm krachtige vitamine, maar werkt alleen als je een tekort hebt. Tientallen grammen per dag nemen van een geïsoleerde synthetische vitamine C is toch niet aan te raden omdat er ook risico’s aan verbonden zijn, bv nierstenen. Wist je dat ascorbinezuur (E-300) chemisch wordt geproduceerd? Ik ben daarom voorstander van natuurlijke vitamine C die lager is gedoseerd. Dit omdat er dan ook cofactoren bijzitten die de oxidatie van vitamine C tegengaan. Vitamine C is namelijk ook een prooxidant en kan juist oxidatie veroorzaken (dit is de reden waarom vitamine C in de vorm van ascorbinezuur vrij snel geel kleurt, zie bron 1en bron 2). In de natuur gaat vitamine C vergezeld van bioflavonoïden en wordt vitamine P genoemd. Dus wat is er mis met vitamine C uit groente en fruit halen? Paprika, kolen en kiwi’s kunnen enorm veel vitamine C aan het lichaam verschaffen. Natuurlijke suppletie van vitamine C zijn acerola, camu camu, rozenbottel an amla. Nogmals de bewijzen dat synthetische vitamine C voor de gewone man/vrouw effectief is, heb ik nog niet gezien in onafhankelijke studies (zie bv deze bron). Bedenk dat vele supplementenmerken en doktoren die zeggen dat je veel vitamine C moet slikken om gezond te zijn, het zelf ook verkopen…
Sa
11 februari 2018 om 10:24
Vergat nog te vermelden dat AMC Adam mensen met levensgevaarlijke scepsis behandelt met hoge doses c intraveneus. Als proef maar in Australië heeft men opgegeven patiënt met varkensgriep en longontsteking nog geheel genezen hiermee. Spreek je wel van 15 tot 20 gram per week 3 weken lang. Vlg meeste artsen zinloos maar een probeerde het.
Saskia Willemsen
Juglen Zwaan
11 februari 2018 om 10:35
Ik heb het originele bericht er even bijgezocht (bron). Daarin staat dat ze een onderzoek willen starten naar de toediening van vitamine C bij mensen met een hartstilstand. De resultaten zijn niet bekend. Mocht de uitkomst zijn dat dit wel baat heeft bij mensen, dan is dit nog geen vrijbrief om zelf tientallen grammen per dag te nemen. Want het gaat hier om een noodsituatie, iets dat heel anders is dan een onderhoudsdosis.
Helma de Vries
11 februari 2018 om 17:17
Nu ben ik 77 jaar en suppleer o.a. vitamine C 2000 per dag als sinds minstens 15 jaar. Ik voel me heel erg energiek en kan van de vroege morgen tot de late avond werken. Gemiddeld 1 keer per 2 jaar word ik verkouden. 2 Jaar geleden had ik een longontsteking en ik wist het in het begin niet eens, pas door de foto in het ziekenhuis werd het duidelijk. Binnen 4 dagen was het over, zonder dat ik in bed moest blijven. Ook 3 jaar geleden had ik een longontsteking waarvan ik de eerste nacht veel pijn ondervond. 2 Dagen was ik mezelf niet en hing nogal veel op de bank en voelde me moe als ik met de honden ging wandelen. Na 1 week kreeg ik de uitslag van het ziekenhuis dat ik een longontsteking had zonder koorts, ik geloofde het niet dat dit kon, want het was eigenlijk al weer zo goed als over. Dat ik zo ongelofelijk fit ben voor mijn leeftijd heb ik echt aan de vitaminen te danken, want tot 3 jaar geleden at ik geen fruit en ook niet veel groenten, omdat ik weinig eet. Mijn man was altijd heel erg tegen mijn vitamine
slikken, totdat hij heel regelmatig duizelig werd en ik hem zei dat hij dan toch maar eens een multivitamine moest proberen. Daarna ook vitamine C. Hij heeft nergens meer last van. Verder neem ik vitamine A, B (allemaal), D3 50.000 (ook geweldig! en niet verkrijgbaar in Nederland), E en K2. Alle vitamines in de hoogste doses. Ziek ben ik nooit, griep heb ik 1 keer in mijn leven gehad, vaccines zal ik nooit nemen. Ik ben ongelofelijk gezond. Ik kan mij niet meer heugen dat ik 1 dag in bed heb gelegen.
Helma de Vries"_6
10.

"Het effect van vitamine C uit voeding op de secretie van groeihormoon.

De secretie van GH wordt gereguleerd door voedingsprikkels, waaronder vasten, insuline, glucose en vrije vetzuren.

Vitamine C-inname via de voeding zorgt voor regulatie van GH-secretie."