Dit is een niveau van blootstelling aan een gevaarlijke stof waarbij wordt aangenomen dat vrijwel alle "gezonde" mensen herhaaldelijk op of onder dit niveau van blootstelling kunnen worden blootgesteld zonder nadelige gevolgen. (op kortere termijn?)
Dus zolang men blijft onderzoeken zullen minder chemicaliën als "veilig" bevonden worden.
Het is ook geen vastbepaalde waarde, omdat nieuw onderzoek vaak de risicobeoordeling van stoffen kan wijzigen, en nieuwe laboratorium- of instrumentele analysemethoden de analytische detectielimieten kunnen verbeteren .
MAC-waarden worden pas opgesteld na een beleidsmatige overweging. Het is ook mogelijk dat nationale wetgeving een eigen lijst met grenswaarden opstelt.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Threshold_limit_value
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Recommended_exposure_limit
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/MAC-waarde
En dan wordt er per chemisch element niet besproken wat de werking van meerdere toxische stoffen teweegbrengt in een lichaam
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Toxic_equivalency_factor
Er blijven onzekerheden bestaan voor veel chemische families waarvan de toxische effecten nog steeds slecht worden begrepen.
En er bestaan nog steeds ernstige onzekerheden over de dosis-responscurve van organismen of organen of cellen die aan deze producten worden blootgesteld.
Het systeem geeft ook alleen het kanker- of dodelijke gevolg weer, maar er kan ook andere (eco-) toxische schade zijn. Die zware ziekten kunnen veroorzaken.
Tef-waarden zijn dus nog zwaar onderschat.
Wetende dat 1 FET behoort tot de meest "giftige kracht" en de mens algemeen blootgesteld wordt aan 0,2 tot 2,5 FET...
https://nl.frwiki.wiki/wiki/Facteur_d%27%C3%A9quivalence_toxique
Dus het gaat er zeker om wat je er maar blijft of laat bijproppen...
❌️
Een random voorbeeld van het ver overschrijden van de toxische waarden in de voor ons alle toegelaten, en in de winkels beschikbare, voedingsmiddelen :
📷https://www.wur.nl/nl/artikel/vis-vol-vergif-is-onzin.htm 2018...zo snel kan een vergif meer toxic verklaard worden...
Chlorpyrifos insecticide
maximum Mac = 0,2 mg/m³
in dit voorbeeld = 60 mg/m³ (0,6mg/kg)
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Chloorpyrifos
Trifluralin herbicide
maximum Rfd = 0,0075 mg/kg
in dit voorbeeld = 0,018 mg/kg
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/5569
7-PCB
gewoon "zeer kankerverwekkende"
hoort tot de meest giftige Kategorie 1
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Polychlorinated_biphenyl
https://www.carlroth.com/be/nl/reference-substances-for-environmental-analysis/pcb-7/p/1tp5.1
p.s. voor wie zin heeft 🙃 de zware schadelijke effecten van deze toxische stoffen kan je ook in betreffende artikels terugvinden...
Over chemicaliën en synthetische stoffen:
https://jesseversteghen.blogspot.com/2022/01/chemicalien.html
♻️♻️♻️♻️
Als we het toch over de hoeveelheid schadelijke stoffen hier hebben, doen we deze er effe bij [FB]:
Allé, de boeren gaan blij zijn...
er werd door het RIVM een rapport gepubliceerd, waarin staat dat
AMPA,
een primair metaboliet is van glysofaat,
maar tevens een metaboliet van fosfaten, nl. o.a. ingrediënten van industriële chemische en huishoudelijke detergenten...
Metaboliet = afbraakproduct
Er zijn echter geen chronische data beschikbaar welk ons zou vertellen vanaf welke hoeveelheid het giftig zou worden op langere termijn, ook niet op het microbiologische proces of enzymen.
De hoeveelheden van pesticiden en metabolieten die in drinkwater gevonden zijn (metingen 1999), waarvan de hoeveelheid van AMPA is: laten we zeggen dat er een gemiddelde is van 0,70 µg microgram/l, alias
0,000 07 gram/l
Giftig of dodelijk? vanaf 5 per miljoen = maximum
0,000 005 gram/liter? dus er zit duidelijk meer vergif in drinkwater...
https://de.m.wikipedia.org/wiki/Aminomethylphosphons%C3%A4ure
Download
https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/601501018.pdf
P.s. laat angsten zoveel mogelijk los, want die zijn (zeker in combinatie) uiterst schadelijk.
Veel liefs gewenst.