Water zet uit bij vorst. Wat kan maken dat het recipient uiteindelijk kapot vriest.
"Water houdt cellen op spanning, maar met vorst kunnen cellen zoveel uitzetten dat ze kapot vriezen.
Ook in de winter zijn er planten die toch mooi wintergroen blijven.
Winterbescherming kan op meerdere manieren en ook afhankelijk van de strengheid van de koude of vorst.
Het zijn signaalstoffen afhankelijk van zijn gastheer, die gaan bepalen vanaf welke temperatuur ze hoe gaan reageren.
Bijvoorbeeld door zo min mogelijk water te bevatten, kan het voorkomen worden dat het wintergroen bevriest.
Hierdoor zien planten er tijdens vorst vaak verlept uit, want ze laten hun bladeren en bloemen daardoor hangen.
Bladverliezende loofbomen nemen in de herfst belangrijke stoffen uit de bladeren op", waardoor deze verwelken, zo de connectie met de boom verliezen en uiteindelijk afvallen.
Winterharde (jonge groene) planten zetten zetmeel om in suikers, zodat hun cellen niet kapot vriezen. Alias natuurlijke antivries.
Zo zullen wintergroenten als o.a boerenkool, spruitjes en kool zoeter smaken als eerst de vorst erover gaat.
https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/natuur-milieu/andre-donker-winterbloeiers-overleven-door-natuurlijke-antivries/
Uiteindelijk kan de van nature bevattende antivries zo giftig zijn, dat ze voor de mens niet eens meer eetbaar zijn, alias saponinen of zeepstoffen bevattend.
"Propyleenglycol is aanzienlijk minder giftig dan ethyleenglycol en kan worden bestempeld als "niet-giftig antivriesmiddel".
Het wordt gebruikt als antivriesmiddel waar ethyleenglycol niet geschikt zou zijn, zoals in voedselverwerkingssystemen of in waterleidingen in huizen waar incidentiële inname mogelijk is.
De Amerikaanse FDA staat bijvoorbeeld toe dat propyleenglycol wordt toegevoegd aan een groot aantal ultrabewerkte voedingsmiddelen, waaronder ijs, bevroren custard, saladedressings en gebak, en het wordt vaak gebruikt als hoofdingrediënt in de ' e- vloeistof "gebruikt in elektronische sigaretten.
Propyleenglycol oxideert tot melkzuur.
Propyleenglycol moet worden vervangen als het een roodachtige kleur krijgt."
Zuurstof zorgt voor een goede verbranding. Cfr. als energietoevoer in het lichaam, tot zelfs de aanmaak van zuren om "schadelijke" organismen op te lossen.
Hoogzuren corroseren (voeden zich met) o.a. vele metalen.
"Wanneer een waterige oplossing van propyleenglycol in een koel- of verwarmingssysteem een roodachtige of zwarte kleur ontwikkelt, geeft dit aan dat ijzer aanzienlijk aan het corroderen is.
Zodra bacterieel slijm begint te groeien, neemt corrosiesnelheid toe.
Bij afwezigheid van remmers kan propyleenglycol reageren met zuurstof en metaalionen, waardoor verschillende verbindingen ontstaan, waaronder organische zuren (bijvoorbeeld mierenzuur, oxaalzuur, azijnzuur). Deze zuren versnellen de corrosie van metalen.
Glycerol is verplicht voor gebruik als antivriesmiddel in veel sprinklersystemen." alleen wordt daar veelal de méér chemische versie gebruikt 🙃
https://en.m.wikipedia.org/w/index.php?title=Antifreeze&wprov=rarw1
"Zuurstof wordt over het algemeen verwijderd door reductieve remmers zoals aminen en hydrazinen, e.v. hexamine, fenyleendiamine en dimethylethanolamine en hun derivaten.
Corrosieremmers zijn additieven aan de vloeistoffen die het metaal of een gerelateerd voorwerp omringen.
Een gebruikelijk mechanisme voor het tegengaan van corrosie omvat de vorming van een coating, vaak een passivatielaag, die de toegang van de corrosieve substantie tot het metaal verhindert.
Soms worden antioxidanten zoals sulfiet en ascorbinezuur gebruikt.
In de industrie worden chemische corrosieremmers vaak aangetroffen in vrij verkrijgbare producten, meestal in sprayvorm in combinatie met een smeermiddel en soms een kruipolie.
Ze kunnen aan water worden toegevoegd om het uitlekken van lood of koper uit leidingen te voorkomen."
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Corrosion_inhibitor
Over kunstmatige sneeuw
Een goede gezondheid gewenst 💝.
Jesse.
Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor "professioneel" medisch advies.