🔊..kort..
Het is alleszins niet omdat iets plantaardig is, en dat het ook "eetbaar" verklaard wordt, dat dat het ook werkelijk is, laat staan voedzaam.
Hoe maken ze tegenwoordig plantaardige chemie, alias "natuurlijke" biochemie : door alle bestanddelen uit o.a. de plant uit mekaar te halen en dan terug synthetisch samen te smelten. Waardoor ze er wel een patent voor kunnen krijgen. Maar de gebruikte stoffen, alias plantaardige chemicaliën, blijven niet minder schadelijk dan de petrochemische versie. Het noemt alleen maar anders.
Vb. Vele planten die plat gekookt zijn hebben nog nul voedingswaarde, maar het zijn/waren nog wel planten...
"Een natuurproduct in de strikt scheikundige betekenis van het woord is een chemische stof die voorkomt in de natuur, geproduceerd wordt door een organisme en als zuivere stof geïsoleerd en gekarakteriseerd kan worden.
Natuurproducten en synthetische derivaten hebben hun weg gevonden in toepassingen als chemisch bestrijdingsmiddel, als kleurstof, in cosmetica ... en in aromaten."[1]
Maar dus ook in de voedingssector.
Dat is lange tijd het gebruik en de misvatting van de wetenschap geweest ten voordele van een producent, kan je trouwens in veel wetenschappelijke resultaten terugvinden, dat stoffen in hun eentje beoordeeld worden op al dan niet toxiteit, niet de plant in zijn geheel, waarvan alle stoffen en vezels samen een heel ander effect hebben. Maar "gelukkig" is de Natuur nog niet patenteerbaar, ookal hebben ze dat al vaak geprobeerd...
En het is niet dat een product niet allergisch is voor 1 persoon, dat een ander er geen last kan van hebben, laat staan op langere termijn. En ookal is dat vb maar 1 persoon op de 1000.
Over biopesticiden :
"De term ‘bio’ heeft voor pesticiden geen wettelijke betekenis. Dat is een lacune in de biowetgeving en sommige fabrikanten gebruiken dit achterpoortje gretig.
Vaak "niet toegelaten voor biologische landbouwers en toch staat er ‘bio’ op de verpakking.
Algemeen beschouwd hebben biopesticiden minder nadelen dan chemisch-synthetische pesticiden. Maar dat is niet altijd zo, zeker als het gaat om selectiviteit en afbreekbaarheid."[Velt]
"Biopesticiden worden als mogelijk alternatief voor de klassieke, chemisch gesynthetiseerde gewasbeschermingsmiddelen naar voor geschoven. Maar ondanks hun natuurlijk karakter moeten ze eveneens volgens de goede landbouwpraktijken ingezet worden om de risico’s te beperken.
Biopesticiden zijn een subgroep binnen de gewasbeschermingsmiddelen die enkel een natuurlijk product als werkzame stof bevatten. De oorsprong van de werkzame stof kan bestaan uit een chemische stof die van nature voorkomt en/of een stof die gewonnen kan worden uit de natuur. Voorbeelden hiervan zijn koper, zwavel of chemische stoffen geproduceerd door bijvoorbeeld planten, schimmels, bacteriën of gisten.
Het kan zijn dat de werkzame stof zelf een micro-organisme is, zoals bijvoorbeeld een virus, bacterie of schimmel. Bovenstaande neemt niet weg dat biopesticiden voldoen aan de definitie van een gewasbeschermingsmiddel. Ze moeten bijgevolg dezelfde toelatingsprocedures en bijhorende risico-evaluaties doorlopen als gewasbeschermingsmiddelen die gebaseerd zijn op basis van een volledig synthetische werkzame stof."[WUR download]
Hier kan je nog meer lezen over biopesticiden en toelatingen :
Alternatief: je eigen tuin of je vertrouwde lokale bioboer.
Een heel goede gezondheid toegewenst aan iedereen 🌱
Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.
Over