Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Over het gebruik van kruiden of voeding ter genezing.

ℹ klik ook op de links          🔊..langer..


Het gebruik van kruiden hoort gewoon bij gezonde voeding. En dan bedoel ik echt niet alleen de droge/dure keukenkruiden die zelfs van heinde en verre komen, maar de tegenwoordig, vooral ook door commercialisatie van vorig genoemde, vergeten inheemse, zelfs verse kruiden.

Op de verpakking van supplementen en medicatie staat niet voor niets "Is geen vervanging voor gezonde voeding en leefstijl." Dus kies voor de noodzakelijke gezonde voeding in de plaats van die dure geraffineerde producten aan te kopen.

📷 J. Versteghen


Ja, dat kan dat gedroogde kruiden over meer geconcentreerde stoffen kunnen beschikken en daardoor een sterkere werking/smaak kunnen hebben. Maar laten we eerlijk zijn. Als jij uit je tuin een jong vers kruid rechtstreeks kunt verwerken in je maaltijd, óf je moet kiezen tussen die pot gedroogde versie van vorig jaar, én uiteraard effe stellen dat ze beiden even gemakkelijk in gebruik zijn, dan is die keuze toch snel gemaakt. Temeer omdat ook het vers kruid/verse groente/vrucht toch ook wel eigen, niet te onderschatten kwaliteiten heeft. Uiteraard waarschijnlijk ook afhankelijk van product tot product, maar toch.

Een mens heeft nu eenmaal ondersteunende voeding nodig, waaraan het huidige maatschappelijk aanvaarde voedingspatroon tegenwoordig ontbreekt.

Heel veel kruiden zijn voor heel veel van nut, op geneeskundig/voedingswaarde niveau bekeken. Er zijn niet voor niks heel veel boeken aan gewijd en wetenschappelijk onderzoek naar verricht.
Welk ook geldt voor heel veel gezonde voeding, groenten en fruit. 


Gebakken boskip 📷 J. Versteghen



Waarom diversiteit/variatie in je voeding belangrijk is :

Het kan, dat bijvoorbeeld 1 kruid je op een bepaald moment, als je in een gezondheidsdipje zit, je een kwaaltje, ziekte of voedingstekort hebt, alias uit balans bent; je heel goed, zoniet zelfs het beste "zou kunnen" helpen. Maar ook iedere situatie én iedereen is anders. Doen, gebruiken, zelf testen, zelf proberen gaat je daarbij het gemakkelijkst uitsluitsel kunnen geven welke voeding/toevoegingen je op dát moment het beste ook maar gáát helpen. 

Want zelfs niet elk moment en ook niet elke dag vraagt jouw lichaam hetzelfde van jou.

Daarom kan ook luisteren naar je lichaam je hierin helpen, als je ergens een drang naar hebt, of iets heel lekker vind. Verwar dit echter niet met een verslaving. Een heel herkenbaar voorbeeld van die drang is een augurk bij zwangere vrouwen. Maar ook bij de drang naar een augurk kan je heel veel meer variatie inbrengen.


En niet alleen daarom is net variatie/diversiteit net heel belangrijk, maar ook omdat veel planten/voeding mekaar net of net niet ondersteunen.

Daarnaast is ook niet alles zomaar voor iedereen omhanden/beschikbaar. 
Als heel simpel voorbeeld : den ene zal nu eenmaal vb bieslook tot zijn beschikking hebben, waar de andere net uien heeft of knoflook, of nog iemand anders daslook. En dan beperkt dit voorbeeld zich alleen nog maar tot 1 familie, nog beperkter zelfs, slechts 1 plantengeslacht.

De natuur zit niet zo in mekaar dat als je gezond wil eten of genezen, dat je daar de hele wereld voor moet afreizen, of een (wetenschappelijke) formule in mekaar moet steken, om iets te vinden wat werkt.
Er wordt ook niet voor niets gesteld dat het kruid dat langs jouw woonplek spontaan komt te groeien of net goed groeit, een heel goede toevoeging zou zijn in je voedingspatroon.
Alleszins als jouw grond het nodig heeft en laat groeien, is de kans groot dat ook jij, die op en rond die grond leeft ("tot dezelfde stof zult gij vergaan") het ook nodig hebt. De mens ís natuur, weet je nog.

P.s. eet niet zomaar iets op wat er komt te groeien. De meeste planten zijn eetbaar, maar de "kans" dat er iets voor jou giftigs tussen zit wil jij echt niet wagen. Leer en kom meer te weten over wat wel heel gezond voor je is. Ja, eigenlijk zou dit voor iedereen een basiskennis horen te zijn.


Een lichaam wordt gevoed en kan genezen met een grote diversiteit aan gezonde voeding en kruiden en ja, het zal hier of daar net die voedingsstoffen uit kunnen halen, wat het net op dat moment nodig heeft om terug in balans te komen. De meer variatie je gaat aanbieden, de kans is groter dat er een match gaat zijn, maar ook minder overdoen, ik bedoel een te veel gebruik van 1 ding, is ook weer niet goed. Zo is het hierin ook belangrijk je eigen allergenen te testen, oftewel net stoffen die té sterk kunnen werken, wat je ook niet gaat dienen.

Gericht zoeken en meerdere keuzes krijgen is nooit slecht.


📷 J. Versteghen


Recepten om gevarieerd en gezond te koken zijn tegenwoordig terug te vinden in al heel veel groepen, pagina's of sites. 

Enkele voorbeelden heb ik verzameld op m'n pagina, met heel veel links waar je op kan doorklikken. 🙃 en pardon me dat er nog niet alles in terug te vinden is... []


Stel ook zeker eens een vraag in een groep (als de zoekfunctie je geen uitsluitsel brengt) over 1 of meerdere kruiden, hoe je een kruid gemakkelijk in een maaltijd kunt verwerken, of wanneer het bepaalde voedingsstoffen net gaat loslaten, vb in thee of net gewokt in olie, opgelegd in azijn of gefermenteerd, of...



Nog heel veel voedings- en genezingsinspiratie gewenst en een goede gezondheid 💝.

Jesse.












Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.