Nature is all you need. ๐Ÿ’™ Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. ๐Ÿ’™ Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. ๐Ÿ’™ Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. ๐Ÿ’™ (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Zelf fruitazijn maken of toch alleen maar fermenteren?

โ„น klik ook op de links          ๐Ÿ”Š..langer..


De appels en peren zijn al "rijp" of ze zijn alleszins al aan het vallen (valappels). Het moment om terug zelf azijn te maken. Een heerlijk meditatieve bezigheid en misschien hou je er wel een moeder aan over ๐Ÿ’š.

Zelf appelazijn maken
(Resultaat op 11/10/22)

Eigenlijk is het proces dat je van een suikerrijk drankje of van nature zoet sap eerst een cider maakt,
waarna dat zuur wordt en je zo je eigen azijn creรซert. Mogelijkheden te over. 


Bij reeds een alcoholrijk drankje, zoals dus cider of wijn kan je een stapje overslaan, of als je er een (stukje) moeder in legt.

Of omgekeerd met een gearomatiseerd zoet drankje (thee), een moeder en een beetje (zelfgemaakte) azijn maak je je eigen ferment, nl. cider, alias kombucha (recept zie hieronder). 

Het alcoholgehalte is echter afhankelijk van hoe lang jouw spul van jou zonder zuurstof mag blijven. Kijk maar naar (vlier)bloesemchampagne.



Maar vooral, ga aan de slag!
Experimenteer, maar hou er rekening mee dat het al eens kan mislopen en je noeste arbeid die je erin gestopt hebt misschien wel eens voor niks geweest is. 
Organisch materiaal kan immers ook wel schimmelen als het toch in contact komt met zuurstof. En schimmels eten nu eenmaal suiker, dus hou het ook proper.
Met vallen en opstaan hebben we allemaal echter alles kunnen leren en ook dit zul je onder de knoet krijgen. 


♻️♻️♻️



Mijn azijn is eindelijk na verschillende keren proberen dan toch gelukt ๐Ÿ’š. Zowel die met zure groene appels, als die met peren. Zelfs met als resultaat azijnmoeders ๐Ÿ˜ en niet veel minder interessant gist.


๐Ÿ Een glazen of desnoods stenen bokaaltje (eventueel met schroefdeksel) van een halve liter proper uitwassen. 
๐Ÿ Je stukken fruit, na afwassen, met schil en pitjes en al, erin proppen. Goed vast, zodat ze mekaar een beetje onder houden. Het bovenste stuk fruit kan je met zijn schil aan de bovenkant leggen... houdt misschien beter de lucht tegen.
๐Ÿ 2 volle lepels suiker erbij doen. Deksel erop. Effe schudden. 
๐Ÿ Best dat je de deksel en randen effe terug zuiver maakt. Schroef de deksel er liefst niet op, zodat er steeds verse zuurstof bijkan, en anders maar licht ๐Ÿ™ƒ om kleine accidentjes te voorkomen ๐Ÿ˜… vooral tijdens verplaatsing.
๐Ÿ Geef je pot een mutsje ter bescherming van mogelijke vliegjes. Een stuk keukenrol of zakdoekje met een elastiekje rond voldoet helemaal.
๐Ÿ Zet de bokaal best op je vensterblad in de warme zuiderzon voor het snelste resultaat.
En nu wachten maar. 
๐Ÿ Je kan alle dagen effe schudden, maar vooral regelmatig luchten en zorgen dat je fruit onder water blijft.
๐Ÿ Zie je na enkele dagen nog geen bubbeltjes verschijnen, dan kan je nog wat suiker toevoegen, dit bevordert het gistingsproces.
๐Ÿ Je azijncider zal al snel lichtzurig gaan ruiken. Proeft het echt naar azijn, is ie al helemaal klaar. Meestal na een paar weken gisten.
๐Ÿ Soms zie je witte puntjes of een wittige laag bovenop de appelazijn ontstaan. Dit is gist, of zelfs het ontstaan van een moeder. "Dat is uiteraard niet erg. 


Je kan zelfs de resterende azijnvruchten, die je overhoudt na het azijn maken, pureren en uitpersen totdat er alle resterende azijn uitkomt.
Maar makkelijker is echter, zelfs met je azijn erin, 
gewoon met wat water aanvullen. Toch mooi zo een altijdvoortdurende doorzichtige azijnpot met vruchten en al op je aanrecht.

Je kan zelfs extra kruiden, zoals rozemarijn, aan je zelfgemaakte azijnpot toevoegen.


De azijnvruchten zijn uiteraard, net als de azijn zelf, inzetbaar in gerechten en hoeven echt niet alleen als afval te fungeren.
Je kan ze mengen met mosterdzaadjes en je eigen mosterd van maken.


De suikers die zich omgezet hebben in gist, bevindt zich helemaal onderaan je bokaal. Deze zelfgemaakte levende gisten kan je uiteraard ook nuttigen. Om te bakken bijvoorbeeld. (nog meer over de wilde gisten)


maar ik zou het eerder met bovenstaand recept proberen. 



En zo maak je ananasferment/azijn [FBfilmpje]
10 delen water 
1 deel suiker
3 delen ananas(schors)
Alle dagen roeren. 
Na 2 mnd vormt zich de scoby. 
Na 3 mnd bruikbaar.๐Ÿ’š

Wasmiddel verkrijg je door het toevoegen van cocosnootolie, maรฏsolie en essentiรซle oliรซn (2 jaar houdbaar).




♻️♻️♻️


Dit is het recept zijn om zelf kombucha te maken. 

๐Ÿบ pot met sterke thee 
4 volle lepels (100g) suiker in 1l pot oplossen
laten afkoelen tot op kamertemperatuur
๐Ÿบ  1 scoby/moeder
+ glas appelazijn toevoegen
doek en elastiek over de pot
๐Ÿบ  warm en donker zetten 
dus in doos voor de zuidervenster
๐Ÿบ  7 tot 14 dagen laten staan
als ie nog zoet smaakt/niet zuur, langer laten staan

niet afgesloten in koelkast bewaren (ontploffingsgevaar)


Maar echter opgelet ⚠️ met azijn. Want, zoals alle antiseptica, kan het echter in hoge concentraties ook giftig zijn. Het doodt dan namelijk niet alleen de slechte, maar ook de bacteriรซn die alle leven mogelijk maken...behalve als je zelfgemaakte azijn nuttigt... ๐Ÿ˜‰ die zit volgens mij vol leven/goede bacteriรซn...





Succes, smakelijk ๐Ÿ˜ en een goede gezondheid gewenst ๐Ÿ’.


Jesse.











Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.