Schimmels (🔜unfinished)

ℹ klik ook op de links          🔊..kort..


Waarom men pijn kan krijgen bij vochtig weer? Schimmels teren op vocht. Droge schimmels kunnen niet groeien, integendeel. Dus met vocht kunnen ze zich makkelijker verspreiden. 
Ook in de lucht? In de lucht kunnen droge schimmels zich makkelijk verspreiden en uiteindelijk terug gehydroliseerd worden.


"Schimmels zijn, net als dieren, heterotrofen: uitsluitend afhankelijk zijn van koolstof die door andere organismen is vastgelegd voor hun metabolisme.
Ze verkrijgen hun voedsel door opgeloste moleculen te absorberen, meestal door spijsverteringsenzymen in hun omgeving af te scheiden.

Ze hebben een hoge mate van metabole veelzijdigheid ontwikkeld waardoor ze een breed scala aan organische substraten voor groei kunnen gebruiken, waaronder eenvoudige verbindingen zoals nitraat, ammoniak, acetaat of ethanol.

Bij sommige soorten kan het pigmentmelanine een rol spelen bij het onttrekken van energie aan ioniserende straling, zoals gammastraling.


Schimmels hebben zich ongeveer een miljard jaar geleden afgescheiden van de ontwikkeling tot planten en dieren.

De schimmelcelwand is een chitine-glucan-complex; waar glucanen ook in planten worden aangetroffen en chitine in het exoskelet van geleedpotigen. In tegenstelling tot die van planten en waterschimmels bevatten schimmelcelwanden geen cellulose.
Hoewel dat zowel schimmels als planten voornamelijk immobiel zijn en overeenkomsten hebben in algemene morfologie en groeihabitat,
zijn schimmels dus genetisch nauwer verwant aan dieren dan aan planten.

Schimmels zijn de belangrijkste afbrekers in ecologische systemen.

Zij hebben voorgevormde organische verbindingen nodig als energiebronnen.


Schimmels omvatten symbionten van planten, dieren of andere schimmels en ook parasieten .


Schimmels spelen een essentiële rol bij de afbraak van organisch materiaal en spelen een fundamentele rol bij de kringloop van voedingsstoffen en uitwisseling in het milieu.

Ze worden al lang gebruikt als directe bron van menselijk voedsel, in de vorm van paddenstoelen en truffels; als rijsmiddel voor brood (gist); en bij de fermentatie van verschillende voedingsproducten, zoals wijn en bier.

Recentelijk worden verschillende enzymen die door schimmels worden geproduceerd, industrieel en in poetsproducten gebruikt.


Schimmels worden ook gebruikt als biologische bestrijdingsmiddelen of anti-biotica om onkruid, (planten)ziekten en insectenplagen - proberen - te "bestrijden". 
Veel soorten produceren bioactieve verbindingen die mycotoxinen worden genoemd, zoals alkaloïden en polyketiden, die giftig zijn voor dieren, inclusief mensen.

Schimmels worden ook toegepast in de productie van RodeRijstgist "tegen cholesterol".

Schimmels kunnen gefabriceerde materialen en gebouwen afbreken en belangrijke ziekteverwekkers van mensen, dieren en planten worden.


Giftig voor de mens zijn mycotoxinen die worden geproduceerd door schimmels die voedselbederf veroorzaken, en giftige paddenstoelen.

Schimmels in veevoer :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9308415


"Hoewel voedselveiligheidswetenschappers deze schimmelproducten, bekend als mycotoxinen, al lang in de gaten houden, hebben ze de afgelopen jaren ontdekt dat planten de verbindingen chemisch kunnen modificeren voor hun eigen overleving, bijvoorbeeld door een beschermende suikergroep toe te voegen. 

Voedselveiligheidstests zoeken momenteel echter niet naar deze gemaskeerde mycotoxinen. 

Bovendien kunnen de gemaskeerde mycotoxinen “worden gehydrolyseerd in het [menselijke] spijsverteringskanaal, waardoor de ouderlijke vorm vrijkomt en de totale blootstelling aan het toxine toeneemt”

Omdat monitoring zich alleen richt op het oorspronkelijke toxine en niet op de metabolieten ervan, kunnen de niveaus van mycotoxinen zoals alternariol in voedsel veel hoger zijn dan eerder werd gedacht. 

“Als je niet naar deze conjugaten zoekt, heb je geen kans ze te zien”"
https://cen.acs.org/articles/94/i46/Masked-fungal-toxins-food.html

- de schimmel is misschien weg, maar de anti-gifstoffen worden hoger. Welke uiteindelijk in hogere dosis op zich ook giftig zijn. -

"Er wordt steeds geoogst voor zoet (anti-toxine) terwijl oogsten naar (beperkt) bitter of zuur dus veel gezonder zijn."

Daarom dat overrijp (zoet) als allergeen ervaren kan worden.


"Er is een mild maar significant gunstig effect van voedingsantioxidanten op systemische ontstekingen en leverdisfunctie waargenomen.

Het homeostatisch mechanisme zorgt ervoor dat endogene antioxidanten fluctueren om te compenseren voor een verminderde of verhoogde instroom van antioxidanten uit de voeding."

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523236242

Dus deze kunnen uiteindelijk toch in balans komen door het rustig opbouwend effect.





"Aflatoxinen, die verraderlijke levertoxinen en zeer kanker"verwekkende" metabolieten zijn worden geproduceerd door bepaalde Aspergillus-soorten, die vaak groeien in of op granen en noten die door mensen worden geconsumeerd.


De meeste schimmels, maar ook hun voor de mens noodzakelijke enzymen, kunnen vernietigd worden door pasteurisatie of thermische denaturatie (o.a. in zuur).  
Bij fermentatie wordt hun stabiliteit al helemaal verminderd, maar met behoud of productie juist van enzymen. Gekend door de mens toegepast sinds 10.000 v.C."

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fungus


Dus wat voeding betreft: voorkomen is aanzienlijk makkelijker dan genezen : Geen beschimmelde/deels afgestorven voeding nuttigen, met de nadruk op granen. Dus ook liever vers, waarvan je de kwaliteit zelf kan checken.

Maar toch : proef je schimmel, zo snel mogelijk verwijderen, want het dient jou niet. 


En blijkbaar bij voorkeur ook geen "voeding" gekweekt met "bestrijdingsmiddelen", gezien de moeilijke afbraak van de toegepaste schimmels. Dan maar naar de lokale biodynamische boer of je eigen natuurlijke (moes)tuin met sterke groenten en kruiden.


1. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fungus
2. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Malassezia
3. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Commensalism
4. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cryptococcus_neoformans



Schimmel-ontgiftingsdieet :
ga zo allergeen-vrij mogelijk, zodat er geen ontstekingen meer voor kunnen komen in je lichaam, die voor extra afvalstoffen zorgen. 
Zo volledig stressvrij gaan is de boodschap, zodat je lichaam zich enkel op het herstel kan richten.
https://drlauryn.com/detox/mold-detox-diet-101-what-to-eat-what-to-avoid-when-detoxing-from-mold/




♻️♻️♻️

De functie van schimmels is het afbreken van dode organismen of
het produceren van enzymen, zodat ze organismen kunnen afbreken.

🙃 daarom dat o.a. het lieveheersbeestje deze ook wel lust (ook voor de suiker waarschijnlijk).



Schimmels eten zelden gezonde organismen op.

Symbionten, o.a. mycorrhiza schimmels zijn van de gezonde, levende plant afhankelijk voor hun voedsel en maken een fysieke verbinding met vb. de wortels van de plant. Bij het maken van deze verbinding breken zij een deel van de celwand af, maar dit wordt zeer beperkt gedaan om te zorgen dat er zo min mogelijk schade aan de gastheer wordt aangebracht.

"Deze schimmeldraden voorkomen dat vijandige schimmels binnendringen en zorgen voor een enorme toename in opnamecapaciteit. De schimmeldraden groeien in de meest verdichte grond en kunnen mineralen opnemen die anders nooit binnen het bereik van van de wortels zouden komen."
https://www.atuin.be/tuinadvies/tuinaanleg/de-functie-van-wortelschimmels-of-mycorrhizae



"Schimmels breken organische massa af door de lange polymeerketens in kleinere verbindingen te knippen met de enzymen die ze uitscheiden.

Schimmels voelen welke suikers aanwezig zijn en in reactie hierop activeert de schimmel de aanmaak van de benodigde enzymen. 

Deze zetten op hun beurt polysachariden of andere biopolymeren opnieuw om in suikers die de schimmel wel kan opnemen als voedsel 
en ze zetten de enzymen om in energie en bouwstoffen voor de groei van de schimmel.

Als het polysacharide op is wordt zijn werking stilgezet.


Enzymen die bij de afbraak van organisch materiaal betrokken zijn, kunnen een interactie aangaan met het biopolymeer zoals cellulose en splitsen de keten in twee delen. 





download  https://www.biomaatschappij.nl/wp-content/uploads/2020/11/Schimmels.pdf

https://www.google.com/search?q=suiker+schimmel+research&oq=&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqCQgBEEUYOxjCAzIHCAAQRRiwATIJCAEQRRg7GMIDMgkIAhBFGDsYwgMyCQgDEEUYOxjCAzIJCAQQRRg7GMIDMgkIBRBFGDsYwgMyCQgGEEUYOxjCAzIJCAcQRRg7GMIDMgkICBBFGDsYwgMyCQgJEEUYOxjCAzIJCAoQRRg7GMIDMgkICxBFGDsYwgMyCQgMEEUYOxjCAzIJCA0QRRg7GMIDMgkIDhBFGDsYwgPSAQYtMWowajeoAg6wAgE&client=ms-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8



Vraagstelling ooit : heeft een schimmel juist een genezende functie? 
De "pus" veroorzaakt nochtans wel genezing.... - in principe wel dus.

Ontstekingen trekken schimmels aan, die  suikers aanmaken?, die de ontstekingen genezen.
https://www.radboudumc.nl/nieuws/2014/schimmelsuiker-gaat-ontsteking-tegen

(Kankers trekken ook suikers aan.)

"De schimmel Aspergillus fumigatus kan bij mensen ernstige luchtweginfecties veroorzaken."

De erin aanwezige suikers geneest nochtans de ontsteking. Het is dus de aanwezigheid van teveel suikers wat extra schimmelvorming in de hand werkt en zo kan woekeren.


Op suikers (saponine) groeien géén schimmels. Zepen worden net ingezet tegen schimmels. 
Terwijl zuren schimmels wél neutraliseren, maar beter dus ferment, want die enzymen zijn écht wel nodig voor het genezingsproces.


Pascal Baudar zou zeggen, ferment/desem mee naar buiten nemen, zodat er een grotere diversiteit aan bacteriën inkomt... iets vergelijkbaars met de planten die rondom je beginnen te groeien, groeien er speciaal voor jou?
Trouwens de huidoppervlakte (grootste orgaan?) en slijmvliezen (longen) bevatten ook gisten, dus deze neemt diezelfde diversiteit ook op door meer buiten te zijn.

❌Longen histamine gisten schimmels

"De binnenkant van de longen, van de bronchi tot de longblaasjes, is bekleed met slijmvlies. Deze bekleding helpt om de longen vochtig te houden zodat ze niet uitdrogen van het ademen. Ook houdt het hele kleine deeltjes zoals stof, rook en andere rommel vast, zodat ze kunnen worden verwijderd door de cilia of door middel van kuchen. De cilia zijn kleine trilhaartjes die de binnenkant van veel slijmvliezen bekleden. Ze worden aangetroffen in het hele lichaam en dankzij hun golfbewegingen filteren ze corpusculair materiaal en transporteren het over de oppervlakte van het slijmvlies.
De neusholte, keelholte, luchtpijp en het slijmvlies van de bronchi zijn allemaal voorzien van cilia."
https://www.menselijklichaam.nl/longen/slijmvliezen/

"Een gist is een klein eencellig organisme dat zich door knopvorming kan vermeerderen. Op de normale, gezonde huid zijn altijd wel gisten aanwezig. Deze gisten leven van het vetlaagje dat aanwezig is op de huid. De grootste aantal gisten worden aangetroffen op het behaarde hoofd, op de bovenkant van de romp, en in de lichaamsplooien. 

Onder bepaalde omstandigheden, vooral onder vochtige en warme condities, kan het aantal gisten toenemen en problemen veroorzaken. Ook bij bepaalde aandoeningen zoals (overmatig) transpireren, suikerziekte, zwangerschap, en bij een verlaagde weerstand kunnen er meer gisten op de huid aanwezig zijn."
https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/pityriasis-versicolor.htm

"Gisten zitten bij iedereen op de huid en slijmvliezen. Gisten zorgen ervoor dat er stoffen worden geproduceerd die ziekteverwekkers uitschakelen. Intolerantie betekent onverdraagzaamheid en is er sprake van een ongewone lichamelijke reactie op een bepaalde stof. Men kan last hebben van een intolerantie voor medicijnen of alcohol.

Gist is een levende, eencellige schimmel. Gisten zijn overal in de natuur te vinden. Maar zitten met name op planten en fruit. Gisten zitten daarnaast bij iedereen op de huid en slijmvliezen. 
Gisten zijn belangrijk voor de afweer. Er worden regelmatig ziekteverwekkers door het lichaam herkend. Gisten zorgen ervoor dat er stoffen worden geproduceerd die deze ziekteverwekkers uitschakelen. Het lichaam zal niet ziek worden.

Symptomen die bij een gist intolerantie veel voorkomen, zijn o.a.:

tongaanslag (ophoping van met name bacteriën op de tong)
zwelling van de mond en keel
aften (zweertjes in de mond)
behoefte aan zoetigheid
stemmingswisselingen
brandend maagzuur
huidaandoeningen
opgeblazen gevoel
slechte adem
winderigheid
draaierig
vermoeidheid
diarree
...
Meer symptomen:
https://www.dietcetera.nl/intoleranties-en-aversies/gist-intolerantie


"Mensen met suikerziekte hebben vaker last van schimmelinfecties.
Schimmels kunnen zich bij diabetici sneller uitbreiden door het verhoogde glucosegehalte in het bloed.

Als de bloedsuikerspiegel verhoogd is, worden de wanden van de haarvaatjes wat dikker. Hierdoor kunnen de witte bloedlichaampjes (die betrokken zijn bij het bestrijden van een infectie) niet goed werken.
Diabetes vermindert de doorbloeding van alle weefsels. Hierdoor kan er sneller een infectie ontstaan."
- dit is nog geen antwoord op bovenstaande vraag... hier is de infectie enkel een signaal naar buiten toe, dat er iets misloopt in het lichaam. heeft niks met de schimmel te maken. De schimmel kán het gevolg zijn van de infectie om zo enzymen aan te maken in de 1ste plaats ter genezing. Wat daar wel is, dat dank zij de aanwezigheid van het teveel aan suiker een schimmel wel veel langer kan leven en "woekeren" -


UV-lamp kan als bijna enige ge"zon"de methode genuttigd worden in verluchtingsinstallaties of stofzuigers om het broeien van schimmels tegen te gaan, maar deze doodt ook de goede noodzakelijke bacteriën. 
Dus ofwel ventilatie uitzetten en vensters/deuren regelmatig open, of regelmatig buiten gaan, is echt de beste manier om weerstand op te bouwen.
https://todayshomeowner.com/hvac/guides/uv-light-for-hvac

❌Doodt de zon uiteindelijk ook de goede bacteriën?




Een goede gezondheid gewenst 💝.

Jesse.











Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.