"Elke voedingsgroep heeft zijn specifieke enzym nodig om te worden afgebroken."
Enzymen worden echter geactiveerd of geneutraliseerd door een bepaalde ph, voor elk enzym verschillend.
"Zure voeding kán door bepaalde nutriënten die erin zitten uiteindelijk basisch uitwerken op het lichaam.
Dit is afhankelijk van de eiwitten en mineralen die er in het voedingsmiddel aanwezig zijn.
PH van 0 – 7 is zuur,
pH van 7 neutraal en
pH van 7 – 14 basisch (alkalisch)."
Eveneens blijven deze waarden nog steeds afhankelijk van zowel voedingsstijl, als gezondheidstoestand, met zelfs vaak schommelende Ph-waarden van een lichaam.
Mogelijke "uitwerking van voeding op het lichaam wordt door onderzoekers uitgedrukt in PRAL-waarden."
[PRAL&PH-tabel] :
"Negatieve PRAL-voeding werkt basisch op het lichaam,
positieve PRAL werkt verzurend", m.a.w. verhoogt de afvalstoffen in het lichaam.
Eveneens met pesticiden vervuilde voeding verhoogt de PRAL en verzuurt. Dus biodynamische voeding heeft zeker de voorkeur.
Alhoewel iedereen een verschillend (on)evenwicht in zijn eigen enzymhuishouding en spijsvertering heeft, zou je eventueel de werking van o.a. je darmen kunnen ondersteunen door betere voedingscombinaties te kiezen.
Doch, luister naar jouw lichaam, het vertelt jou meer dan wat je in een dik boek erover zou kunnen lezen.
Aangezien de verschillende specifieke enzymen onder separate omstandigheden optimaal functioneren
en
in elkaars aanwezigheid elkaars werking tegengaan,
is het beter om deze voedingsmiddelen niet met elkaar te eten.
Eiwitten vereisen de meeste tijd en energie voor hun vertering en opname in de darmen.
Eiwit heeft in de maag
een zure omgeving nodig
om te worden afgebroken.
terwijl deze niet goed verteerd kunnen worden vanwege
basische sappen.
Geconcentreerde proteïnen/eiwitten: vlees, vis, kaas,
peulvruchten, soja, quorn, seitan,
noten en zaden…
Basisch, waaronder zeep/saponines, wordt afgebroken door vetten en omgekeerd.
Zetmeel breekt af met
het enzym ptyaline (speekselamylase)
dat enkel functioneert in een basische omgeving.
Deze twee samen (een base en een zuur) neutraliseren elkaar.
De vertering van
(snelle) koolhydraten wordt
verhinderd door de aanwezigheid van
zure spijsverteringssappen.
Geconcentreerde koolhydraten: quinoa, linzen, bonen, kikkererwten,
Snelle koolhydraten:
aardappelen, brood, pasta, rijst, granen(bloem), snoepgoed, gebak;
vnl. geraffineerd zetmeel, witte bloem en suikers(drank).
Eenvoudige voedselcombinaties:
Eiwitten (vis, vlees, kaas, soya)
met groenten
Snelle koolhydraten (o.a. aardappelen)
met groenten
Basis =
Combineer geen
koolhydraten met proteïnen.
Fruit is het minst complex en bevat het grootste gehalte aan water in vergelijking met andere voedingsmiddelen.
Alle vruchten,
uitgezonderd bananen, avocado's en gedroogd fruit,
blijven slechts zeer kort in de maag en worden met
weinig energie en tijd verteerd.
Gebruik fruit niet vlak na een maaltijd. Gebruik meloen (in 15min verteerbaar) niet met ander voedsel of zoet fruit (30min).
Gebruik geen vruchtensappen tijdens of vlak na de maaltijd.
Gebruik fruit op een nuchtere maag of vlak voor een maaltijd (minimaal 30 min. vóór het eten).
"Als we koolhydraten eten worden deze tijdens de spijsvertering afgebroken tot simpele suikers, ook wel glucose genoemd. Deze glucose wordt vervolgens opgenomen in het bloed en daardoor verhogen de bloedsuikers.
De beste manier om bloedsuiker en insuline te verlagen is door de koolhydraten drastisch te beperken.
Diëten die erg laag zijn in koolhydraten en ketogene diëten lijken een positieve invloed te hebben op de hersenen."
Meer over keto: https://ketohuis.com/gezond-keto-leven/voeding/
"Langzame suikers/zetmelen te vinden in brood, pasta's en aardappelen zijn af te raden omdat de pancreas daardoor constant actief blijft.
Wat rijst betreft wordt eerder het gebruik van niet-klevende volkorenrijst aangeraden (minder zetmelen).
Een aangepast voedingstijl in geval van Pancreas zwakte geeft een duidelijke verbetering".
"Gebruik gebakken vet zo min mogelijk, daar het elke vorm van vertering vertraagt.
Gebruik van vetten is af te raden in combinatie met eiwit.
Indien vet toch in combinatie met eiwit gegeten wordt, dient er bij ernstige verteringsproblemen bij voorkeur een groene groentensalade ter compensatie bij gegeten te worden.
Vermijd melk (=vet+eiwit) zoveel mogelijk. Indien je melk en melkproducten wel wenst te gebruiken, gebruik het dan alleen met zetmeelarme groenten en gebruik pure yoghurt met levende cultures (acidophilus en bifidus) zonder zetmeel of suikers."*
Een goede gezondheid gewenst 💝.
Jesse.
Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.