Gezondheidsvoordelen van vezels

ℹ klik ook op de links          ..


"De gezondheidsvoordelen van voedingsvezels : bestaande uit niet-verteerbare vormen van koolhydraten,
meestal als polysachariden die afkomstig zijn uit plantaardig voedsel." [1]

"Het is ook belangrijk om te onthouden dat grotere hoeveelheden voedingsvezels geleidelijk aan in de voeding moeten worden opgenomen; dit verkleint de kans op nadelige gastro-intestinale symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel of meer gasvorming. Een vezelrijk dieet is gecontra-indiceerd bij een aantal aandoeningen, waaronder maag-darmontstekingen, ontstekingsaandoeningen van de pancreas, maag, galwegen en darmen, maag- en twaalfvingerige darmzweren, evenals postoperatieve aandoeningen." [4]

"Het tegenwoordige dieet is arm aan magnesium en kalium en vezels, en rijk aan verzadigd vet, enkelvoudige suikers, natrium en chloride, in vergelijking met de periode vóór de landbouw." [2]

"De verhouding van kalium tot natrium is omgekeerd, K / Na was voorheen 10 op 1, terwijl het moderne dieet een verhouding van 1 tot 3 heeft. Het tegenwoordige dieet is arm aan magnesium en kalium en vezels, en rijk is aan verzadigd vet, enkelvoudige suikers, natrium en chloride, in vergelijking met de periode vóór de landbouw."



Watermeloenschil op appel- of cocosazijn of gefermenteerd, als bron van voedingsvezels.


"Dit resulteert in een dieet dat metabole acidose kan induceren dat niet overeenkomt met de genetisch bepaalde voedingsbehoeften. 

Met het ouder worden is er een geleidelijk verlies van de zuur-base-regulerende functie van de nieren en een resulterende toename van door voeding veroorzaakte metabole acidose tijdens het moderne dieet."



"In de westerse wereld zijn onze diëten arm aan vezels. De inname van voedingsvezels houdt verband met de algehele metabolische gezondheid (via belangrijke routes waaronder insulinegevoeligheid) en een verscheidenheid aan andere pathologieën, waaronder hart- en vaatziekten, de gezondheid van de dikke darm, darmmotiliteit en het risico op colorectaal carcinoom. De inname van voedingsvezels houdt ook verband met de sterfte. 

De darmmicroflora fungeert als een belangrijke bemiddelaar van de gunstige effecten van voedingsvezels, waaronder de regulering van de eetlust, metabolische processen en chronische ontstekingsroutes. 

Conclusies: 

Meerdere factoren dragen bij aan ons moderne, vezelarme dieet. 

Gezien de overvloed aan wetenschappelijk bewijs dat de vele en gevarieerde gezondheidsvoordelen van voedingsvezels bevestigt, en de risico’s die gepaard gaan met een dieet zonder vezels, vertegenwoordigt de optimalisatie van vezels in onze voeding een belangrijke strategie voor de volksgezondheid om zowel de metabolische als de algehele gezondheid te verbeteren."



Onze rode-bloedvezels :

"Het celmembraan, van een rode bloedcel welke zich ontwikkelen in het beenmerg, is samengesteld uit eiwitten en lipiden, en deze structuur biedt eigenschappen die essentieel zijn voor de fysiologische celfunctie, zoals vervormbaarheid en stabiliteit van de bloedcel tijdens het doorkruisen van de bloedsomloop en specifiek het capillaire netwerk." (versteviging van de haarvaatjes, belangrijk voor zuurstoftransport om oxidatie tegen te gaan)

"Cholesterol   is   een   vetachtige   stof   en   een   essentiële   bouwsteen   voor   het celmembraan."

De rode bloedcel bevat hemoglobine, welk zich hecht aan alle suikers wat het tegenkomt in het menselijk lichaam, welk genuttigd wordt voor de energie. Dat verklaart ook ofwel de onrust in je lichaam (of geest) of omgekeerd vermoeidheid. en "kans" op o.a. diabetes uiteraard.



"Voedingsvezels worden al lang erkend als een essentieel onderdeel van een gezond dieet, met een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 25-35 g. 

Een hoge vezelinname is in verband gebracht met een verminderd risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, obesitas en maag-darmstoornissen. 

Bovendien verbeteren vezels de darmfunctie, zijn ze fermenteerbaar door de darmmicroflora en verlagen ze de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte.



De functies van individuele vezels variëren en daarom wordt een gevarieerd dieet aanbevolen dat vezels uit verschillende bronnen kan leveren. 

Verschillende fracties en hoeveelheden voedingsvezels in een maaltijd kunnen de maagledigingssnelheid, de darmpassagetijd en de opname van voedingsstoffen beïnvloeden. 

Wanneer de voedingsvezels de dikke darm bereiken, worden ze op zijn minst gedeeltelijk gefermenteerd, waardoor er interactie ontstaat met het darmmicrobioom."

Lees veel meer over gezondheidsvoordelen van voedingsvezels in eetbare bloemen:



Vezels kunnen je van de nodige vitaminen voorzien

"Wist je dat vezels je darmen sturen om voeding aan je bloed toe te laten en er voor zorgt dat de afvalstoffen zo snel mogelijk je lichaam verlaten.
Dit zorgt voor een goede balans in cholesterol en bloedsuiker en stilt zo je honger."


"Daarentegen kan de inname van noten helpen bij het beheersen van verzadiging en bij het verhogen van thermogenese. 

De introductie van deze voedingsmiddelen bevordert ook een verhoging van de kwaliteit van het dieet, omdat ze rijk zijn aan MUFA's, PUFA's, eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en bioactieve verbindingen met antioxidantpotentieel."



Ook natuurlijke vezels vormen belangrijke bouwstoffen voor zowel het onderhoud als constante opbouw/instandhouding van je levensbelangrijke lichaam.

En we hebben nu eenmaal niet het gebit van een kat- of hond-achtige als vleeseter, evenmin dat van een konijn... 🤔 misschien is dat inderdaad best ook bepalend voor ons dieet, hoe ons oorspronkelijk gebit eruit zag...



Nog een verzameling van informatie over vezels : 

2011:


2012:


2017:

"Veel niet-verteerbare maar snel fermenteerbare koolhydraten (FODMaPs) zijn ook voedingsvezels maar worden volgens sommigen maar beter vermeden omdat ze kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel en andere buikklachten.

FODMaPs staat voor ‘Fermentable Oligosacharides, Disacharides, Monosacharides and Polyols’. 

Hieronder vallen fructo-oligosachariden of fructanen, galacto-oligosachariden of galactanen, polydextrose, lactose, fructose (indien in overmaat ten opzichte van glucose) en polyolen zoals sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol, erythritol en isomalt. 

FODMaPs omvatten specifieke vezeltypes maar ook slecht absorbeerbare koolhydraatmoleculen.

Via sociale media en door een wereldwijd aanbod aan laag-FODMaP-diëten en -levensmiddelen is onterecht de perceptie ontstaan dat FODMaPs in het algemeen schadelijk zijn voor de gezondheid of ongemakken veroorzaken. Zo’n hypes blindelings volgen kan de gezondheid schaden. Een algemene FODMaPs-onthouding op basis van misvattingen kan leiden tot beduidende tekorten aan voedingsvezels en andere essentiële voedingsstoffen."



"Vezels zijn een soort koolhydraten die het lichaam niet kan verteren. 

Hoewel de meeste koolhydraten worden afgebroken tot suikermoleculen die glucose worden genoemd, kunnen vezels niet worden afgebroken tot suikermoleculen, maar gaan ze onverteerd door het lichaam. 

Vezels helpen bij het reguleren van het suikergebruik door het lichaam, waardoor de honger en de bloedsuikerspiegel onder controle blijven."



"Verschillende onderzoeken meldden dat vezelrijke diëten de diabetescontrole verbeteren door een afname van zowel de glucose- als de cholesterolabsorptie en door verlaagde serumtriglyceridenniveaus. 

Er werd gevonden dat verschillende voedingsvezels leiden tot een vertraagde opname van glucose en vetzuren uit het bovenste gedeelte van de dunne darm, waardoor de beschikbare substraten voor de synthese van triglyceriden afnemen.

Bij mensen is aangetoond dat de consumptie van pectine (15 g/dag gedurende een periode van vier weken) het LDL-cholesterolgehalte in het bloed licht verlaagt met 3-7%.  Dit effect hangt waarschijnlijk af van de bron van pectine, aangezien pectine uit appels en citrusvruchten effectiever bleek te zijn dan pectine uit sinaasappelpulpvezels.

Studies suggereren dat het SCFA-propionaat leidt tot activering van het adenosinemonofosfaat-geactiveerde proteïnekinase (AMPK), dat een van de regulatoren is voor het glucosemetabolisme in de lever."



"De voedingsvezelpectine: gezondheidsvoordelen en potentieel voor de behandeling van allergieën door modulatie van de darmmicrobiota."



"De effecten van verschillende voedingsvezelpectinestructuren op de gastro-intestinale immuunbarrière: impact via darmmicrobiota en directe effecten op immuuncellen."



"Inuline-vezels verlengen levensduur met dertig procent :

Inuline wordt op verschillende plaatsen in de darm gefermenteerd en voorkomt zo beschadiging van de darmwand bij suikeromzetting.

Inuline verlaagt zo de cholesterolspiegel en de concentratie triglyceriden."



"Het is bekend dat koolhydraatvezels in de voeding immunologische ziekten voorkomen die veel voorkomen in westerse landen, zoals allergie en astma, maar de onderliggende mechanismen zijn grotendeels onbekend. Tot nu toe worden de gunstige effecten van voedingsvezels vooral toegeschreven aan fermentatieproducten van de vezels, zoals ontstekingsremmende vetzuren met een korte keten (SCFA's). 

Hier hebben we een nieuw mechanisme gevonden en gepresenteerd waarmee voedingsvezels ontstekingsremmend kunnen zijn: een veelgebruikte vezel, pectine, blokkeert aangeboren immuunreceptoren. We laten zien dat pectine de tolachtige receptor 2 bindt en remt en specifiek de pro-inflammatoire route remt, terwijl de tolerogene route ongewijzigd blijft."




Een goede gezondheid gewenst 💝.

Jesse.











Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor "professioneel" medisch advies.