Wat is bewerkte en wat is gezonde voeding nu?

ℹ klik ook op de links          🔊..langer..


Over gezonde voeding hebben we het al uitgebreid gehad.
Meer daarover kan je hier lezen :


"Het is aan te raden om zo veel mogelijk de voorkeur te geven aan weinig of niet-bewerkte voedingsmiddelen en sterk bewerkt voedsel zoveel mogelijk te beperken."


Maar inderdaad bewerkte voeding mag ook eens uitgelicht worden.
En eigenlijk heb ik er hier al over geschreven:







 

Ik ben zowiezo "een beetje" tegen synthetische toevoeging, ok,natuurlijk kan ook schadelijk zijn, maar de "nieuwe" samenstellingen die de mens de laatste 100 jaar gemaakt heeft, blijken toch het meest onnatuurlijk alias onbekend voor het menselijk lichaam, alias afvalstoffen, alias schadelijk...welk weer extra stress betekent voor jouw lichaam...
het hoeft niet zo te zijn uiteraard, maar...
 
Ook teveel eenzijdige voeding eten, kan ervoor zorgen dat je lichaam een allergie kan opbouwen tegen dat product.

En denk ik dat wij geschiedkundig bekeken best veel gefermenteerde voeding nuttigden in het verleden, vergeleken met de huidige bewaarmethoden (diepvries, weck of zelfs synthetische bewaarmiddelen).
 

Het gebruik van chemicaliën en synthetische stoffen in voeding werd best al uitvoerig besproken in o.a. volgende artikelen:



"Toch is het bewerken van voedsel niet nieuw: al in de oudheid waren onze voorouders ermee bezig. Ze droogden vlees en vis in de zon en gebruikten rook, zout en vuur om hun voedsel te bereiden en het langer houd- baar te maken. Dat uitgangspunt is hetzelfde gebleven, maar sindsdien is er ook een hoop veranderd. Ieder huishouden kreeg een koelkast en een vriezer en de opkomst van de voedingsindustrie bracht een overvloed aan bewerkte producten.
 
Zou je overgrootmoeder nu door de supermarkt lopen, dan zou ze veel producten niet herkennen. 

Voedingsindustrie is geen liefdadigheidsinstelling: de producenten willen winst maken en ze produceren daarom op een zo goedkoop mogelijk manier."

Lees meer :

 

"Sterk bewerkt voedsel: nood aan duidelijke definities.

De algemene voedingsaanbevelingen adviseren om zoveel mogelijk de voorkeur te geven aan weinig of niet-bewerkte voedingsmiddelen. Sterk bewerkt voedsel eet je best zo weinig mogelijk. ‘Bewerking’ van voedingsmiddelen staat hierom vaak in een negatief daglicht.

Zij gaan uit van de idee dat vergaande bewerkingsprocessen kunnen resulteren in voedingsmiddelen die nutriëntarm en/of energiedens zijn en weinig of geen vitaminen, mineralen of vezels – en dus geen positieve bijdrage leveren tot de gezondheid.

Consumenten associëren bewerkte voedingsmiddelen en ‘een lange ingrediëntenlijst’, inclusief additieven, vaak meteen met (sterk) bewerkte voedingsmiddelen.


Voedselclassificatiesystemen op basis van bewerkingsgraad:

Groep 1 - Onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen"

- zelfs deze groep bevatten al bewaarmiddelen 🙃 -

 

Waarom wil je zo onmens zijn om vitamines van sappen te scheiden om later synthetische vitamines of bewaarmiddelen of andere hulp- en smaakstoffen toe te voegen? [1]

 

"Groep 2 – Bewerkte culinaire ingrediënten
Groep 3 – Bewerkte voedingsmiddelen
Groep 4 – Sterk bewerkte of ultrabewerkte voedingsmiddelen"

Lees meer :


"Als arts voel ik me dikwijls gefrustreerd. Vroeger zag ik vooral mijnwerkers met silicose, zinkarbeiders met ziektes door zware metalen en bouwvakkers met kapotte ruggen. Vandaag zitten onze wachtzalen vol met zogenaamde welvaartsziekten. Mooie welvaart! Patiënten met suikerziekte, overgewicht, kanker, slaapstoornissen, depressie, burn-out en allerlei psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, maagpijn, hartkloppingen. Heel wat van die ziekten vinden hun oorzaak in de manier waarop we voedsel produceren en hoe we eten."

"Waarom voelen we ons goed als we gezellig thuis met de familie aan tafel kunnen keuvelen of ons samen kunnen inzetten in een vereniging? Isolement maakt een mens ziek."

"Of het nu gaat over de opwarming van de aarde, waterschaarste, voedseltekorten, plastiekvervuiling of de teloorgang van oceanen: al die problemen hangen samen en dus is dat ook voor de oplossingen het geval."

Lees meer in:



 















Louis de Jager doet het nog beter : in zijn boek "We eten ons dood." https://jesseversteghen.blogspot.com/2021/12/we-eten-ons-dood.html














"Nutriënten zijn duur, calorieën niet"

Waarom is bewerkte voeding zo goedkoop?
Het vult misschien maar voor even, maar net omdat het niet voldoet, wil je meer... en dat verkoopt...

En het ding is... je kar ligt al heel snel vol met al die pakjes "goedkope" voeding, maar uiteindelijk ben je zelfs zo al duurder af, dan als je alleen al maar gezonde voeding koopt, die uiteindelijk wel voldoet voor je lichaam.

"Bewerkt fabrieksvoedsel wordt van goedkope grondstoffen, zoals suiker, gemaakt. Hierdoor kunnen supermarkten bewerkt voedsel goedkoper aanbieden dan vers en onbewerkt voedsel."

Lees meer :


Gratis is duurkoop

"Dit keer bespreken we met hem hoe het toch kan dat bewerkte voeding zoals koekjes en fastfood veel goedkoper is dan gezonde voeding. 

Veel van het bewerkte voedsel wordt gemaakt van goedkope ingrediënten zoals mais, soja, tarwe, rijst en suiker. 

“Mensen die relatief veel van die gesubsidieerde producten eten, vaak met een laag inkomen, hebben relatief vaak last van obesitas en diabetes type 2 en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Zo subsidiëren overheden indirect slecht voedsel en ondermijnen ze tegelijkertijd de volksgezondheid. Dat aspect behoeft veel meer aandacht in ons voedings- en voedselbeleid.”

Die ingrediënten komen uit lageloonlanden of worden in rijke landen goedkoop geproduceerd met landbouwsubsidies."

Lees meer :


Over darmgezondheid:



Een goede gezondheid gewenst 💝.

Jesse.











Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor "professioneel" medisch advies.