Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

ferment

🔊..langer..


Aan de ene kant lijken plantaardige (noten- en zaden-)oliën geen normale voeding (zie noodzakelijk meestal chemisch productieproces)
en aan de andere kant zijn voldoende vetten net noodzakelijk in voedsel omdat men anders teveel tracht naar koolhydraten...
Wat is er waar foutgelopen in onze voedingsgeschiedenis?alleszins al de andere geraffineerde produkten, zoals suiker, synthetische toevoegingen, zoals bewaarmiddelen en kleurstoffen...
We missen veel fermenten... inclusief de befaamde (plantaardige) melkzuurbacterie... 🙃


Gefermenteerde voeding is bijna een noodzaak voor je.
Het heelt werkelijk je darmen.
Het brengt er de nodige gezonde bacteriën en micro-elementen waardoor je darmen tot herstel kunnen komen. [1]


Het menselijk lichaam heeft een indrukwekkend enzymatisch vermogen, dat essentieel is voor allerlei biologische processen, waaronder fermentatie. Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties versnellen en reguleren, waardoor het lichaam efficiënt voedingsstoffen kan afbreken, energie kan produceren en cellen kan herstellen.

Belangrijke enzymatische processen in het lichaam :

1. Spijsvertering : Enzymen zoals amylase, protease en lipase helpen bij het afbreken van koolhydraten, eiwitten en vetten, zodat het lichaam deze kan opnemen.

2. Celstofwisseling : Enzymen spelen een cruciale rol bij de productie van energie in de mitochondriën, zoals bij de citroenzuurcyclus en glycolyse[NPO] 

3. Fermentatie in het lichaam : In zuurstofarme omstandigheden kan het lichaam melkzuurfermentatie uitvoeren, bijvoorbeeld in spieren tijdens intensieve inspanning. [Wiki]

4. Detoxificatie : Lever- Pancreas- e.a. enzymen helpen bij het afbreken van schadelijke stoffen en het neutraliseren van toxines.


Je kan de werking van je lichaam ondersteunen door het tot je nemen van deze gezonde bacteriën.


Hoe weet je of een ferment goed is of slecht (voor je)?
Heel simpel : ruik eraan. Ruikt het niet meer goed, je weet wel, richting rotte eieren, dan betekent het dat de levende eiwitten effectief aan het rotten zijn.

Ruikt het nog goed...niks aan de hand.
Trouwens op of tegen een ferment kunnen ook kleine stoffen appart gaan reageren en bijvoorbeeld toch beginnen te schimmelen (op voeding meestal blauwogig 👱‍♀️ of soms langere witte haren 🧝‍♀️). Zolang als je ferment relatief sterk is, is er niks aan de hand, want de aanwezige zuurtjes geven geen schimmelbinding (draden, wortels, alias mycorrhizae) door. Gewoon effe die "alien" die daar nu net niet thuishoort verwijderen.



De dikke pellen van een Scoby,
alias moeder.

En ferment is je groenten (of fruit) op een kleine lepel zout (net geen pekel) per halve liter zonder zuurstof laten zuur worden...tot het zout eruit is 😍. Af en toe eens laten boeren om ontploffen te voorkomen. [Foto's onderaan dit bericht]

Zuurkool of andere gefermenteerde groenten(of fruit) :

Snijden, fijn proppen in een bokaal.
Af en toe gezouten water onder mengen... je groenten moeten best onderblijven

Totaal zoutgehalte in je bokaal moet 
2 tot 5% zijn. Geen pekel. Dan voeg je best water bij.

Op kamertemperatuur zonder zuurstof laten fermenteren... laten boeren tegen ontploffen mag, vooral als er veel koolzuurbubbels uitkomen.

Zolang je pot fris blijft ruiken is alles in orde.
Je proeft het wel als ie friszuur wordt ipv zout.
Verdere fermentatie kan je stopzetten in de koelkast.

Succes in het experimenteren en smakelijk 💚


Het kan ook zonder suiker of zout...dan afwachten waar het naartoe gaat, azijn of "gewoon" tot zuur gefermenteerd. 🙃 maar is de kans op ongewenste schimmels wel groter... voorzichtig wezen kan niet altijd kwaad dus.

Ik vind het heerlijk en vooral onmisbaar in onze voeding 💚




Over zuurdesem :

"Het deeg rijst dankzij fermentatie op basis van melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën en gisten die er van nature in aanwezig zijn." [Wiki]

Ik denk dat je het zuurdesem kan zien als fermentatieproces, vergelijkbaar als de aanmaak van cider uit de suikers(koolhydraten) voordat je azijn verkrijgt.
De azijnbacterie komt er nl in wanneer het aan lucht blootgesteld wordt, zoals de zuurdesem. [Wiki over Cider] [Wiki over Azijn]

"Onder anaerobe omstandigheden is de alcoholproductie maximaal, onder aerobe omstandigheden is de groei en vermenigvuldiging het hoogst." [Wiki over Gist]



"Alcoholische gisting vindt plaats wanneer de verhouding "water" tot suiker te hoog is.  Over het algemeen is doorgaans een suikerconcentratie van ongeveer 65% of hoger nodig om de fermentatie effectief te remmen.  Als mijn siroop blijft gisten, voeg ik nog eens 5% suiker toe." [FB]


Recept gefermenteerde appels [FB]
(1,5mnd op 1 L water, 2 kl zout, 2,5 el suiker, tanninerijke bladeren)



Nog bronnen:
[1]




Geloof in het grote zelfherstellende vermogen van je lichaam. Steun het in dit proces. 🌺

Een goede gezondheid gewenst 💝.

Jesse.











Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.