Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Verouderen tegengaan - zichtbaar in huid en haar.

ℹ klik ook op de links          🔊..langer..


"Oxidatieve stress", waaronder hoofdoorzaak uitdroging, "nl. het onvermogen van het lichaam om de bronnen van oxidatie/ontstekingen voldoende tegen te gaan, komt voor bij veel huidaandoeningen, waaronder normaal bevonden "huidveroudering".


Hoofdhaar lijkt reeds te zijn aangetast voordat het uit de hoofdhuid opkomt, en oxidatieve stress lijkt een rol te spelen bij abnormaal haarverlies.


Opmerkelijk genoeg lijkt "veroudering" in de loop van de tijd geen perfect regelmatig verloop te volgen. 

Periodes van stabiliteit, of zelfs gedeeltelijke remissie, werden afgewisseld met perioden van meer uitgesproken evolutie, wellicht als gevolg van de invloed van individuele factoren, zoals 
de algemene gezondheid en
voedingstoestand van het individu, 
levensstijl en hygiëne, en risicofactoren voor versnelde veroudering."

 



Veroudering vertegenwoordigt de opeenstapeling van veranderingen in de loop van de tijd, waarbij zowel geprogrammeerde factoren als schadegerelateerde factoren (niet-geprogrammeerde factoren) betrokken zijn. Geprogrammeerde factoren volgen een biologisch tijdschema, misschien een voortzetting van het tijdschema dat de groei en ontwikkeling van kinderen reguleert. Deze regulatie zou o.
a. kunnen afhangen van veranderingen in genexpressie die van invloed zijn op de systemen die verantwoordelijk zijn voor onderhoud, reparatie en verdedigingsreacties. 

Schadegerelateerde factoren zijn onder meer interne en omgevingsaanvallen die op verschillende niveaus cumulatieve schade veroorzaken."

"Als een persoon zich te buiten ging aan een ongezonde en risicovolle levensstijl, zoals ongezond eten, veel roken, alcohol drinken en ander druggebruik, kan dit zijn kwaliteit van leven beïnvloeden en zijn levensverwachting bekorten. 
Verder kan de manier van sporten zoals die bij veel topsporten gebruikelijk is een negatieve invloed hebben op de latere gezondheid.

Als men dan gedurende het leven geplaagd wordt door allerlei opgelopen of erfelijke ziektes of gebreken kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid en de levensverwachting als oudere en het feit dat het leer- en aanpassingsvermogen van veel ouderen met de jaren afneemt." [2]

"Door de afname van volume en elasticiteit wordt de huid dunner en sneller beschadigd. 
Bovendien krijgt een "verouderende" huid minder bloedstroom en vertoont deze een lagere klieractiviteit
Het netto resultaat van deze effecten is het afnemende vermogen van de huid om zichzelf te genezen, met een toename van huidpathologieën.


Huidproblemen o.a. door oxidatieve stress, evenals verhoogde niveaus van geoxideerde oppervlakte-eiwitten, kunnen verergeren door milieu-effecten.



Veroudering van de hoofdhuid vindt zijn grondslag bij dezelfde principes als huidveroudering.
Met uitzondering van een gedeeltelijke natuurlijke bescherming" tegen te felle UV-straling, o.a. afhankelijk van de hoeveelheid hoofdhaar en de wel of niet "abnormale" blootstelling. 

"De verouderingseffecten op de met haar bedekte hoofdhuid blijven relatief onopgemerkt. Onder het haar kan de hoofdhuid er nochtans bleek en droog uitzien, met een zekere mate van laksheid.

Een kalende hoofdhuid vertoont de kenmerken van een verouderde huid, waaronder onregelmatige pigmentatie, rimpels",... enz. 

"Andere verouderingskenmerken die worden gezien in de hoofdhuid zijn variabiliteit in dikte en cellulariteit in de epidermis, ongelijk verdeelde melanocyten en toegenomen ontstekingscellen in de dermis.

Veroudering van het haar zelf beïnvloedt de haarkleur (grijs worden), haarproductie (alopecia) en structurele eigenschappen van de haarvezel (haardiameter, kromming van de haarvezel, uitrekken, buigen en torsiestijfheid van de haarvezel en lipidensamenstelling), met als gevolg de beheersbaarheid en het algehele uiterlijk van het haar." cfr. vb. haarontkleuring door stressfactoren van felle zon of producten.

Maar we weten ondertussen allemaal al dat de effecten van "veroudering" niet permanent hoeven te zijn. Genezing is mogelijk. Grijze haren kunnen terug verdwijnen en beschadigde haren en huid kunnen terug relatief gezond worden.


Haarproductie en pigmentatie worden gevoed door (hernieuwbare) stamcellen, die overgaan tussen cyclische perioden van rust en activiteit


Haar (en huid) kan negatief worden beïnvloed door oxidatieve stress met als gevolg een ongezonde hoofdhuid, nl. ongezonde micro-omgeving.

Als de stamcellen van de haarzakjes,
door deze in-/externe oorzaken, toch niet vernieuwd geraken, 
kan de reactie, van deze stamcellen van de haarzakjes, op signalen die het weefsel regenereren, vertraagd verlopen en
kan dat verminderde vermogen zichtbaar worden, o.a. bij intensief gebruik." (cfr. principe van waxen, maar ook dat is herstelbaar, vb na chemogebruikherstel komen de haren terug)


Daarom toch best ook enkel haarwasmiddelen gebruiken die een hoofdhuid niet beschadigen en oxidatieve stress voorkomt, wat ook een impact zal hebben op de gezondheid van het haar.

Extra bronnen van stress met impact op de pre-emergent vezel zijn onder meer oxidatief metabolisme; roken; ultraviolet (verminderde hoofdhuidbescherming door dunner wordende haardos); ontsteking van microbiële, verontreinigende of irriterende oorsprong ; en geoxideerde hoofdhuidlipiden

Bronnen van stress met impact op de haar- en huidvezels na de aanmaak zijn onder andere ultraviolet en chemische beledigingen van oxiderende haarkleurstoffen en verontreinigende stoffen." [1]

o.a. gifstoffen of je laten verbranden is nooit goed.



"Vrije radicalen zijn zeer reactieve moleculen met ongepaarde elektronen die verschillende cellulaire structurele membranen, lipiden, eiwitten en DNA direct kunnen beschadigen. 

De schadelijke effecten kunnen intern veroorzaakt worden in het metabolisme/stofwisseling en 
extern door blootstelling aan verschillende soorten van oxidatieve stress van de omgeving. 

Alhoewel het lichaam beschikt over endogene (oorspronkelijke) afweermechanismen, 
zoals anti-oxidatieve enzymen (superoxide dismutase, catalase en glutathion peroxidase) en niet-enzymatische anti-oxidatieve moleculen (vitamine E, vitamine C, glutathion en ubiquinon), 
om het te beschermen tegen vrije radicalen door ze te verminderen en te neutraliseren", 

kan het ondanks toch zijn dat de productie van vrije radicalen toeneemt, wat bijna een vicieuze cirkel vormt en daardoor 
de endogene afweermechanismen, alias weerstand afneemt en zo de kenmerken van "veroudering" gaan vertonen.


Gezonder wordt je door natuurlijke passie.
Doe het op een natuurlijke manier. Mensen die leven met passie en liefde voor mekaar en het leven, gaan er ook veel mooier uit zien.

Adrenaline maakt op zijn beurt Adrenochrome aan, wat in grotere hoeveelheid giftig is. [3]

Door niet voldoende gelukkig te zijn (dopamine) is er niet voldoende Neuromelanine die metalen en chemicaliën tegenhouden. [3.1]

Waar de Glutathion de oxidatie tot Adrenochrome giftigheid tegengaat. [3.2]




Over het belang van het groeihormoon om veroudering te voorkomen.


Luister naar je lichaam en probeer dit symptoom zo goed mogelijk tegen te gaan. Ook jij bent een gezond lichaam waard.




Een goede gezondheid gewenst 💝.

Jesse.











Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.