Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Zuren zijn gezond.

ℹ klik ook op de links          🔊..langer..


"Hogere kracht/PH van waterstof(ionen), vermindert de kracht van de zuren.

Dus wil je de PH verhogen; dus je lichaam minder zuur maken, heb je meer waterkracht nodig." 


Zuren (lees ontstekingen) worden gecreëerd door stress

"mogelijke oorzaken van ketonenvorming: o.a.

Gebruik van alcohol
Langdurig vasten
Intensieve activiteit
Insulinetekort bij diabetespatiënten
Nog andere stress :
Psychologisch problemen: vb. niet spuiten door prikangst, eetproblemen, ..
Emotionele stress
Fysieke stress: vb. acute ziekte en koorts, ongeval, heelkundige ingreep, …"

https://www.uzleuven.be/nl/diabetes-mellitus/complicaties-bij-diabetes/ketoacidose


Zuren in je voeding :

Zout aan zuur toevoegen, maakt het alleen maar zuurder of pekel?
"Een klein beetje zeezout aan azijn toevoegen, zal waarschijnlijk geen significant effect hebben op de zuurgraad van de azijn. Azijn heeft van nature al een zure pH-waarde vanwege het azijnzuur dat erin aanwezig is. Het toevoegen van een kleine hoeveelheid zout zal de zuurgraad niet merkbaar veranderen.

Als je zeezout aan azijn toevoegt, zal het zout oplossen in de azijn en ionen vormen. Zeezout bestaat uit verschillende mineralen, zoals natriumchloride, magnesium en kalium, die kunnen reageren met de azijnzuur in azijn. Deze reactie kan een lichte bruisende of schuimende reactie veroorzaken, vergelijkbaar met het toevoegen van zout aan koolzuurhoudende dranken." [AI Ecosia]

Dus dan krijg je de productie van koolzuur(gas) alias CO2.




"Mineralen(zouten) en bacteriën zouden pas in regenwater terechtkomen na aanraking van "grond" of planten, waarom regen oorspronkelijk ook (zout)zuur is. Dit maakt de extractie ervan gemakkelijker, zodat ook het water uiteindelijk al die goede stoffen gaat bevatten." [1]


"een neerslagoverschot (meer neerslag dan verdamping, dus een deel naar het grondwater), is een natuurlijke oorzaak van verzuring (in onze regio)."

omgekeerd planten ontzuren :
"Als plantaardig materiaal wordt afgevoerd (gras, strooisel, hout), worden ook de kationen afgevoerd en verzuurt de bodem verder." [2]


Proces van Zuurkool maken : heeft zout nodig.
Zilte zeelucht, en daar is er heel veel van op (rond de) Aarde, kan dus ook fermenteren tot (natuurlijk) zure regen.

 

Maar spijtig genoeg omgekeerd ook...
Zuurder water zuivert sneller zijn omgeving... wat maakt dat het water wel verontreinigde bestanddelen kan bevatten.

Kijk maar naar de zure bladeren van de Ginkgo Biloba. Deze zuiveren je water heel goed, maar als het water zich in een onzuiver recipient bevindt, zoals plastic of metaal, dan gaat dat water veel sneller de beker/fles laten lekken. Wat maakt dat het water dan net ongezonder wordt.


Net als in de Natuur :
"Bomen scheiden zuren af als ze aangevallen worden door parasitaire schimmels" [Wouter van Eck]

Dient een (plaatselijk) zuur milieu in het menselijk lichaam ook om schimmel(vorming) tegen te gaan. Die hoeft ons lichaam niet, integendeel, die zijn giftig voor ons. 


"Zieke" lichamen hebben een slechtere weerstand...zij missen hier en daar het potentieel om schimmels tegen te gaan / de conditie geeft de mogelijkheid om schimmels te laten ontstaan... het milieu is daar dus uit evenwicht: niet zuur genoeg.

Daarom gaan zij van binnenuit het evenwicht proberen te herstellen / het genezingsproces opstarten : en brengen zuren waar het nodig is : het bloed wordt bv. zuurder.

Dus omgekeerd van wat er altijd gedacht is, is niet het zure bloed welk zorgt voor ziekten of pijnen, maar het zuur zorgt net voor genezing. Het gaat schimmels e.a. giftige stoffen tegen, die ons wel schade kunnen aandoen...en pijnen geven...


Schimmels voeden zich met suikers, koolhydraten e.a. onreinheden. Daarom spoedt het zuur naar ons toe om ons te redden.

🙃 omgekeerd ... suikers maken een milieu minder zuur... , maar ofwel basisch ofwel meer zout.

"De zure substanties in regenwater reageren met de basische stoffen in het beton van de regenwaterput. Tijdens dit proces verdwijnt de zuurheid : het water wordt pH-neutraal." [1.1]


Als een milieu te zout is (> zeewater 3-5%) wordt het pekel. Dan wordt het fermentatieproces stopgezet en wordt wat er (organisch = natuurlijk) anders afgebroken (kan/moet) worden, bewaard, of... 

Dus een lichaam zal het proberen te regelen dat afvalstoffen afgebroken kunnen worden en noodzakelijke lichaamscellen bewaard.

Gebeurt er iets verkeerd, dan is de balans zoek.

Los de oorzaak op van wat er verkeerd loopt ipv met spoed de balans te willen herstellen. Zo kan de "fout" niet hersteld worden en wordt men nog "zieker". Want je lichaam wil persé genezen.



Schimmels kunnen niet leven zonder zuurstof. In een zuur milieu is er geen zuurstof meer. Water bestaat uit CO2, nl 1 waterstof en 2x zuurstof.

Een lichaam bestaat voor 60% of meer uit water. Dus je systeem is constant aan de gang om je zout-zuur balans in evenwicht te houden.

Daarom ook dat een lichaam dat uitdroogt (gezond 80%...ongezond minder...) zuurder wordt, want er is door minder water ook minder zuurstof aanwezig, als zijnde bestanddeel van.



Zuren in je metabolisme :

"Verder vermindert een hoge zuurtegraad de vaatreactie op catecholaminen: de neurotransmitters adrenaline, noradrenaline en dopamine.
Positieve inotrope stoffen zoals dopamine en dobutamine verliezen vrijwel geheel hun werking in een zuur milieu." [1 Download]

Dus het lichaam dat "ziek" geworden is, neen aan het genezen is, herstellende is, zegt tegen de mens dat ie het rustiger aan moet doen...zich minder goed voelen... het lichaam heeft alle energie nodig voor zijn herstel.
Het wil immers overleven. 💝



Calcium worden immers opgelost in een zuur milieu.



"Wanneer zuren reageren met basen (saponinen..suikers) ontstaan er verbindingen die zouten genoemd worden.

Het lichaam zal proberen verschuivingen in het zuur-base-evenwicht zoveel mogelijk te beperken.  

De buffers zijn echter relatief snel opgebruikt :
Omdat CO2 heel snel de celmembraan passeert, is de pH in de cellen gemakkelijk via CO2 te reguleren. 
De drie andere buffers zijn eiwitten (basisch), fosfaten (zuur) en hemoglobine (in de rode bloedcellen). 

De compensatiemechanismen waaronder de nieren (regelt CO2), deze zijn op hun beurt in staat om zuren en basen uit te scheiden, maar hebben daar wel meer tijd voor nodig: uren of zelfs dagen, waarbij de chronische "gelukkig" beter gecompenseerd worden.

Het ademcentrum, waaronder de longen (regelt bicarbonaat), kunnen bij (toename van) de ventilatie meer(of minder) koolzuur afgegeven, waardoor de zuurtegraad daalt.

De prikkel tot compenseren neemt af naarmate de pH in de buurt van de normaalwaarde komt." [1 Download]


Een metabole acidose (verzuring) ontstaat door een relatief tekort aan bicarbonaat. Bijvoorbeeld omdat te veel bicarbonaat gebruikt wordt als buffer bij een te grote hoeveelheid zuur (H+). 
Ook kan verlies van bicarbonaat via het maagdarmkanaal de oorzaak zijn."

"De pH van het bloed is direct afhankelijk van de verhouding CO2 en HCO3−


Calciumbicarbonaat, alias calciumwaterstofcarbonaat
Ca(HCO3)2 wordt gevormd door: kooldioxide, Calciumcarbonaat, samen met water

Deze stof heeft een grotere oplosbaarheid in water dan calciumcarbonaat.


"Natriumcarbonaat (mogelijk synthetisch) is matig oplosbaar in water en wordt vaak gebruikt om de pH in zwembadwater te verhogen. 
Calciumcarbonaat heeft een zeer lage oplosbaarheid in zuiver water, maar het zal oplossen in water dat kooldioxide bevat (regenwater) dat is opgelost om koolzuur te vormen." [2]


"De natriumbelasting echter, kan leiden tot overvulling (vochtopstapeling) en/of hypertensie
Een alternatief is calciumcarbonaat, hetgeen dan bij voorkeur buiten de maaltijd gegeven moet worden en wat tegelijk een eventuele hypoparathyreoïdie zou behandelen." [3]



Bij een uremie door chronische nierfalen kan een acidose ontstaan omdat de uitscheiding van waterstofionen wordt beperkt. Bij een circulatoire shock ontstaat door onvoldoende perfusie van weefsel lactaat, een zuur. 




Ontstekingen geven pijnen...

Waarna het bloed weer zuurder wordt omdat zuurstof bijgehaald wordt om de ontstekingen te genezen.

Misschien dat daarom zuurstof/ozon therapie en ademhalingsoefeningen ook zo helend werken.





"Om optimaal te functioneren hebben microben een warme omgeving nodig, vandaar de ontwikkeling van een ontsteking en koorts. Microben hebben ook een zuur milieu nodig.

Gebaseerd op Enderlein’s theorie, bekend als pleomorfisme, wordt acidose (toename van de zuurgraad van het bloed, met als gevolg een daling van de PH-waarde) beschouwd als een voedingsbodem voor ziekten. In werkelijkheid biedt het lage pH-niveau het ideale milieu waarin een orgaan geneest." [4]



Afvalafscheiding bevatten grote hoeveelheden eiwit. Het is daarom van vitaal belang om het eiwittekort aan te vullen met eiwitrijk voedsel, eiwitdranken, aminozuursupplementen en dergelijke.
Eiwittekorten tasten organen en spierweefsel aan." [4]






"Zuren zijn een natuurlijk bijproduct van de afbraak van vetten en van andere lichaamsprocessen.

Soms blijkt metabole acidose trouwens ook een symptoom te zijn van een ander medisch probleem, bijvoorbeeld nierfalen, leverfalen of ernstige diarree. De opbouw in het bloed van melkzuren door hartfalen, een shock of kanker heeft ook metabole acidose tot gevolg.

Tenslotte zien we ook metabole acidose voorkomen indien er sprake is van een overdosering of vergiftiging." [5]




"Verstoring van het interne milieu (acidose) door hyperglykemie en door toenemende ketonenvorming op basis van absoluut insulinetekort. 

Met als gevolgen verstoring van de hartfunctie en microcirculatie en leidt tot bewustzijnsstoornissen en insulineresistentie." [6]



"Het glucosemetabolisme begint met glycolyse, waarbij het molecuul in tien enzymatische stappen wordt afgebroken tot pyruvaat. 

Een aanzienlijk deel van pyruvaat wordt omgezet in lactaat (meestal 10:1) alias melkzuurrest. 
Het menselijke metabolisme produceert elke 24 uur ongeveer 20 mmol/kg melkzuur. Dit gebeurt voornamelijk o.a. in de spieren.


Het lactaat wordt door de bloedbaan naar andere weefsels vervoerd, waar het dus met ATP (energie) weer wordt omgezet in pyruvaat door de "B"-isovorm van LDH (LDHB). 

LDHB = lactate dehydrogenase B - enzyme, alias eiwit

Ten eerste is er gluconeogenese in de lever (evenals de nier en sommige andere weefsels), waar pyruvaat wordt omgezet in glucose; dit staat bekend als de Cori-cyclus . Bovendien komt lactaat dat naar andere weefsels wordt verplaatst, in de citroenzuurcyclus terecht en uiteindelijk oxidatieve fosforylering , een proces dat terug ATP oplevert. 

Verhogingen van lactaat zijn een gevolg van een verhoogde productie of een verminderd metabolisme. Met betrekking tot het metabolisme vindt dit voornamelijk plaats in de lever (70%), wat verklaart dat de lactaatspiegels verhoogd kunnen zijn in het kader van een leveraandoening." [7]




0-7 = zuur     7-14 = base
PH (gemiddeld) [Download] [8] [9]

5,0 Regenwater
7,0 Flessenwater/Kraanwater

6,5 Speeksel [10]
7,4 Bloed 

2,5 Citroen
2,5 - 3,5 Frisdrank
3,5 Sportdrank
3,5 Appelsap
3,8 Bruiswater
4,7 Karnemelk
5,0 Koffie
6,7 Verse koemelk
7,3 Melk

Gefermenteerde dranken en groenten
3,5
3,5 Cider
3,8 Rode wijn
4,0 Appelazijn
4,0 Bier

Vers fruit varieert tussen 3,0 en 6,5
3,0 Rode bessen, rabarber, kruisbessen
3,5 Aardbeien
3,5 Appels
3,5 Frambozen, Blauwbessen 
3,5 Kersen
3,5 Pruimen
3,5 Perzik, nectarine, abrikoos
3,5 Sinaasappels 
4,0 Druiven
4,5 Vijgen
4,5 Bananen
5,0 Watermeloen
6,5 Honingmeloen, dadels

Verse groenten variëren tussen 4,5 en 6,5
4,5 Tomaten
5,0 Wortels
5,5 Komkommer
5,5 Ui
6,5 Erwten
6,5 Kolen



Noch te zuur, noch te basisch. 

Het gaat om de balans. 

Iedereen gebruikt maar zeep, terwijl het net een zuur milieu is waar een mens in evenwicht komt, kijk maar naar wat azijn voor je kan doen, of cocosolie (beiden ongeveer ph 4,5)... waarom iedereen tracht naar zure drankjes, alias de tegenwoordig ongezonde frisdrankjes.

Zure regen is nog zo'n weldaad, vergeleken met ons ontzuurd gekalkt kraan-/drinkwater. Zuurder maakt net de mogelijkheid dat mineralen aangetrokken opgenomen worden.
Zeewater is zelfs zout, wat fermentatie veel makkelijker mogelijk maakt.
Zure voeding, zoals Citroen of Zuurkool (natuurlijke Vitamine C) is net een weldaad om je lichaam terug in balans te trekken.

Ons lichaam bestaat uit...%...zout, opdat het zelf zijn zuurtegraad zou kunnen regelen.

Zuren zorgen er net voor dat schimmels geen kans krijgen.
Je lichaam wordt zuurder om te ondersteunen in het afbraakproces, om de afbraak van je lichaam uiteraard tegen te gaan. 1 van de principes van het zelfherstellend vermogen.

Dat zuur worden, wordt steeds maar tegengewerkt, terwijl een lichaam dat net nodig heeft ter genezing.


In de Germaanse geneeskunde... tot inzicht komen dat er dingen mislopen in je leven...ergens verzuurd over zijn...zodat het herstelproces kan starten...


Waarschijnlijk zal inderdaad een lichaam dat uiteindelijk wel in evenwicht is terug meer naar de base toehellen...

Maar dat wil dus niet zeggen dat het base milieu het gezondst is om de herstelling te bevorderen.

Daarom werkt het keto-dieet uiteindelijk ook bevorderlijk voor onze gezondheid.



Een goede gezondheid gewenst 💝.

Jesse.











Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.null