Nature is all you need. 💙 Duik binnen in de wereld van jouw eigen natuur. 💙 Levend schrijven, om ook jouw gezondheid te ondersteunen. 💙 Heb jezelf lief. Ook jij bent dat waard. 💙 (Angst regeert over jou. "Laat je niet gek maken.")

Saponinen alias zeep

🔊3.41min
⚠️ artikel nog in bewerking, maar ik ga je er toch al in laten lezen om al een globaal beeld te kunnen vormen. Nu je toch hier geraakt bent 💝

Een beetje zeepstoffen nuttigen is geen erg, en zelfs noodzakelijk. 
Saponinen uit je voeding zijn zelfs heel belangrijk opdat je lichaam correct kan functioneren. Onderschat nooit het belang van gezonde gevarieerde voeding.

"Hun eerste functie is het verbeteren van de opname van voedingsstoffen in maag en darmen, doordat ze de slijmvliezen prikkelen en de doorlaatbaarheid van cellen vergroten door hun werkzaamheid als vetoplossend emulgator. 

"Gewone zeep heeft een pH-waarde van boven de 7 en is dus basisch.
Alkalisch betekend ontvettend. Het middel heeft dus een ontvettende werking.
Een ander woord voor basisch is alkalisch, ofwel alkaline in het Engels."

Uitwendig worden saponinen gebruikt bij overmatige vetafscheiding van de huid, hoofdhuid en ter ontvetting van het haar.

Toxische stoffen kunnen juist het lichaam makkelijker verlaten als er veel saponinen in de darmen zitten. 
Daardoor hebben saponinen een zuiverende werking. 

Deze categorie stoffen werkt ook bloedzuiverend, aangezien toxische stoffen uit het nierepitheel eerder worden afgegeven en uitgescheiden."






Je lichaam kan echter ook teveel 🛁 zeep opnemen.🚿

Meestal merk je het zelf al, als een gegeven moment een voedingsverkenner gek genoeg niet meer lekker is en zeepachtig in je mond smaakt, zoals koriander of dragon.

Als je dan op eender welke manier zeep blijft opnemen via je huid, je mond of longen, dan kan je lichaam in stresstoestand terechtkomen.



Maar de saponinen als synthetische of geraffineerde versie hebben echter de sterkste werking. Dus als je van deze geïndustrialiseerde versie (vooral producten) gezuiverd geraakt, ga je alleen maar winnaar zijn.




"dat die bewaarmiddelen de groei bevorderen van bacteriën die het op de slijmlaag van de darm gemunt hebben." [2] [2.1]


"Het schuim wat je ziet bij frisdranken en bier komt ook door de saponinen.


Steroide saponinen zijn fyto-oestrogenen. Je vind deze vorm van saponinen dan ook in de anticonceptiepil verwerkt.

Steroïdalkaloïde saponinen kan serieuze problemen geven aangezien het ons lichaam sterk beïnvloed. Hier kan je dus best op de hoeveelheid letten van wat je eet. Enkele miligrammen kunnen al voor vervelende klachten zorgen.

Deze alkaloïde verbinding wordt ook gebruikt bij morfine, nicotine en cafeïne." [4] ❌❌❌





Spoel je afwas steeds goed na en was ook je voeding ten allen tijden grondig om zo alle onzuiverheden te verwijderen. Ook de biologische.


Vooral verse vochthoudende voeding en redelijk wat waters drinken helpt irritatie van de slijmvliezen en intoxicatie [4.1] enigszins tegen te gaan.
Een gezond lichaam bestaat ongeveer over een 80% uit water.
Hou je vochthuishouding zo goed mogelijk op pijl.


"Butyraat producerende bacteriën leven van het slijm dat onze darmwand zelf produceert. Ze komen gedurende het vasten in de meerderheid in onze darmen.
Zij hebben geen voeding nodig in de vorm van de eiwitten, koolhydraten en vezels die wij zelf met onze voeding tot ons nemen."

https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(24)00005-4/fulltext


"Saponinen zijn een diverse groep chemicaliën, die hun naam ontlenen aan hun vermogen om zeepachtige schuimen te vormen in waterige oplossingen.


Saponinen worden gekenmerkt door een bittere of scherpe smaak. 
Ze zijn oneetbaar voor insecten en beschermen planten daardoor tegen vraat." (terwijl natuurlijk tuinieren en landbouw ipv o.a. nog natuurlijke zepen, dus heel veel gezonder is voor jezelf én voor de biodiversiteit)


Wanneer saponinen met lecithine in aanraking komen dan zorgt dat voor het oplossen van saponinen, maar ook omgekeerd. Ze lossen mekaar op.

"Rijke vegetarische bronnen van lecithine zijn zuivel (melk, yoghurt en kaas), eieren (vooral eigeel), spruitjes, broccoli, peulvruchten, bloemkool en noten. Met name zonnebloempitten zijn rijk aan lecithine. Over het algemeen zit er in dierlijke producten meer lecithine, denk hierbij vooral aan vis en lever." [5]


Daardoor hebben saponinen een oppervlaktespanning verlagende werking. 

Zo irriteren ze de slijmvliezen van ogen en luchtwegen en leiden tot niezen en traanvorming en oogonsteking.
Ze werken prikkelend op de slijmvliezen van de luchtwegen en het maag-darmkanaal."

"Wanneer die bescherming onvoldoende is en/of als er teveel spijsverterings-sappen worden afgescheiden (bv. door stress, door te prikkelende voeding), dan kan het maag- of duodenumslijmvlies aangevreten worden.

Indien het epitheel en het onderliggende bindweefsel, en dit soms tot het onderliggende spierweefsel toe, lokaal geërodeerd zijn tot een interne “open wonde”, dan spreken we van een maag-zweer (ulcus ventriculi), of verderop, van een duodenumzweer(ulcus duodeni). Rondom de zweer zijn de weefsels doorgaans opgezwollen en geïrriteerd. Indien de aantasting van het slijmvlies eerder diffuus is, zonder het optreden van echte kraters, dan spreken we van een gastritis of maagwandontsteking. Zonder dat er al van eenduidelijke maagwandontsteking of maagzweer sprake is, klagen sommige mensen van zure, branderige oprispingen (pyrosis, gastro-oesophagale reflux).

Bij een ulcus of gastritis is doorgaans een branden-de tot knagende pijn, variërend van mild tot uitgesproken. In veel gevallen treedt de pijn op ongeveer 45 minuten tot 1 uur na het eten.
Ook kunnen er zure oprispingen, een verstikkend gevoel, hoofdpijn, misselijkheid en braken voorkomen. 


Zorg voor een regelmatige stoelgang: neem maatregelen bij constipatie. In veel gevallen mag men een gunstig effect verwachten van een grondige aanpassing van de voeding."



"Gezonde slijmvliezen nemen deze toxische substanties nagenoeg niet op. Toch kunnen deze saponinen de slijmvliezen irriteren en maag- en darmklachten veroorzaken. 

Na herhaaldelijke inname – wanneer de slijmvliezen beschadigd zijn - is een intoxicatie door de inname van saponinen mogelijk."[3]


Dus op deze manier afgebouwde immuniteit zorgt zo voor allergieën en dat menig allergenen zelfs toxisch werken.

Als je slijmvliezen aangetast zijn, en eventueel al je wanden in je lichaam, maar vooral ook je darmwanden meer doorlaatbaar zijn dan bij een echt gezonde persoon, dan komen de afvalstoffen rechtstreeks in de bloedbaan terecht en heeft de lever weer extra ontgiftingswerk...met allergieën/uitslag tot gevolg (hier is dus je immuniteit achteruit gegaan), in plaats dat die afvalstoffen gewoon langs de darm naar buiten geloodst worden.

Doch, is saponine slechts 1 van de vele oorzaken van een lekkende darm." [1]


Saponinen zijn in de darmen nuttig maar mogen niet in de bloedbaan komen; dan zal de celwand van rode bloedcellen worden opgelost en richten saponinen schade aan.

Wanneer saponinen worden geïnjecteerd in de bloedbaan zijn ze giftig. 
Ze lossen dan lecithine in de membraan van rode bloedcellen op, waardoor de rode bloedcel uit elkaar valt en de inhoud ervan, onder andere hemoglobine, oplost in de omringende vloeistof (hemolyse). 

Dit proces verschilt aanzienlijk tussen saponinehoudende planten onderling."
Er zijn dus verschillende soorten saponinen.

"Saponinen kunnen ook voor verminderde voedingsefficiëntie zorgen en groeiremmende effecten.


Ze zijn altijd toxisch voor koudbloedige dieren. Daar wordt in sommige landen bij de zoetwatervisserij gebruik gemaakt. Men werpt delen van saponine bevattende vruchten of zaden in het viswater waarna de vissen verdoofd aan de oppervlakte komen drijven.


"Saponinen komen wijdverbreid voor in het plantenrijk. Men schat dat in drie van de vier plantensoorten saponinen voorkomen."

Dus deze planten blijven heel nuttig, niet alleen voor vele insecten en de biodiversiteit, maar zeker als combinatie-teelt om zo vraat wegens monoteelt tegen te gaan.


"Niet alle saponinen zijn schadelijk. Saponinen uit alium, spinazie, asperge en bittermeloen blijken dat niet te zijn." [4.1]
 

"Hoge gehaltes komen voor in voedingsstoffenrijke weefsels van hogere planten zoals wortels, knollen, bladeren, bloemen en zaden. Men vindt ze in groenten als sojabonen, erwten, spinazie, tomaten en aardappels (solanine/nachtschade), maïs, asperges, knoflook (allium) en suikerbiet en zijn bovendien werkzame bestanddelen van veel kruiden."


"Bij een hoop van de voedingsmiddelen zit de saponine in de laag(schil) en lost het op met water. Dit is het schuim wat je ziet bij het koken. 

Wil je bijvoorbeeld je droge bonen niet koken? Dan werkt het ook om je boontjes in een pan met water voor geruime tijd te laten weken." [4] - saponine-houdend water afgieten.



keizerskaars (Verbascum phlomoides)

zoethout (Glycyrrhiza glabra) zeepkruid (Saponaria officinalis)

kaal breukkruid (Herniaria glabra) ruwe berk (Betula pendula) 

kattendoorn (Ononis repens)

"Kruiden waarin saponinen in hoge concentraties voorkomen zijn onder andere ook de echte koekoeksbloem, lelies, agaven, ginseng, zeepkruid (Saponaria officinalis), paardenkastanje, fenegriek, luzerne/alfalfa, helmkruid, nootmuskaat, sneeuwbes en in de vruchten van de zeepnotenboom. De bast (quillaia) van de Zuid-Amerikaanse zeepboom (Quillaja saponaria) is een van de rijkste bronnen. De meeste saponinen vindt men echter in Yucca schidigera, die in Baja California groeit.

Bij deze saponinen heeft het aglycon een triterpeen als basisstructuur. Ze komen wijdverbreid voor bij de tweezaadlobbigen, in het bijzonder bij de volgende plantenfamilies: klimopfamilie (Araliaceae), anjerfamilie (Caryophyllaceae), hippocastanaceae, vleugeltjesbloemfamilie (Polygalaceae), sleutelbloemfamilie (Primulaceae), zeepboomfamilie(Sapindaceae) en de Sapotaceae."


"Saponine is dus ook een glycoside : het bestaat naast suiker/glucose/galactose/glycon ook uit een aglycon, is de zoet/smaakmaker (maar dan zonder de suiker = de glycon)." 

net als vele andere zoetstoffen/namaaksuikers. Alleen smaakt saponine naar zeep.


"Suiker/Sacharose bestaat uit glucose- en fructose-eenheden." [Wiki] in principe zonder smaakmakers dus.



"Glucose : Met name graansoorten, aardappelen en peulvruchten hebben een hoog gehalte aan zetmeel.

Stroop met een hoog maltosegehalte is belangrijk bij de bereiding van bier."


En laten er nu al heel veel bestrijdingsmiddelen (o.a. glycosiden) en suikers zitten in en om wat we eten of gebruiken (lucht).

Alias 🙃 hormoonverstoorders...

Vergeet nooit: teveel is nooit goed. 
Probeer in balans te blijven.


Misschien is een (niet dirty) Keto-dieet wel een heilzame oplossing om (voorlopig) je lichaam te ondersteunen om terug in balans te komen of zelfs te houden.
Dit kan ook heel goed op plantaardige basis. 


"Het sapogenine van steroïde saponinen heeft een steroïde basisstructuur. Vanwege deze structurele verwantschap met geslachtshormonen vormen sommige planten met saponinen de bron van stoffen die in anticonceptiepillen worden verwerkt.

Steroïde saponinen zijn precursoren van bijnierschors- en geslachtshormonen. 

Bij een tekort ondersteunen deze hormonen de werking van genoemde hormonen (fyto-oestrogenen).

De levensvitaliteit van de mens wordt in hoge mate bepaald door een evenwichtige hormoonaanmaak."

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Saponine

https://wetenschap.infonu.nl/.../115521-wat-zijn...

"saponines remde significant ... geassocieerd met een afname van dopamine"?

"Alle saponinen bevatten aglycon oligosacchariden.

Progesteron wordt gevormd met hartglycosiden, uit Digitalis.."

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/saponins

"...kunnen beschouwd worden als hoofdoorzaak voor de ontwikkeling van lage graad ontstekingsprocessen via onder andere verhoging van de doorlaatbaarheid van de darm (leaky gut syndrome) 

en chronische activatie van het immuunsysteem tegen, vaak lichaamseigen antigenen.

Waarom mensen deze voedingsmiddelen zijn gaan eten : dat granen/peulvruchten, maar ook aardappelen en tomaten, makkelijk op te slaan zijn (droog en relatief ongevoelig voor rotting), ten tweede een hoge opbrengst per m2 opleveren en ten derde goedkoop te verbouwen zijn."

Download https://www.lebonbonfranc.com/.../08/Dossier-Saponinen.pdf

https://www.oerspronkelijk.nl/antinutrienten/



Een goede gezondheid gewenst 💝.

Jesse.










Wettelijke tekst : Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.